Hur kan teknik i samspel med människa rädda kvar kompetensen? Hur påverkar energibristen industrin? Och hur ser vår kommande infrastruktur ut? I samverkan med Kairos Future erbjuder vi på IDC löpande omvärldsspaningar med fokus på trender som påverkar svensk industri.
Men först en krönika om trenden teknik + människa som räddar kvar kompetens. Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter hos det författande teamet. Avsändare är team Tillämpad Innovation vid IDC West Sweden AB, genom chef Gunnar Bäckstrand. I hans krönika kan du läsa om förlustjakt. Om att använda all kunskap som finns i en verksamhet, och när det är dags att ta teknik till hjälp.
För min del var det i filmen ”Alien” (Sigourney Weavers rollkaraktär använde ett sådant) som jag såg exoskelett för första gången. Enkelt kan vi beskriva det som en teknisk lösning vi klär på oss som ett yttre skal för att kunna hantera tunga lyft. Eller negativt påverkande rörelser som vår kropp måste utföra eller repetitiva uppgifter som utförs med hög frekvens. Tekniken har testats inom en rad olika områden. Tekniken är inte billig, det kan man förstå när man ser de olika användningsområdena. Det vill säga, den är inte för alla företag.
Så varför berättar vi då om den? Jo, om vi inte avfärd exempelvis en teknisk lösning direkt. Utan i stället reflekterar över vad ingenjören har tänkt att den ska lösa för problem. Då kan vi lättare fundera över tillkortakommande i vår egen verksamhet. Det för mig är grunden för ett innovativt tänkande. En mycket klok person sa till mig när jag för ett antal år sedan kom, med i mitt tycke, en briljant idé. ”Gunnar, försöker du effektivisera förluster?” I det fallet ville jag automatisera just en förlust, i stället för att helt enkelt ta bort den.
Lean används för att identifiera förluster
Det finns ett antal intressanta sätt att attackera förluster. Med avstamp i det kan vi fundera på eventuella tekniska lösningar för att utifrån det hantera dem vi inte kan ta bort. Vi får inte glömma bort att när vi för in en teknisk lösning för att hantera ett problem. Då ökar vi komplexiteten i verksamheten och därmed för vi in andra utmaningar. Genom att anamma lean-principer i form av exempelvis Muri-Mura-Muda kan vi identifiera våra förluster och successivt ta bort dem. (Vi fördjupar oss inte i dessa begrepp denna gång. Men jag rekommenderar verkligen att ni kikar lite närma på dem om ni inte redan gjort det)
Low cost automation
Då så, nu utgår vi från att vi har tagit bort ”allt vi kan” och tekniska lösningar är det som är aktuellt. Då starta vi med att tänka ”low cost automation” och Karakuri. Begreppen kan kort, och inte 100% korrekt, beskrivas som tekniska lösningar som använder gravitationen som drivkraft utan att använda el, tryckluft, datorer etcetera. Du kan läsa mera här. På Youtube finns det mängder med bra exempel på vad som kan utföras med hjälp av det innovativa tänkandet kring Karakuri. Inom den tillverkande industrin används ofta lösningar vid montering, men inte i närheten av hur det används i Japan. En orsak tror JAG kan vara att vi i Sverige inte i samma utsträckning använder den kunskap som montörer och operatörer besitter. Oftare använder vi oss av ingenjörer och tekniker med kunskap inom traditionell automation.
Var nyfiken och analysera din verksamhet
Det går att skriva hur mycket som helst kopplat till teknik och när vi bör använda vad. Avslutningsvis kommer här en sammanfattning;
- Var nyfiken! Var öppen för att ta in och utvärdera ny teknik. Även om den inte är realistisk utifrån nuvarande kompetens eller ekonomi, för det skapar en innovativ och kreativ miljö som hela tiden driver er framåt. Exoskellet kommer för eller senare vara tillgänglig för flera av oss.
- Gör inte som Gunnar! Effektivisera inte förluster! Gör er hemläxa, analysera er verksamhet och håll koll på era förluster, framför allt Muri (läs på).
- När ni har eliminerat era förluster, låt er personal lösa de problem som går att lösa med hjälp av ”Low cost Automation” och Karakuri.
- När det inte går att ta bort, eller med enkla medel hantera problem och förluster, ta in ”mer” avancerade tekniska lösningar.
Sist men inte minst, jag har ett antal kollegor som är mycket kompetenta. Utmana oss i er förlustjakt så ska vi se vad vi kan hjälpa till med. Lycka till, och sluta aldrig vara nyfiken! //Gunnar och Team IDC West Sweden, Skövde.
Se exoskelett i verkligheten på ASSAR
Vill du veta mer om exoskelett och hur de kan användas? På ASSAR bedrivs forskning inom ergonomi och där finns exoskelett att se i verkligheten.
Se seminariet om exoskelett med PT Nätverk
1. Teknik + människa räddar kvar kompetensen
Industrin vill behålla erfarna medarbetare men måste då minska den fysiska belastningen i en ofta tung och slitsam bransch. Det ska vara attraktivt att arbeta kvar och överföra kunskap till yngre medarbetare. Här behövs tekniska lösningar för ergonomi och allmänt välmående. Exoskelett kan vara en lösning som kombinerar människans och maskinens bästa egenskaper.
Läs om ULS Robotics exoskelett Läs om Hiltis exoskelett för arbete i tak Läs om hur USA jobbar för att säkra kunskapsöverföring mellan generationer
2. Energibrist försvårar för industrin
Övergången till fossilfri energi är nödvändig för mänsklighetens fortsatta överlevnad, men detta har sina utmaningar. Energinätet måste hålla en viss miniminivå och vi behöver pålitliga energikällor som säkrar nivån även när solen inte skiner eller vinden inte blåser. Energibrist i industrin driver på diskussionen om framtida lösningar.
Läs om Storbrittaniens utmaning med höga energipriser Läs om hur elbrist hindrar Pågens expansion Läs om hur energikrisen skapar klyftor kring kärnkraft i Europa
3. Genombrott för nya infrastrukturer?
Infrastrukturen i västvärlden står inför en revolution. Elektrifiering av transporter innebär storsatsningar på nya former av infrastruktur. Det krävs nya lösningar som inte är bundna till den gamla fossilbaserade logiken. Industriföretag behöva anpassa sig till alltmer specialiserade transportsystem och värdekedjor som är flexibla och samtidigt energieffektiva.
Läs om elektriska motorvägar i tyska Lübeck Läs om godstransporter med luftskepp Läs om undervattenskablar som förser skepp med energi
Tidigare trendspaningar
- September 2021: Automatisering av jordbruket, En mer biobaserad tillverkningsindustri och mot klimatvänligare stål
- Juli 2021: Den stora bristen på allt, EU saknar färdplan för elektromobilitet och en revolution inom ventilation?
- April 2021: Autonoma fabriker, helhetslösningar och Building Information Modelling