Nästa generations drivlineproduktion
En del i Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, steg 3 – implementering
Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor.
Omställningen kräver förmåga till snabb och effektiv omställning av produktionen för att säkra produktion av de nya produkterna i Sverige.
Projektets syfte och mål – hållbar serieproduktion
Projektet bygger förmåga till en effektiv och hållbar serieproduktion av elektriska drivlinor i Sverige, genom utveckling av både arbetssätt som tillverkningsteknik.
Lyfta och sprida förmåga i hela leverantörsstrukturen
Projektet lyfter nu förmågan som är byggd i tidigare steg (läs mer om Nästa generations drivlineproduktion – steg 2), genom att ta vid där det tidigare projektet slutade och därifrån både praktisera och sprida. Särskild lärdom från parallella initiativ är vikten av att säkra att möjligheten med omställningen till hela leverantörsstrukturen, något som präglar projektet.
Effekt för företagen – effektiv produktion av elektriska drivlinor i Sverige
I detta tredje steg av projektet ligger fokus på att testa och införa resultaten i större skala och i verkligheten. I arbetet ingår även att lägga grunden för hur affärsmodeller ska fungera och hur uppskalning ska ske. Det innebär förberedelser för effektiv och hållbar serieproduktion av elektriska drivlinor i Sverige och demonstration av detta.
Upplägg och genomförande – hög grad av samverkan
Projektet har fyra arbetsområden, där de tre första ger det fjärde vilket är målsättningen – en god förmåga till hållbar serieproduktion. Områdena är samverkan, arbetssätt, labbverksamhet och serietillverkning. Särskilt fokus ligger på samverkan och flera projektparters deltar för detta steg, där skapas en gemensam kunskapsfront som kommer att användas i fordonsindustrins transformation. Stort arbete kommer i detta steg att läggas på leverantörskedjan i omställningen. Det tredje arbetspaketet, labbverksamhet, handlar om att testa tekniska möjligheter och arbetssätt i en verklig miljö. Det fjärde arbetspaketet serietillverkning kommer att ha sitt fokus på att skapa en förmåga till en effektiv och hållbar produktion.
Center of excellence – ASSAR Industrial Innovation Arena
Nyckeln till framgång ligger i projektets arbetssätt, och spridning av projektresultatet sker i konsortiet och vidare ut till externa intressenter. En grundbult i projektet är anknytningen till innovationsarenan ASSAR Industrial Innovation Arena, där ett produktionstekniskt testlabb byggts upp under projektets två första steg. År 2020 fattades beslut om finansiering för att kunna investera ytterligare 19 miljoner kronor i det produktionstekniska testlabbet. ASSAR kommer genom fokuserat arbete för forskning och utveckling av produktionsprocesser vara ett ”Center of excellence”, en arena för forskningsprocesser och utvecklingssamarbeten mellan tillverkare, akademiska partners och komponentleverantörer. Fokusområden är statorer, rotorer, inverters, transmissioner, kompletta elektriska maskiner och batterier och lagringssystem för elektrisk energi.
ReactEU Energilagring & Kraftelektronik
Projektet ReactEU prider förståelse för och kunskap om kommande teknikskifte till miljövänliga drivlinor inom fordonsindustrin. Det görs genom att bland annat vidareutvecklar det produktionstekniska laboratoriet ASSAR till att bli en bredare kunskapsbas för testning och verifiering. Produktion av förserier samt simulering av implementering i produktion, för samtliga tillverkande företag samt teknikbolag i regionen. Projektet utgår från de möjligheter och slutsatser som kommer av redan genomförda projekt inom ramen för ASSAR Industrial Innovation Arena, via Högskolan i Skövde samt inom ramen för samverkan med IDCs delägarföretag.
ASSAR Lab stärker framtidens teknikområden
ASSAR Lab är ett initiativ som möjliggör samverkan och kunskapsuppbyggnad kring viktiga teknikområden för framtiden. ASSAR Lab innehåller i nuläget en lasersvets, en CT-scanner och en produktionslinje för Hairpins.
Målgrupp och samverkanspartners
Målgrupp för projektet är primärt projektpartners och i förlängningen alla berörda av fordonsindustrins omställning. Projektpartners är:
• AFRY
• Automotive Components Floby AB
• AB Dahréntråd
• Högskolan i Skövde
• Koenigsegg Automotive AB
• Leax Group AB
• Lunds tekniska högskola
• Precomp Solutions AB
• Powertrain Engineering Sweden AB
• RISE IVF AB
• Science Park Skövde AB
• Surahammars Bruks AB
• Tekniska Högskolan i Jönköping
• Volvo Lastvagnar
• Volvo Penta
• Volvo Personvagnar
• Xylem Water Solutions Manufacturing AB
210201 Pressrelease Nästa generations drivlineproduktion
Läs om projektet Nästa generations drivlineproduktion steg 2
Handbok om agil och rekonfigurerbar produktion
Finansiärer
Projektet Nästa generations drivlineproduktion, steg 3 – implementera finansieras av Vinnova.
Om du vill veta mer
Hör av dig till Lars om du vill veta mer om projektet.

Industriutvecklare innovation
0500-50 25 10

Lars Tööj
Industriutvecklare innovation
Kontaktuppgifter
- 0500-50 25 10
NYHETER OM PROJEKTET nästa generations drivlineproduktion

Snabbfakta och filmer om hållbara produktionssystem
Hur utvecklar man sin produktion på bästa sätt? Vad innebär en rekonfigurerbar produktion? Hur går produktutveckling till ur ett livscykelperspektiv…
18 februari, 2022 — Lästid 7 min

Lamas examensarbete om elmotorer gav jobb på Volvo
Lama Awawda är student vid Högskolan i Skövde och har skrivit ett examensarbete om elmotorer. Under andra terminen på Högskolan…
15 november, 2021 — Lästid 3 min

Ny testutrustning för eldrivsystem installeras på ASSAR
Snart finns utrustning för testning och verifiering för eldrivsystem på plats på ASSAR. Under hösten 2021 installeras fyra stationer för…
8 november, 2021 — Lästid 5 min

Kraftsamling elektrifiering - se uppstarten
En historisk omställning från fossila bränslen till förnybar energi behövs. I Västra Götaland ligger fokus på stärkt samverkan och samordnat…
13 september, 2021 — Lästid 4 min

Rekonfigurerbar produktion - ett produktionssystem anpassat för variation
Tillverkande företag behöver hitta konkurrenskraftiga lösningar för att effektivt hantera växlande volymer, kundanpassningar och frekventa introduktioner av nya produktvarianter. Ett…
19 maj, 2021 — Lästid 3 min

Om Skövde och produktion av elektriska drivlinor
I början av februari medverkade Leif Pehrsson, VD för IDC West Sweden AB och Mats Jägstam, VD Science Park Skövde…
8 februari, 2021 — Lästid 4 min

Projekt för hållbar serieproduktion av elektriska drivlinor i Sverige
Vinnova har beslutat att finansiera projektet ”Nästa generations drivlineproduktion” med 18 miljoner kronor. Projektet har i de två tidigare stegen…
1 februari, 2021 — Lästid 3 min