Biobaserade skruvkorkar testas i ASSAR Labs

Blue Ocean Closures AB i Karlstad jobbar med hållbar, fiberbaserad materialteknik och innovation. De vill minska mängden plast i våra förpackningar genom att ersätta plastskruvkorkar och andra förslutningar på konsumentförpackningar med mer miljövänliga lösningar.

Deras produkt är helt biobaserad, biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar. Blue Ocean Closures AB är den första aktören på marknaden att utveckla ett innovativt koncept för hållbara och fiberbaserade skruvlockslösningar. Produkten är ett resultat av materialutveckling och innovativ produktionsteknik.

Produkten tillverkas av naturlig råvara som är FSC-certifierad och kombineras med ett tunt barriärskikt som möjliggör många olika användningsområden.

Kostnadsfri och oförstörande provning av kvalitet och material

Under hösten och vintern 2022/2023 har Blue Ocean Closures AB nyttjat ASSAR Labs CT-skannerutrustning. Med den kan små och medelstora företag i samverkan med experter utföra oförstörande provning, kvalitetssäkring och materialanalys – helt kostnadsfritt. Även större företag är välkomna att nyttja CT-skannern, men då mot en kostnad.

– I CT-skannern kan du testa de flesta material, såväl organiska som icke-organiska. Här görs oförstörande provning, kvalitetssäkring och materialanalys, datortomografi och röntgen. Metoden kan komma till nytta inom den tillverkande industrin inom såväl gjutning som formning, bearbetning och sammanfogning, säger Kent Salomonsson vid Högskolan i Skövde.

Staffan Andersson är COO på Blue Ocean Closures

Staffan Andersson är COO på Blue Ocean Closures och berättar här om deras upplevelse av CT-skanning i ASSAR Labs.

Hur kom ni först i kontakt med ASSAR Labs?

– Vi gjorde en sökning på webben efter CT-skanning och fick reda på att ASSAR Industrial Innovation Arena nyligen hade skaffat en CT-skanner genom ASSAR Labs. Vi tog kontakt, inledde en diskussion och den resulterade i ett givande samarbete. Alla vi haft kontakt med har verkligen varit positiva, serviceinriktade och professionella. Som ett litet, nystartat företag med stort fokus på vår kärnverksamhet, utveckling av gängade pappersfiberförslutningar, är det verkligen värdefullt att vara en del av ASSAR Labs gemenskap och ta del av den kompetens som finns kopplat till CT-skanning.

Vad fick ni ut av CT-skanningarna?

– De har gett oss värdefull 3D-information gällande materialfördelning och komponenters dimensioner genom oförstörande testning. Det gör det möjligt för oss att accelerera vår utveckling och minska antalet tester. Bilderna som genereras vid skanningen är också värdefulla i olika presentationssammanhang. Det är ett lärorikt samarbete där vi bygger bred kunskap.

Vilka är de viktigaste effekterna av samarbetet med ASSAR Labs?

– Vi på Blue Ocean Closures är en del av det globala nätverk med företag och organisationer som syftar till att minska plastföroreningarna på vår planet, på land och i hav. Vårt samarbete med ASSAR Labs förbättrar vår kapacitet och har hjälpt oss i vår utveckling av återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara pappersbaserade förslutningar. Tidsåtgång är alltid en kritisk faktor i utvecklingsprojekt och information som skapas från CT-skanningar ökar vår utvecklingstakt. Vi har ett löpande samarbete med ASSAR Labs som är viktigt för oss och kommer att fortsätta vara det även framöver.


ASSAR Labs är ett initiativ som möjliggör samverkan och kunskapsuppbyggnad kring viktiga teknikområden för framtiden.
Här kan du läsa om ASSAR Labs.

Projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik syftar till att bredda det produktionstekniska laboratoriet i ASSARs teknikbas till att omfatta mer kompletta eldrivsystem vilket inkluderar system för energilagring och kraftelektronik.
Här kan du läsa om ReactEU Energilagring & Kraftelektronik. 

Om du vill veta mer

Hör av dig till Caroline om du vill veta mer om ASSAR Labs.

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

I oktober 2020 fick jag möjlighet att hoppa på den helt nya tjänsten Projektansvarig på IDC. Jag hade då arbetat i 20 år på Volvo Personvagnar inom olika avdelningar i olika fabriker, med tyngdpunkten på projektledning. Tjänsten Projektansvarig innebär ett övergripande projektlednings- och samordningsansvar för projekten, vilket innefattar planering, uppföljning samt rapportering. Det gäller även samordning av nya projektansökningar. Att arbeta med arbetssättsutveckling ser jag som mycket viktigt och roligt, vilket går väl i linje med den viktiga delen i min tjänst att utveckla arbetssättet kopplat till projektstyrning.

En bra beskrivning av mig själv är nog att jag tycker om att lära mig nya saker, är nyfiken, gärna vill ha ordning och reda, tydlighet och tycker det känns bra att få avsluta uppgifter.

Jag bor i villa i Hjo med man och två döttrar. På fritiden står familjen i fokus – att få följa barnen i deras utveckling är viktigt för mig. Vi gör gärna saker tillsammans, är ute i naturen – promenader, båtturer på sommaren, skidor och skridskor på vintern. Själv tar jag gärna en gång- eller springtur eller ett yogapass. Då jag har mycket släkt och vänner i en stor del av västra Europa – Nederländerna, Belgien, Spanien och Storbritannien – fylls våra semestrar av resor till dem. Helst reser jag med bil, då är det möjligt att besöka alla på en och samma resa!

Som bilden visar älskar jag att läsa! Det blir allt från ren fakta, dokumentär, självbiografi, till en avslappnande roman. Något av det härligaste jag vet – helst efter lite frisk luft – är att sätta sig i soffan med en kopp kaffe eller te, en liten chokladbit och en riktigt bra bok.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Projekt

ASSAR Labs stärker framtidens teknikområden

I ASSAR Industrial Innovation Arena finns ett antal labb för olika applikationer där man utvecklar många av de produktionsprocesser som…

10 februari, 2023 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

24 januari, 2023 — Lästid 2 min

Delägare | Projekt

Seminarium med Furhoffs Rostfria

Den 27 januari entrade Furhoffs Rostfria scencen på ASSAR Industrial Innovation Arena. Det var det allra första företaget att g…

9 februari, 2023 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nio av tio köpresor börjar med en googling

SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår Fokusträff i början av året. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och…

24 februari, 2023 — Lästid 4 min