ASSAR Labs stärker framtidens teknikområden

I ASSAR Industrial Innovation Arena finns ett antal labb för olika applikationer där man utvecklar många av de produktionsprocesser som behövs för att producera nya produkter i klimatomställningen. Här berättar vår VD Leif Pehrsson mer om ASSAR Labs.

– Elektrifiering är en del i klimatomställningen där man vill gå över till andra bränslen och andra energikällor. De som är först ut med det här, det är fordonsindustrin, och när de går över till att producera elmaskiner istället för förbränningsmotorer så måste det till nya produktionsprocesser, säger Leif Pehrsson.

 

Stator och rotor

I de motorer, eller prototyper, som görs i ASSAR Labs, utgår man från en fast del, en så kallad stator. Där genereras ett magnetfält som påverkar en rotor vilken är den rörliga delen. Genom att skicka ett magnetfält över till rotorn börjar den att snurra, och så tar man ut kraften från det.

ASSAR Labs finns till för företagen

Här får företag hjälp inom flera olika områden. Forskare från Högskolan i Skövde och tränade operatörer sköter utrustningarna. Här finns UltraljudssvetsCT-skannerLasersvets, det finns utrustning för Hairpin, en fleroperationsmaskin och Fluorescerande mätutrustning, bland annat.

– ASSAR Labs finns till för att företagen ska kunna träffas på EN plats och kunna jobba med gemensam utveckling. Det handlar om att knyta ihop de stora företagen, OEM-företagen som säljer slutprodukten, med leverantörer och koppla ihop dem med varandra för att ta fram effektiva produktionsprocesser, säger Leif Pehrsson.

Kunskapsutbyten inom nya tillverkningsmetoder

Inom ramen för ASSAR Labs erbjuds företag kunskapsutbyte inom nya tillverkningsmetoder för framtida elektrifierade drivlinor; öppna workshops med visning av nya produktionstekniker eller fördjupade dialoger i nätverk.

– Den största utmaningen nu, det är att bygga rätt kompetens för framtiden, och vi vill jättegärna ha en nära kontakt med företagen, en dialog om vad vi kan göra tillsammans för att stärka konkurrenskraften i vår tillverkande industri, säger Leif Pehrsson.

Testa dina produkter

Du är varmt välkommen till ASSAR Labs för att titta på de test­möjligheter vi erbjuder i dagsläget och komma med dina tankar om nästa steg. Lämna en intresseanmälan för att testa dina egna produkter i ASSAR Labs.

Lämna din intresseanmälan

Läs om företag som har testat tillverkningstekniken

Om fordonsindustrins transformation

Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor. IDC är involverade i flera initiativ som driver utvecklingen av fordonsindustrins transformation, du kan läsa mer genom att följa taggen #fordonsindustrins transformation.

Om du vill veta mer

Hör av dig till Caroline!

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

4 juni, 2023 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nya möjligheter för industriföretag i Västsverige

Vi är verkligen stolta över att nu öppna upp för deltagande i våra två nya och betydelsefulla projekt som kommer…

26 september, 2023 — Lästid 5 min

Projekt

Om Kompetensnavet Skaraborg

Genom att vara motor, mäklare och mötesplats ska Kompetensnavet stödja, främja och stärka omställningen av kompetens inom arbetslivet i Skaraborg…

23 augusti, 2023 — Lästid 4 min

Information | Press | Projekt

93 miljoner satsas för hållbar industriutveckling i "Industry In West"

Vi kan nu tillkännage att samverkansprojektet ”Industry In West” är beviljat och kommer att finnas tillgängligt för Västsvensk industri från…

25 augusti, 2023 — Lästid 4 min