Rekonfigurerbar produktion - ett produktionssystem anpassat för variation

Tillverkande företag behöver hitta konkurrenskraftiga lösningar för att effektivt hantera växlande volymer, kundanpassningar och frekventa introduktioner av nya produktvarianter. Ett rekonfigurerbart produktionssystem är designat för att successivt uppgraderas och förändras så att rätt funktionalitet och kapacitet finns vid rätt tillfälle.

Traditionella produktionssystem, såsom dedikerade produktionslinor (anpassade för massproduktion) eller flexibla produktionssystem (med en stor inbyggd flexibilitet) kan ofta inte hantera förändringar på ett kostnadseffektivt sätt.

Vad innebär ett rekonfigurerbart produktionssystem?

Ett rekonfigurerbart produktionssystem innebär att både hårdvara och mjukvara enkelt kan anpassas till förändringar. Då kan dess resurser nyttjas bättre, man kan snabbare introducera nya produkter och bättre möta marknadens och kundernas föränderliga krav. Ett rekonfigurerbart produktionssystem innebär även att man kunna lägga till utrustning utan att det kräver omfattande inverkan på övriga delsystem av produktionssystemet.

Grunderna i en rekonfigurerbar produktion

För att kunna uppnå detta krävs att produktionsutrustning som maskiner och verktyg och även mjukvara är utformade utifrån en rad grundläggande principer och nyckelegenskaper.

  • Modularitet är en avgörande egenskap för att möjliggöra en enkel rekonfigurering av produktionssystemet. I en modulär design är funktionaliteten uppdelad i diskreta, sammanhängande och fristående delar med tydliga gränssnitt.
  • Integrerbarhet krävs för att modularitet ska vara användbart. Detta innebär standardiserade gränssnitt så att moduler, det vill säga. maskiner, materialhanteringsutrustning etcetera, enkelt och kostnadseffektivt kan integreras.
  • Diagnostiserbarhet krävs då en rekonfigurerbar produktionsutrustning är utformad för att plockas ihop och isär i nya konfigurationer om och om igen. Det är då avgörande att kunna identifiera fel i sammankopplingarna och att efter en rekonfigurering snabbt uppnå önskad prestanda.
  • Skalbarhet innebär att kunna anpassa kapaciteten i ett produktionssystem efter förändringar i tillverkningsvolym. Förmåga att skala upp och ner sitt produktionssystem på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt är ofta avgörande.
  • Konverterbarhet som innebär att kunna anpassa produktionssystemet och dess ingående delsystem till nya varianter eller produkter.

Utvecklingen av olika tillverkningsparadigmer. Källa: Tekniska Högskolan i Jönköping, Kurs: ”Changeable and reconfigurable production”, 200115. Översatt av IDC.

 

Vilka utmaningar löser den här forskningen?

Förmågan att snabbt och kostnadseffektivt producera sina produkter och samtidigt hantera en allt större grad av förändringar är en utmaning för svensk industri. Denna forskning syftar till att utforma produktionssystem som anpassade för variation, just där denna anpassning krävs.

En rapport från Tekniska Högskolan i Jönköping

Det här är ett utdrag ur en forskningsrapport skriven av Carin Rösiö, docent vid avdelningen för industriell produktutveckling, produktion och design , Tekniska Högskolan i Jönköping AB. Tekniska Högskolan i Jönköping är en av forskningsparterna i projektet Nästa generations drivlineproduktion.

Kontakta Carin om du vill veta mer om rekonfigurerbar produktion;

Läs rapporten

Handbok om agil och rekonfigurerbar produktion

Läs även om produktion för en cirkulär ekonomi


IDC och projektet Nästa generations drivlineproduktion

Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor. Projektet bygger förmåga till en effektiv och hållbar serieproduktion av elektriska drivlinor i Sverige, genom utveckling av både arbetssätt som tillverkningsteknik.

Detta är steg 3 – implementera, i det Vinnova finansierade projektet Nästa generations drivlineproduktion. IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.

Läs mer om projektet Nästa generations drivlineproduktion

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Tips från IDC

Fredrik tipsar: Coachingprogram i cirkulär utveckling

Nu finns möjlighet att delta i ett kostnadsfritt coachingprogram som erbjuds av LIGHTer i samarbete med RE:Source, Sweco och SVID…

4 april, 2024 — Lästid 1 min

Medarbetare

Vi söker medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

Vi söker just nu en industriutvecklare till avdelningen Tillämpad Innovation här hos oss. Stimuleras du av ständig utveckling och har…

27 mars, 2024 — Lästid 2 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min