Nimo testar CT-skanning för att upptäcka rost

Kan en CT-scanning hjälpa oss att se in i framtiden? Att upptäcka rost innan den syns på ytan, eller se fel som kan leda till rost innan den ens har uppstått? Den frågan ställde sig Christian Bergman, utvecklare på Nimoverken i Hova, när man testade vilken typ av färg som skulle användas i nästa generations produkter.

Ett torkskåp är en besvärlig miljö med fuktiga kläder och varm luft. Under utvecklingen av nya produkter ville Nimoverken ta reda på mer om olika färgtyper genom systematiska tester av olika typer av färg på specialdesignade plåtar med notoriskt kluriga detaljer.

Fuktproblematik under lupp

– Det kan vara svetsar eller vikta kanter som skapar små fickor där fukt gärna tränger in. Att simulera flera års användning görs ofta genom accelererade tester t.ex. i saltsprejkammare. Det är en väldigt aggressiv miljö, men kanske inte direkt representativ för det faktiska användningsområdet, säger Christian Bergman.

Christian fick höra talas om den CT-skanner som finns i ASSAR Lab och tänkte att kanske kunde man titta in i framtiden, att se tidiga tecken på rost eller defekter som skulle kunna leda till det, innan rosten faktiskt framträder på ytan.

– Man hade inte använt utrustningen till detta förut så det var ett rent experiment, och vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss, men var nyfikna på att se resultatet, säger Christian Bergman.

Experiment som väcker nyfikenhet

Slutresultatet gav kanske inga oväntade svar i nuläget, men experimentet har väckt nyfikenheten hos flera som jobbat med analysen och det kan finnas fog för djupare studier inom fältet.

– Modellerna man får ut låter dig ta en ordentlig titt i närbild på hur väl färgen fäster i svåra områden som skarpa kanter och man kan se var porer och andra håligheter har uppstått t.ex. vid svetsfogar. Det ger en bättre insikt i varför vissa typer av ytbehandling och bearbetning skapar bättre förutsättningar att motstå fukt och rost än andra, säger Tobias Andersson vid Högskolan i Skövde som hjälpt Nimoverken med skanningen.

Läs mer om ASSAR Lab

Vill du veta mer om CT-skanning?

Läs mer om CT-skannern i ASSAR Lab eller kontakta Caroline för mer information.

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

I oktober 2020 fick jag möjlighet att hoppa på den helt nya tjänsten Projektansvarig på IDC. Jag hade då arbetat i 20 år på Volvo Personvagnar inom olika avdelningar i olika fabriker, med tyngdpunkten på projektledning. Tjänsten Projektansvarig innebär ett övergripande projektlednings- och samordningsansvar för projekten, vilket innefattar planering, uppföljning samt rapportering. Det gäller även samordning av nya projektansökningar. Att arbeta med arbetssättsutveckling ser jag som mycket viktigt och roligt, vilket går väl i linje med den viktiga delen i min tjänst att utveckla arbetssättet kopplat till projektstyrning.

En bra beskrivning av mig själv är nog att jag tycker om att lära mig nya saker, är nyfiken, gärna vill ha ordning och reda, tydlighet och tycker det känns bra att få avsluta uppgifter.

Jag bor i villa i Hjo med man och två döttrar. På fritiden står familjen i fokus – att få följa barnen i deras utveckling är viktigt för mig. Vi gör gärna saker tillsammans, är ute i naturen – promenader, båtturer på sommaren, skidor och skridskor på vintern. Själv tar jag gärna en gång- eller springtur eller ett yogapass. Då jag har mycket släkt och vänner i en stor del av västra Europa – Nederländerna, Belgien, Spanien och Storbritannien – fylls våra semestrar av resor till dem. Helst reser jag med bil, då är det möjligt att besöka alla på en och samma resa!

Som bilden visar älskar jag att läsa! Det blir allt från ren fakta, dokumentär, självbiografi, till en avslappnande roman. Något av det härligaste jag vet – helst efter lite frisk luft – är att sätta sig i soffan med en kopp kaffe eller te, en liten chokladbit och en riktigt bra bok.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Projekt

Produktionslyftet utvecklar företag inom lean, förändringsledning och förbättringsarbete

Produktionslyftet är ett utvecklingsprogram som funnits sedan 2006. Under en 18 månaders lång läranderesa coachas ditt företag framåt med era…

24 augusti, 2022 — Lästid 3 min

Projekt

Satsning för omställning av Skaraborgs industri

Skaraborg och Västsverige, liksom Sverige och globalt, står inför omfattande förändringar på arbetsmarknaden. Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är en…

16 november, 2022 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Jämställdhetsintegrering för ökad utvecklingskraft

Eklunds Bildelslager har som affärsidé försäljning av bra begagnade bildelar till rätt pris. Linnea Eklund är vice VD och bjöd…

16 november, 2022 — Lästid 6 min

Johan Lundahl - industriell dynamik

IDCs erbjudande | Projekt

Industriell Dynamik — fri rådgivning för industrin

Står du inför en utmaning och behöver experthjälp? Vi på IDC är en del av expertnätverket Industriell Dynamik. Små och…

11 november, 2022 — Lästid 5 min