ASSAR Labs stärker framtidens teknikområden

I ASSAR Industrial Innovation Arena finns ett antal labb för olika applikationer där man utvecklar många av de produktionsprocesser som behövs för att producera nya produkter i klimatomställningen. Här berättar vår VD Leif Pehrsson mer om ASSAR Labs.

– Elektrifiering är en del i klimatomställningen där man vill gå över till andra bränslen och andra energikällor. De som är först ut med det här, det är fordonsindustrin, och när de går över till att producera elmaskiner istället för förbränningsmotorer så måste det till nya produktionsprocesser, säger Leif Pehrsson.

 

Stator och rotor

I de motorer, eller prototyper, som görs i ASSAR Labs, utgår man från en fast del, en så kallad stator. Där genereras ett magnetfält som påverkar en rotor vilken är den rörliga delen. Genom att skicka ett magnetfält över till rotorn börjar den att snurra, och så tar man ut kraften från det.

ASSAR Labs finns till för företagen

Här får företag hjälp inom flera olika områden. Forskare från Högskolan i Skövde och tränade operatörer sköter utrustningarna. Här finns UltraljudssvetsCT-skannerLasersvets, det finns utrustning för Hairpin, en fleroperationsmaskin och Fluorescerande mätutrustning, bland annat.

– ASSAR Labs finns till för att företagen ska kunna träffas på EN plats och kunna jobba med gemensam utveckling. Det handlar om att knyta ihop de stora företagen, OEM-företagen som säljer slutprodukten, med leverantörer och koppla ihop dem med varandra för att ta fram effektiva produktionsprocesser, säger Leif Pehrsson.

Kunskapsutbyten inom nya tillverkningsmetoder

Inom ramen för ASSAR Labs erbjuds företag kunskapsutbyte inom nya tillverkningsmetoder för framtida elektrifierade drivlinor; öppna workshops med visning av nya produktionstekniker eller fördjupade dialoger i nätverk.

– Den största utmaningen nu, det är att bygga rätt kompetens för framtiden, och vi vill jättegärna ha en nära kontakt med företagen, en dialog om vad vi kan göra tillsammans för att stärka konkurrenskraften i vår tillverkande industri, säger Leif Pehrsson.

Testa dina produkter

Du är varmt välkommen till ASSAR Labs för att titta på de test­möjligheter vi erbjuder i dagsläget och komma med dina tankar om nästa steg. Lämna en intresseanmälan för att testa dina egna produkter i ASSAR Labs.

Lämna din intresseanmälan

Läs om företag som har testat tillverkningstekniken

Om fordonsindustrins transformation

Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor. IDC är involverade i flera initiativ som driver utvecklingen av fordonsindustrins transformation, du kan läsa mer genom att följa taggen #fordonsindustrins transformation.

Om du vill veta mer

Hör av dig till Caroline!

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

I oktober 2020 fick jag möjlighet att hoppa på den helt nya tjänsten Projektansvarig på IDC. Jag hade då arbetat i 20 år på Volvo Personvagnar inom olika avdelningar i olika fabriker, med tyngdpunkten på projektledning. Tjänsten Projektansvarig innebär ett övergripande projektlednings- och samordningsansvar för projekten, vilket innefattar planering, uppföljning samt rapportering. Det gäller även samordning av nya projektansökningar. Att arbeta med arbetssättsutveckling ser jag som mycket viktigt och roligt, vilket går väl i linje med den viktiga delen i min tjänst att utveckla arbetssättet kopplat till projektstyrning.

En bra beskrivning av mig själv är nog att jag tycker om att lära mig nya saker, är nyfiken, gärna vill ha ordning och reda, tydlighet och tycker det känns bra att få avsluta uppgifter.

Jag bor i villa i Hjo med man och två döttrar. På fritiden står familjen i fokus – att få följa barnen i deras utveckling är viktigt för mig. Vi gör gärna saker tillsammans, är ute i naturen – promenader, båtturer på sommaren, skidor och skridskor på vintern. Själv tar jag gärna en gång- eller springtur eller ett yogapass. Då jag har mycket släkt och vänner i en stor del av västra Europa – Nederländerna, Belgien, Spanien och Storbritannien – fylls våra semestrar av resor till dem. Helst reser jag med bil, då är det möjligt att besöka alla på en och samma resa!

Som bilden visar älskar jag att läsa! Det blir allt från ren fakta, dokumentär, självbiografi, till en avslappnande roman. Något av det härligaste jag vet – helst efter lite frisk luft – är att sätta sig i soffan med en kopp kaffe eller te, en liten chokladbit och en riktigt bra bok.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Nätverk

Daloc i Töreboda öppnar dörrarna för PT-nätverk

Under slutet av 2022 följde ett 20-tal nätverksdeltagare med på ett studiebesök på Daloc i Töreboda där vi fick besöka…

14 februari, 2023 — Lästid 7 min

Delägare | Projekt

Seminarium med Furhoffs Rostfria

Den 27 januari entrade Furhoffs Rostfria scencen på ASSAR Industrial Innovation Arena. Det var det allra första företaget att g…

9 februari, 2023 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nio av tio köpresor börjar med en googling

SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår Fokusträff i början av året. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och…

24 februari, 2023 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Projekt

Biobaserade skruvkorkar testas i ASSAR Labs

Blue Ocean Closures AB i Karlstad jobbar med hållbar, fiberbaserad materialteknik och innovation. De vill minska mängden plast i våra…

8 februari, 2023 — Lästid 4 min