Kraftsamling elektrifiering - se uppstarten

En historisk omställning från fossila bränslen till förnybar energi behövs. I Västra Götaland ligger fokus på stärkt samverkan och samordnat utvecklingsarbete för elektrifieringen av regionen. Under uppstarten av Kraftsamling elektrifiering den 17 juni samlades en mängd goda exempel.

Uppstarten sändes digitalt och här kan du se webbsändningen i efterhand.

Västra Götaland driver gemensamt utvecklingen

Genom Västra Götalandsregionens regionala utvecklingsstrategi finns en tydlig kurs för ett hållbart och konkurrenskraftigt Västra Götaland 2030. En bred elektrifiering av samhället är en viktig del av strategin. Därför är det nu dags att samla aktörer som kan bidra till en omställning, för att gemensamt driva på utvecklingen och möta den potential elektrifieringen har för samhälle, industri och vårt klimat.

Se webbsändningen

Sammy Tanuha, VD för Skövde Energi, talar 1 timme och 40 minuter in i sändningen om en kartläggning, som sker tillsammans med Västra Götalandsregionen. Kartläggningen belyser behovet av nätverkskapacitet i framtiden. Sammy pratar även om vikten av avlastande faktorer och flexibilitet för elnätet idag.

Leif Pehrsson, VD för IDC West Sweden AB, berättar 2 timmar och 10 min in i sändningen om att vi behöver stötta de system som byggs inom elektrifiering för att kunna vara en ledande region i Västra Götaland.

— För att vara ledande i vår region behöver vi producera den infrastruktur och de komponenter som behövs in i omställningen. Vi behöver även aktivt jobba med både nätverks- underleverantörsstruktur. I Sverige och Västra Götalad finns fantastiska möjligheter att bidra till klimatomställningen och vi visar vägen genom att involverar företag som vi vet både kan och är måna om att bidra.

Lite längre in i sändingen, ca 2 timmar och 20 minuter, berättar Leif även om kompetensbehov bland de lite mindre bolagen och vilka möjligheter som finns genom bland annat projektet Nästa generations drivlinor och ASSAR Industrial Innovation Arena.

Hela programmet:
  • Välkomna till uppstarten för kraftsamling elektrifiering! Dagens moderatorer Hanna Blomdahl, Lindholmen Science Park och Gustaf Zettergren, Västra Götalandsregionen, hälsar välkomna.
  • Kraftsamling – vad innebär det? Magnus Berntsson, miljönämndens ordförande, Västra Götalandsregionen.
  • Elektrifiering i ett internationellt perspektiv – Tomas Kåberger, Chalmers/InnoEnergy.
  • Hur går elektrifieringen i Sverige? – Johanna Lakso, Power Circle Videohälsningar från några projekt och aktiviteter inom elektrifieringen av Västra Götaland Perspektiv från industri- och transportsektorn – Karin Thorn, Volvo Cars, Anders Berger, AB Volvo, Anders Fröberg, Borealis.
  • Videohälsningar från några projekt och aktiviteter inom elektrifieringen av Västra Götaland.
  • Energisystemperspektiv – Sammy Tanhua, Skövde Energi, Alf Engqvist, Göteborg Energi, Lisa Göransson, Chalmers.
  • Paneldiskussion Helena Lundberg Nilsson, Västra Götalandsregionen, Karin Svensson, AB Volvo, Markus Norström, RISE, Leif Pehrsson, IDC.
Vill du veta mer?

Hör av dig till oss på IDC om du vill veta mer om våra insatser gällande energiomställning.
Kontakta oss


IDC West Sweden AB är ett regionalt utvecklingsbolag som arbetar för att stärka konkurrenskraften för Skaraborgs tillverkningsindustri för en hållbar framtida industri. Bolaget har 26 medarbetare och ägs av ca 160 små och medelstora industriföretag. Bolaget drivs utan eget vinstintresse – all eventuell vinst återinvesteras i verksamheten. Insatserna bygger på hjälp till självhjälp med finansiering från bland andra Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Europeiska Socialfonden, Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, Skövde Kommun, Tillväxtverket och Vinnova.

ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare är Science Park Skövde AB, Högskolan i Skövde, IDC West Sweden AB, Volvo Car Corporation och Volvokoncernen. ASSAR är en del av innovationsmiljön Science Park Skövde.

Nästa generations drivlineproduktion – En del i Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, steg 3 – implementering. Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Forma framtiden i ASSAR Circular Labs

Nu finns det möjlighet för företag som tagit kliv i frågan om cirkulär omställning att ta plats i ASSAR Circular…

14 augusti, 2024 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Nätverk | Projekt

PT Nätverk tog del av CEJNs förändringsarbete

Höstens första träff med PT Nätverk genomfördes hos CEJN i Skövde. Deltagarna fick ta del av deras utveckling av en…

5 september, 2024 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Säsongsstart för Öppen fredag

Höstens första Öppna fredag på ASSAR i Skövde innehöll flera korta presentationer. Både från företag, pågående projekt i arenan och…

13 september, 2024 — Lästid 7 min

IDCs erbjudande

Prova Diploma webbutbildningar

Företaget Diploma Utbildning har digitaliserat landets mest populära utbildningar och har mer än 500 diplomerade kurser på sin webbportal. Vi erbjuder…

3 september, 2024 — Lästid 2 min