Nimo testar CT-skanning för att upptäcka rost

Kan en CT-skanning hjälpa oss att se in i framtiden? Att upptäcka rost innan den syns på ytan, eller se fel som kan leda till rost innan den ens har uppstått? Den frågan ställde sig Christian Bergman, utvecklare på Nimoverken i Hova, när man testade vilken typ av färg som skulle användas i nästa generations produkter.

Ett torkskåp är en besvärlig miljö med fuktiga kläder och varm luft. Under utvecklingen av nya produkter ville Nimoverken ta reda på mer om olika färgtyper genom systematiska tester av olika typer av färg på specialdesignade plåtar med notoriskt kluriga detaljer.

Fuktproblematik under lupp

– Det kan vara svetsar eller vikta kanter som skapar små fickor där fukt gärna tränger in. Att simulera flera års användning görs ofta genom accelererade tester t.ex. i saltsprejkammare. Det är en väldigt aggressiv miljö, men kanske inte direkt representativ för det faktiska användningsområdet, säger Christian Bergman.

Christian fick höra talas om den CT-skanner som finns i ASSAR Labs och tänkte att kanske kunde man titta in i framtiden, att se tidiga tecken på rost eller defekter som skulle kunna leda till det, innan rosten faktiskt framträder på ytan.

– Man hade inte använt utrustningen till detta förut så det var ett rent experiment, och vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss, men var nyfikna på att se resultatet, säger Christian Bergman.

Experiment som väcker nyfikenhet

Slutresultatet gav kanske inga oväntade svar i nuläget, men experimentet har väckt nyfikenheten hos flera som jobbat med analysen och det kan finnas fog för djupare studier inom fältet.

– Modellerna man får ut låter dig ta en ordentlig titt i närbild på hur väl färgen fäster i svåra områden som skarpa kanter och man kan se var porer och andra håligheter har uppstått t.ex. vid svetsfogar. Det ger en bättre insikt i varför vissa typer av ytbehandling och bearbetning skapar bättre förutsättningar att motstå fukt och rost än andra, säger Tobias Andersson vid Högskolan i Skövde som hjälpt Nimoverken med skanningen.

Läs mer om ASSAR Labs

Vill du veta mer om CT-skanning?

Läs mer om CT-skannern i ASSAR Labs eller kontakta Caroline för mer information.

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

4 juni, 2023 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nya möjligheter för industriföretag i Västsverige

Vi är verkligen stolta över att nu öppna upp för deltagande i våra två nya och betydelsefulla projekt som kommer…

26 september, 2023 — Lästid 5 min

Projekt

Om Kompetensnavet Skaraborg

Genom att vara motor, mäklare och mötesplats ska Kompetensnavet stödja, främja och stärka omställningen av kompetens inom arbetslivet i Skaraborg…

23 augusti, 2023 — Lästid 4 min

Projekt | Samverkan

Resan med projektet Catalyst har nått sitt slut

Catalyst är projektet som har jobbat för ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till en mer cirkulär ekonomi och mer…

30 augusti, 2023 — Lästid 4 min