Avslutade projekt
IDC har genom åren genomfört en rad projekt. Här kan du läsa om tidigare projekt som nu är avslutade men som varit en viktig del i IDCs arbete.
Avslutade projekt
- Kompetens+ 2021-2023
- Framrutan 2020-2022
- Kickstart Cirkulär Ekonomi 2022
- Fenixz 2021-2023
- Kickstart Hållbarhet 2022 (del i Omställningslyftet)
- Circular Hub 2018-2022
- Datemats 2019-2021
- Robotlyftet 2019-2021
- UDI – nästa generations drivlinor 2018-2020
- Digiresan Företagsutveckling 2019-2021
- Digiresan Kompetensutveckling 2019-2021
- Kickstart Digitalisering 2017-2019 del av den nationella satsningen Digitaliseringslyftet
- Möbelbruket 2015-2018
- Hållbar Industriell Utveckling 2016-2018
- Kompetensnavet 2015-2018
Avslutade förstudier
- Circular Scaling 2022
Kompetens+
Projektet Kompetens+ gav företag chansen att förstärka sin verksamhet med någon av alla de erfarna och duktiga tjänstepersoner som drabbats av uppsägningar på grund av coronapandemin.
Framrutan
Framrutan drevs för att hjälpa leverantörer att kompetensutveckla sig och ställa om sin verksamhet utifrån den utveckling som sker inom fordonsindustrin när det gäller elektrifiering, artificiell intelligens och autonoma fordon.
Kickstart Cirkulär Ekonomi
Kickstart cirkulär ekonomi var en workshopserie i tre delar kring cirkulär ekonomi där deltagarna får inspiration för hur de ställer om för ökad klimat- och affärsnytta. Företagen fick under tre träffar uppmuntras till att ta små steg i sitt cirkulära omställningsarbete.
Fenixz
Fenixz syftade till att höja människors kompetensnivå och stimulera näringslivets utveckling, projektet erbjuder kompetensutveckling för medarbetare och ledare i små och medelstora företag.
Kickstart Hållbarhet
Kickstart Hållbarhet erbjöd företag praktiska exempel, relevant expertis, metoder och verktyg för att identifiera drivkrafter för hållbarhetsarbetet. Kickstart Hållbarhet är en aktivitet inom Omställningslyftet.
Datemats
Projektet Datemats syftar till att överföra och genomföra en unik designledd undervisningsmetod för studenter med blandad bakgrund (design och teknik) inom området Emerging Materials and Technologies (EMT). Projektet syftar även till att öka kunskaps- och tekniköverföringar från akademi och forskningscentrum till industrin. IDC West Sweden AB är en av flera samverkanspartners i Europa.
Circular Hub
Circular Hub är en källa till kunskap och förståelse kring cirkulär och hållbar ekonomi. Utgångspunkten för arbetet är omställningen mot en cirkulär ekonomi med nya affärsmodeller, cirkulära produkter och en växande insikt. Visionen är att placera Västsverige som en världsledande partner och förebild inom cirkulär ekonomi för textil, mode, inredning och möbler med särskild vikt på små och medelstora företag.
Robotlyftet
Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Fram till juni 2021 har små och medelstora industriföretag kunnat ansöka om en automationscheck och kostnadsfritt få hjälp med en förutsättningsstudie inför en automation. Projektet har även erbjudit kunskapsutveckling och utbildning inom automation.
Nästa generations drivlinor – UDI steg 2
Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor och en av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion för tillverkning av nya drivlinor. Målet med projektet Nästa generations drivlinor var att skapa förutsättningar för kontinuerlig utveckling av elektriska drivlinor och effektiva värdekedjor för produktion i Sverige. Projektet genomfördes inom ramen för Vinnovas program för utmaningsdriven innovation (UDI-programmet).
Digiresan Företagsutveckling
Digiresan stödjer små och medelstora företag inom industrin och den industrinära tjänstesektorn i Västra Götalandsregionen och Halland med företags- och kompetensutveckling inom digitalisering. Syftet med projektet är att stärka företagens konkurrenskraft genom att nyttja digitaliseringens möjligheter. Kompetensutbyte och nätverkande med andra företag ger ett extra mervärde och inspiration under resans gång.
Digiresan Kompetensutveckling
Syftet med projektet var att stärka företagens konkurrenskraft genom att nyttja digitaliseringens möjligheter. Digiresan byggde på företags behov och möjligheter och erbjöd en mix av utbildningar, coachning, seminarier och erfarenhetsutbyte för digitalisering, om digitalisering och i digitalisering.
Kickstart Digitalisering
I syfte att stärka digitaliseringen och konkurrenskraften för industriföretag i Sverige. Kickstart Digitalisering är det största projektet inom Digitaliseringslyftet och syftar till att stärka digitaliseringen och konkurrenskraften för industriföretag i Sverige. Projektet arbetar med en enkel och effektiv startmodell för att öka digitaliseringstempot i företag. Insatserna genomförs i hela landet av Teknikföretagen i samarbete med IF Metall, RISE, IVF, och IUC tillsammans med en rad lokala och regionala partners. IDC genomförde under november/december 2019 en omgång av Kickstart för industriföretag i Skaraborg.
Möbelbruket
Projektet undersökte en smart offentlig hantering av möbler, och var ett stöd där offentlig sektor kunde hitta och sprida information om cirkulär hantering av möbler. Mellan 2015 och 2019 har projektet Möbelbruket tillsammans med möbelindustrin undersökt hur en professionell hantering av möbler för återbruk ska kunna gå till. Målet var att hitta en fungerande affärsmodell vilket lyckades. En färdig affärsmodell drivs nu av företaget Sajkla som tar hand om frågor som handlar om affärer kopplat till ett industriellt kvalitativt återbruk. Ett rationaliserat möbelflöde för återbruk går via det leverantörsnätverk som tidigare deltagit i projektet Möbelbruket.
Hållbar Industriell Utveckling
Projektet skapade ökad konkurrenskraft hos våra delägarföretag genom omställning till en allt mer hållbar verksamhet och tillverkningsprocess. I begreppet hållbarhet ryms tre dimensioner, social, ekonomisk och ekologisk. Hållbar Industriell Utveckling genomfördes mellan åren 2016 och 2018 och drevs i syfte att genom ”hjälp till självhjälp” nå långsiktiga effekter. Genom en lärande organisation lyfts nivån internt i företagen för att bestå och vidareutvecklas även efter insatsen. Deltagande företag har via projektet fått ett mer systematiskt och strategiskt arbetssätt när det gäller hållbar utveckling av sin verksamhet och produktion vilket i sin tur genererar en konkurrenskraftig och lönsam industri.
Kompetensnavet
Ett utvecklingsprojekt som gjorde skillnad. Kompetensnavet genomfördes under en treårsperiod mellan oktober 2015 till september 2018. Projektet drevs i syfte att säkra attraktiva arbetsplatser för en hållbar framtida industri och berörde ämnen som exempelvis värdegrund, kompetenskartläggning, medarbetarskap, delaktighet, utbildningar, jämställdhet och mångfald.