Lamas examensarbete om elmotorer gav jobb på Volvo

Lama Awawda är student vid Högskolan i Skövde och har skrivit ett examensarbete om elmotorer. Under andra terminen på Högskolan i Skövde jobbade hon intensivt med projektet som omfattade både design av en elmotor, konstruktion, tester och analyser.

Eftersom Lama alltid varit intresserad av elmotorer och förnybar energi var valet enkelt när det var dags att välja inriktning till examensarbetet. Det skulle handla om elmotorer.

Byggde prototyp på ASSAR

Under andra terminen på Högskolan i Skövde jobbade hon intensivt med projektet som omfattade både design av en elmotor, konstruktion, tester och analyser. Hon började med samla in information och göra mycket research om elmotorer innan hon kom igång med själva designen. När Lama väl hade den slutliga konstruktionen klar för sig byggde hon en prototyp på ASSAR Industrial innovation Arena i Skövde.

—  Jag kommer aldrig att glömma den yrkeserfarenhet jag mötte på ASSAR och hjälpen jag fick med prototypen som till exempel att hitta rätt material.

Lama Awawda börjar jobba på Volvo Cars i Göteborg i januari.

Fantastiska resultat

När motorprototypen byggdes gjorde hon olika tester för att verifiera dess prestanda. Och resultaten var fantastiska.

—  Ja, resultaten är riktigt bra då effektiviteten beräknas till 98,88 procent.

Lama Awawdas examensarbete fick högsta betyg. Hennes prototyp kommer nu att användas vid Högskolan i Skövde när man utbildar ingenjörsstudenter.

Börjar jobba på Volvo Cars i Göteborg

Lama Awawda är tillbaka i Spanien och hon har startat en öppen YouTube-kanal och ett Instagram-konto för att ge ingenjörskurser online. Inom kort börjar hon arbeta som designingenjör i Sverige. Hon är förvånad över att information om hennes projekt nått olika internationella företag och lett till jobberbjudanden. Volvo Cars i Göteborg hade också hört talas om Lamas kandidatprojekt och ville träffa henne.

— Jag erbjöds ett jobb som designingenjör och det är som en dröm som går i uppfyllelse, tack vare Högskolan i Skövde och ASSAR. Jag älskar Sverige och jag och min man flyttar till Göteborg i januari.

Läs hela intervjun med Lama

En sammanfattning av examensarbetet

Lama har sammanfattat sitt examensarbete i en snabbfakta på uppdrag åt projektet Nästa generations drivlineproduktion.

Läs Lamas snabbfakta

Läs examensarbetet i sin helhet


IDC och projektet Nästa generations drivlineproduktion

Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor. Projektet bygger förmåga till en effektiv och hållbar serieproduktion av elektriska drivlinor i Sverige, genom utveckling av både arbetssätt som tillverkningsteknik.

Detta är steg 3 – implementera, i det Vinnova finansierade projektet Nästa generations drivlineproduktion. IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.

Läs mer om projektet Nästa generations drivlineproduktion

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min