Catalyst – för smart och hållbar produktion

Catalyst är projektet som ska ge ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till en mer cirkulär ekonomi och mer hållbara produkter inom industrin.

Genom samverkan mellan flera utvecklingscentran, högskolor, innovationsmiljöer och forskningsinstitut  får fler än 360 tillverkande industriföretag i Västsverige tillgång till innovationsexpertis, andra pågående projekt och nya forskningsresultat.

Projektets syfte och mål

Det övergripande projektmålet är att den tillverkande industrin ökar sin konkurrenskraft och lönsamhet genom nya affärsmodeller och omställning till en allt mer attraktiv, hållbar och cirkulär verksamhet. Målet nås genom att operativt fokusera på framförallt områdena Hållbar produktion och Kunskapslyft industri, samt att på ett effektivt sätt tillvarata andra aktörers erbjudanden för att skapa synergier mellan pågående projekt och insatser. Catalyst är projektet som ska ge ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till nya affärsmodeller, en mer cirkulär ekonomi och mer hållbara produkter inom industrin. Projektet ska också höja industrins attraktivitet som arbetsplats, genom ökat fokus på villkoren för de kvinnor och män som genomför industrins processer.

Beskrivning av projektet

Det övergripande målet med Catalyst är att den tillverkande industrin ökar sin konkurrenskraft och lönsamhet genom nya affärsmodeller och omställning till en allt mer attraktiv, hållbar och cirkulär verksamhet. Detta genom de fem arbetspaketen; Identifiera, Planera, Genomföra, Samverka och Utvärdera. Metoden är ett gemensamt arbetssätt över hela regionen som bygger på lärdomar från tidigare projekt men med ett nytt helhetsgrepp för hållbar industriell utveckling. Deltagande företags behov identifieras och kartläggs utifrån tillväxtpotential och via affärsmodellsinnovation. Utifrån dessa analyser tar projektets coacher fram en genomförandeplan avseende utveckling på kort, medellång och lång sikt. I genomförandesteget blir åtgärdsplanen verklighet. Företagen coachas i att implementera prioriterade förbättringsprojekt. Företagen behåller samma kontaktperson genom alla insatser för att behålla en helhetsbild över företagets utveckling.

Arbetspaketet samverkan

Genom andra aktörers erbjudanden och andra pågående satsningar i Västsverige får 360 små och medelstora tillverkande företag ökad nytta av uppbyggda strukturer för regional utveckling.  Arbetspaketet omfattar även den regionala samverkansdelen via ett starkt partnerskap och mellan de industriella utvecklingscentra; IDC West Sweden, IUC Väst, IUC Sjuhärad och Göteborgs tekniska college. Arbetspaketet samverkan består av tre delaktiviteter:

  • Innovationsmiljöer.
  • Pågående projekt och andra aktörer.
  • Regional samverkan för industriell utveckling.
Innovationsmiljöer, projekt och andra aktörer

Catalyst ger deltagande små och medelstora tillverkande företag en väg in till befintliga innovations- och forskningsmiljöer såsom; ASSAR Industrial Innovation Arena, Science Park Borås, Innovatum och Smarta Fabriker.  företagen i innovationsmiljöerna och i gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt finns en stor utvecklingspotential för den tillverkande industrin i Västsverige. Tack vare samarbete med universitet, högskolor och forskningsinstitut finns möjlighet för industrin att få tillgång till innovationsexpertis samt andra pågående projekt, aktörer och forskning.

Regional samverkan för industriell utveckling

I Västsverige har vi ett starkt partnerskap mellan de industriella utvecklingscentra; IDC West Sweden, IUC Väst, IUC Sjuhärad och Göteborgs Tekniska College, vilket gör att vi kan möta utmaningarna inom Smart Industri och vända dessa till möjligheter. Tillsammans har vi under flera år byggt upp analyser, metoder, verktyg och olika koncept för utveckling av den tillverkande industrin. Metoden i projektet är ett gemensamt arbetssätt över hela Västsverige som bygger på lärdomar från tidigare satsningar men genom att integrera och vidareutveckla dessa skapas nu ett nytt unikt helhetsgrepp avseende deltagande företags utveckling genom omställning till en mer attraktiv, hållbar och cirkulär verksamhet.

Utvärdering för att tillvarata kompetens

I det avslutande arbetspaketet Utvärdera mäts effekten av insatserna för att kunna bli bättre och för att tillvarata den kompetens som projektet ger.

Målgrupp och samverkan

Målgrupp för projektet är små och medelstora tillverkande företag och projektet drivs i samverkan med IUC Väst, IUC Sjuhärad och Göteborgs Tekniska College.

Finansiärer

Projektet Catalyst finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund.

 

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie, projektledare, om du vill veta mer om projektet Catalyst.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0708-58 72 87

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0708-58 72 87

NYHETER OM PROJEKTET CATALYST

Projekt | Samverkan

Resan med projektet Catalyst har nått sitt slut

Catalyst är projektet som har jobbat för ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till en mer cirkulär ekonomi och mer…

30 augusti, 2023 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

Digitalisering i utveckling hos Autokaross i Floby

Autokaross i Floby tillverkar skåp, flak, kåpor och annan utrustning till lätta lastbilar. Företaget har 55 anställda och finns i…

21 augusti, 2023 — Lästid 7 min

Delägare | Projekt

Klimatneutral popcornproduktion är målet för Sundlings

Sundlings är Nordens ledande leverantör av popcorn och snacks till biografer och arenor och även en innovativ producent av premiumprodukter…

7 augusti, 2023 — Lästid 5 min

Delägare | Projekt

Hållbart socialt arbetsliv – så gör du

Många deltagare från Skaraborgs tillverkningsindustri samlades på ASSAR Industrial Innovation Arena för att lära sig mer om hur du kan…

3 maj, 2023 — Lästid 10 min

Projekt | Samverkan

Hållbart socialt arbetsmiljöarbete attraherar framtidens arbetskraft

Kompetensförsörjning är en stor utmaning för företag idag, inte minst inom industrin. Att locka ny kompetens och behålla befintlig är…

30 mars, 2023 — Lästid 11 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nio av tio köpresor börjar med en googling

SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår Fokusträff i början av året. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och…

24 februari, 2023 — Lästid 4 min

Delägare | IDCs erbjudande

Produktionsanalys hos AKRON

Akron utvecklar, tillverkar och säljer produkter inom områdena spannmålshantering, biobränslehantering, motorer och fläktlösningar för industri. Huvudkontor och tillverkning ligger i…

1 januari, 2023 — Lästid 6 min

Delägare | Projekt

Preppa för påtryckningar med cirkulär ekonomi

Kickstart cirkulär ekonomi är en workshopserie i tre delar kring cirkulär ekonomi där företag under vintern 2022 fått inspiration kring…

19 december, 2022 — Lästid 15 min

Delägare | IDCs erbjudande

Nystedts om vision och kompetensutveckling

Nystedts Mekaniska är leverantör av svetsade och maskinbearbetade konstruktioner och detaljer. De är specialister på legotillverkning, ofta i korta till medellånga…

14 december, 2022 — Lästid 4 min

Medarbetare

Vi välkomnar fyra nya medarbetare!

Under hösten och vintern har fyra nya medarbetare startat upp sina resor här på IDC. Vi är glada att hälsa…

7 december, 2022 — Lästid 9 min

Delägare | Information

Grattis SIBAB Interiör - årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2022 gick till SIBAB Interiör AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

17 november, 2022 — Lästid 4 min

Delägare | Nätverk | Projekt

Jämställdhetsintegrering för ökad utvecklingskraft

Eklunds Bildelslager har som affärsidé försäljning av bra begagnade bildelar till rätt pris. Linnea Eklund är vice VD och bjöd…

16 november, 2022 — Lästid 6 min