Klimatneutral popcornproduktion är målet för Sundlings

Sundlings är Nordens ledande leverantör av popcorn och snacks till biografer och arenor och även en innovativ producent av premiumprodukter till dagligvaruhandeln. Nyligen klev de in i det nationella projektet Omställningslyftet där IDC är samverkanspart och fick stöttning i sitt hållbarhetsarbete.

Sundlings är ett familjeföretag i andra generationen som har egen tillverkning av popcorn och snacks i produktionsanläggningen i Lidköping. De är delägare i IDC och nyttjar strategiskt och aktivt olika möjligheter vi erbjuder via projekt och insatser. Utöver Omställningslyftet har de nyligen även genomgått Kickstart Cirkulär Ekonomi där de ökat kompetens inom cirkularitet och de får löpande coachning via Catalysts katalyserande samtal. Under våren 2023 klev de in i Produktionslyftets startprogram som ger en introduktion till förändringsarbete med fokus på företagets önskade framtida läge utifrån perspektiven kunder, medarbetare, ägare och samhälle.

Vill ta ansvar för framtiden – tillsammans

Sundlings har cirka 30 anställda och levererar till cirka 80 procent av samtliga biografer i Norden. Omsättningen för 2022 landade på 110 miljoner kronor. Företaget har under de senaste åren arbetet målmedvetet med hållbarhet genom hela företaget och gjort en hel del investeringar.

Emma Sundling Bustad, VD, Sundlings

– Vi har livsmedelsproduktion på plats här i Lidköping vilket gör att det faktiskt är svensktillverkade popcorn och snacks vilket många kanske inte vet om. Till biograferna som poppar popcorn själva säljer vi råvarorna, majs, olja och salt samt utrustningen. Utöver popcorn så tillverkar vi även olika snackssorter. Vi säljer även en stor volym popcorn- och snacksbägare samt de värmeskåp som produkterna exponeras i, säger Emma Sundling Bustad, VD.

– Vi har utbildat oss inom företaget och bland annat kartlagt vilka av FN:s globala hållbarhetsmål som vi ska prioritera i vår verksamhet. Vi har även gjort flera förändringar i produkter, emballage och hantering som bidragit till miljömässiga besparingar samt att vi har beslutat om investeringar för att få en bättre och effektivare produktion och arbetsmiljö. Allting handlar om att bli mer hållbara, vi vill ta vårt ansvar, vilket även våra kunder uppskattar och kommer att kräva ännu mer framöver, berättar Emma Sundling Bustad.

Hon fortsätter;

– Vi har bland annat övergått till 100 % grön el genom vattenkraft. Vi köper numera majoriteten av vår majs från Europa där vi tidigare köpte det från USA.  Vi har förändrat våra logistikkedjor där vi i stället för lastbil använder multimodala transporter genom Europa. Dessutom har vi justerat våra förpackningar och ökat fyllnadsgraden i våra transporter. Och nu ser vi fram emot att jobba ännu mer med experterna inom Omställningslyftet.

Sundlings säljer råvarorna, majs, olja och salt samt utrustningen till de biografer som poppar själva.

Handlingsplan för ökad hållbarhet

Genom Omställningslyftet har Sundlings tillsammans med oss på IDC och experter från RISE inlett ett uppstartsprogram för hållbarhet under 2023. Under resans gång har företaget fått både utbildning och professionell hjälp att sätta färdplanen mot hållbarhetsmålet; klimatneutralitet.

Fredrik Johansson, Industriutvecklare Innovation, IDC West Sweden

– Det är inte lätt att välja väg för många företag i dag inom hållbarhet. Just vad gäller mätning är det extra svårt och hur företag ska få fram CO2-nivåer på verksamheten. Sundlings vill ju veta hur det ser ut i deras fall och har ett starkt engagemang för frågorna vilket är viktigt. De har bland annat gjort en riktigt bra hållbarhetsredovisning och nu vill de bli klimatneutrala. Förväntningarna inom Omställningslyftet är att vi tillsammans ska ta fram en handlingsplan för hur Sundlings ska bli klimatneutrala, säger Fredrik Johansson, Industriutvecklare Innovation hos IDC West Sweden.

Tillsammans med Emanuel Bengtsson, forskare på RISE, Urban Thuresson, projektledare på RISE samt Roger Lundin, forskare på RISE har Fredrik Johansson stöttat Sundlings genom Omställningslyftet.

Medvetna satsningar för klimatneutral popcornproduktion

Öppna Sundlings Hållbarhetsrapport 2022 som PDF.

I sin hållbarhetssatsning har Sundlings även anställt en kvalitets- och miljöansvarig för att hålla ihop hela arbetet. Företaget har utbildat personalen inom cirkulär ekonomi, och implementerat förhållningssättet för hur de kan använda resurserna inom företaget ”en gång till”. Sundlings gör en medveten satsning för att bredda sin marknad där de erbjuder produkter mot butiksledet.

– Under pandemin försvann 80 % av vår omsättning över en natt när biografer och arenor fick stänga ner så det är naturligt att se hur vi kan växa inom fler segment för att få fler ben att stå på, säger Emma Sundling Bustad och fortsätter:

– Vi har investerat i en ny popcornlinje här i fabriken och en ny förpackningsmaskin som kommer göra oss mer konkurrenskraftiga och även öka produktutvecklingen. Det blir större volymer att leverera mot butiker och det är en spännande tillväxtresa vi är ute på och vi lägger stort fokus på att den skall vara en hållbar tillväxtresa ur alla perspektiv, avslutar Emma.

Allting handlar om att bli mer hållbara, vi vill ta vårt ansvar, vilket även våra kunder uppskattar och kommer att kräva ännu mer framöver.

Emma Sundling Bustad, VD

Här kan du läsa mer om Sundlings och när de deltog i satsningen Kickstart Cirkulär Ekonomi: Preppa för påtryckningar med cirkulär ekonomi | IDC | Skaraborgs utvecklingsbolag för industrin (idcab.se)

Om du vill veta mer

Hör av dig till Kjell eller Fredrik om du vill veta mer.

 

Industriutvecklare tillverkning | Cirkularitet & Digitalisering

0500-50 25 16

Kjell Edqvist

Industriutvecklare tillverkning | Cirkularitet & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 16

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min

Delägare | Projekt

SMED effektiviserade omställningsprocessen hos Part Precision

Part Precision i Mariestad är en ledande aktör inom finmekanik och precisionsmekanik som samverkat med oss på IDC i många…

23 oktober, 2023 — Lästid 6 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min