Skandia Elevator testar ASSAR Labs

Skandia Elevator i Arentorp är branschledande inom transport av spannmål och tillverkar och levererar utrustning över hela världen. Nyligen besökte de ASSAR Labs för att testa utrustningarna ultraljudssvets och CT-skanner i syfte att utveckla sin produktionsteknik.

– Vi punktsvetsar vår galvaniserade plåt idag och det ger gaser och andra effekter som inte är önskvärda. Så vi letar efter andra tekniker att sammanfoga våra plåtar och provade att friktionssvetsa dem här i labbet. Det finns helt andra tekniker här än vad vi har tillgång till i vanliga fall och är enkelt att få både kontakt och hjälp, säger Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef, Skandia Elevator.

Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef, Skandia Elevator.

Ultraljudssvetsning är en fogningsteknik där man med hjälp av ultraljud sammanfogar två föremål. Detta görs genom att man trycker samman föremålen och sänder ut koncentrerade ultraljudsvibrationer mot en mindre yta för att åstadkomma svetsning.

– Ultraljudssvetsning används här på ASSAR för metallföremål och särskilt för att sammanfoga olika material för batteritillverkning, men tekniken fungerar även för kablar eller kan användas när man svetsar ihop solpaneler. Metoden är enkel, energisnål och värmer inte upp det material som finns runtomkring svetsområdet så mycket, säger Tobias Andersson, lektor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde.

Enkelt att få kontakt

Tyvärr visade resultatet att fogningstekniken inte fungerar på just dessa komponenter eftersom plåten var för hård. Men det i sig är en lärdom och Jerry är nöjd med samverkan.

– Här är det väldigt enkelt att få hjälp och kontakt, snabb och enkel process och vi kan sköta mycket via Teams. Vi har dessutom redan provat CT-skannern som finns här också och det gav oss värdefull information, berättar Jerry.

CT-skannern visade på kvalitetsskillnad i automatiserad och manuell svetsning

Traditionellt sett har de jobbat med manuell svetsning och för en tid sedan installerade de en kollaborativ svetsrobot. De ville se om det finns någon kvalitetsskillnad kopplat till tillverkningsmetod på en lite mer avancerad produkt, vilket det visade sig göra.

– Vi såg skillnader, den automatiserade robotprocessen uppnådde en bättre kvalitet jämfört med manuell svetsning, det var verkligen värdefullt för oss att veta, säger Jerry.

ASSAR Labs ger oss möjligheter vi inte haft förut, här finns massor av möjligheter för oss och vi har ett jättefint stöd längs med vägen. Kompetensen som finns är är enormt bra.

Hör Jerry berätta mer
Testa dina produkter i ASSAR Labs

Du är varmt välkommen till ASSAR Labs för att titta på de test­möjligheter vi erbjuder i dagsläget och komma med dina tankar om nästa steg. Lämna en intresseanmälan för att testa dina egna produkter i ASSAR Labs.

Lämna din intresseanmälan

Om ASSAR Labs

ASSAR Labs är ett initiativ som möjliggör samverkan och kunskapsuppbyggnad kring viktiga teknikområden för framtiden. Här samverkar stora och små teknik- och industribolag med akademin. Inom ramen för ASSAR Labs erbjuder vi kunskapsutbyte inom nya tillverkningsmetoder för framtida elektrifierade drivlinor; öppna workshops med visning av nya produktionstekniker eller fördjupade dialoger i våra nätverk. ASSAR Labs innehåller i nuläget en lasersvets, en CT-scanner, en fleroperationsmaskin och en produktionslinje för Hairpins.

Läs mer om ASSAR Labs


Om fordonsindustrins transformation

Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor. IDC är involverade i flera initiativ som driver utvecklingen av fordonsindustrins transformation, du kan läsa mer genom att följa taggen #fordonsindustrins transformation.

Projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik syftar till att vidareutveckla det produktionstekniska laboratoriet ASSAR till att bli en bredare kunskapsbas för testning och verifiering, produktion av förserier samt simulering av implementering i produktion, för samtliga tillverkande företag samt teknikbolag i regionen.

Om du vill veta mer

Hör av dig till Caroline eller Simon om du vill veta mer.

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 19

Simon Ljungqvist

Industriutvecklare innovation

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 19

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Resan med projektet Catalyst har nått sitt slut

Catalyst är projektet som har jobbat för ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till en mer cirkulär ekonomi och mer…

30 augusti, 2023 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

Hållbart socialt arbetsliv – så gör du

Många deltagare från Skaraborgs tillverkningsindustri samlades på ASSAR Industrial Innovation Arena för att lära sig mer om hur du kan…

3 maj, 2023 — Lästid 10 min

Delägare | Projekt

Klimatneutral popcornproduktion är målet för Sundlings

Sundlings är Nordens ledande leverantör av popcorn och snacks till biografer och arenor och även en innovativ producent av premiumprodukter…

7 augusti, 2023 — Lästid 5 min

Delägare | Projekt

Inredningssnickeriet tar hållbarhet till nästa nivå

Sibab grundades 1984 och hette då Snickarna i Blikstorp AB. Verksamheten startades med ambitionen att göra förstklassiga snickeriarbeten och inredningar…

24 maj, 2023 — Lästid 7 min