Nio av tio köpresor börjar med en googling

SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår Fokusträff i början av året. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och deltagare fanns med på plats på ASSAR Industrial Innovation Arena och uppkopplade digitalt. Nio av tio köpresor börjar med en googling – hamnar du inte i topp tio bland sökresultaten så finns du inte!

Så öppnade Christoffer sitt webbinarium – genom att understryka vikten av att hamna högt i sökresultatet. Och det är själva kärnan i det vi brukar kalla SEO. Den digitala utvecklingen rör sig snabbt och kunskap i den här typer av frågor är verkligen färskvara. Begreppet sökordsoptimering används ofta synonymt med sökmotoroptimering, vilket är en teknik som syftar till att förbättra en webbplatsens synlighet i sökmotorer genom att använda strategier för att få webbplatsen att ranka högre i sökmotorernas resultat.

Många olika sätt att öka synligheten

Begreppet innefattar flera olika metoder som analys, bra struktur på din hemsida, fylla din sida med relevanta länkar, nyckelord och meta-taggar. Genom att använda sökordsoptimering kan du öka din webbplats synlighet på sökmotorer, vilket i sin tur kan leda till fler besökare och potentiellt ökad försäljning eller exponering för det aktuella företaget eller produkten. Fråga är inte OM du behöver synas på Google, utan vad gör du för att finnas där?

Nio av tio köpresor börjar med en googling

Det gäller att din webbplats hamnar högt på rätt sökord när kunder letar efter företag inom din bransch och nisch. Det finns flera olika tekniker du kan använda och eftersom algoritmerna hela tiden förändras så ändras även spelplanen. Sökmotorer som google blir allt bättre på att mäta mänskliga beteenden och det gäller att hela tiden göra förbättringar utifrån hur sidan används. Algoritmerna jobbar även för att filtrera bort överflödigt SEO-innehåll, vilket gör att relevansen i ditt innehåll är viktigare nu än någonsin.

Att jobba med SEO ger resultat över tid

Christoffer återkom många gånger under seminariet till vikten av att mäta och utvärdera dina förändringar och förbättringar. Det är en långsiktig investering att jobba med SEO och det är viktigt att se sin hemsida ur ett utifrån perspektiv. Våga ta in ett par personer utanför verksamheten, låt dem klicka runt på din hemsida och berätta vad de upplever.

Alla beslut bygger på en känsla

Tänk på att du pratar med människor när du tar fram innehåll för din hemsida. Fundera på vilka känslor du kan trigga i beskrivningen av ditt erbjudande. Vad är effekten av den produkt du säljer – berätta om den! Att prata med människor är att tala till deras känslor, då väcks intresse, känsla av att vilja vara med, och köplust.

Ta reda på vilka sökningar som leder besökare till din webb

Det finns olika sätt att utforska vilka sökord din hemsidas användare har nyttjat, Christoffer tog som exempel tjänsten Wincher ett verktyg som visar dina placeringar på Google, sökvolym på Google per månad, vilken sida som plockas upp på vilket sökord och mycket mer. Det är gratis att testa under en kort period och kostar sedan ett par hundra kronor per månad. Du kan även titta på sökningar och trafik på din webbplats med hjälp av tjänster som exempelvis Google Analytics eller Matomo.

Några korta och konkreta tips du kan komma igång med direkt
  • Väv in sökord i din innehållsstrategi. Addera relevanta sökord till det planerade innehåll du har på din hemsida.
  • Säkra att landningssidorna är relevanta för de sökord du vill nå ut på, exempelvis genom förekomst i rubriker, metabeskrivning.
  • Apropå metabeskrivning – se till att den finns och är relevant  – det vill säga kortfattat beskriver sidans innehåll
  • Se till att du adderar utgående och interna relevanta länkar i ditt innehåll och dina nyheter.
  • Rensa bort dåligt innehåll
  • Håll koll på din hemsida löpande och skriv till människor – användarperspektivet på!

Missade du fokusträffen? Eller var du med men vill veta mer?
Den 22 mars 2023 finns möjlighet att höra Christoffer Steverin fördjupa sig i ämnet!

Läs mer och boka plats

 

Om du vill veta mer

Om du vill veta mer om Fokusträff försäljning, hör av dig till Marie.

Industriutvecklare tillverkning | Energiomställning, Kompetens & Digitalisering

0500-50 25 21

Marie Hult

Industriutvecklare tillverkning | Energiomställning, Kompetens & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 21

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min

Insikter med IDC | Projekt

Insikter om cirkularitet

Under ett insiktsseminarium satte vi fokus på cirkulära affärer, vad det innebär och hur de kommer att påverka vår framtid…

14 februari, 2024 — Lästid 8 min