Ergonomimätning med Exoskelett inom produktion

Exoskelett kan beskrivas som ett bärbart hjälpmedel som framför allt underlättar lyftarbete eller arbete över axelhöjd. Under ett inspelat seminarie demonstrerar Högskolan i Skövde det exoskelett som finns i Virtual Ergonomics-demonstratorn på ASSAR Industrial Innovation Arena.

Högskolan i Skövde bedriver forskning om metoder och verktyg för användarcentrerad design och proaktiv ergonomi – Virtual Ergonomics. Genom att analysera ergonomiska rörelser kan rätt hjälpmedel sättas in för en mer hållbar produktion.

Hur exoskelett fungerar

Det var under den senaste träffen med Produktionstekniska nätverket som deltagarna fick en presentation av exoskelett. Vad det är tänkt att bidra med, vad vi vet hittills och vilka fördelar respektive nackdelar som finns.

  • Hur exoskelett fungerar ur ett mekaniskt perspektiv och hur det fungerar ihop med människan på en ”systemnivå”.
  • De tekniska mätinstrument som Högskolan använder för att bättre förstå hur exoskelett påverkar arbetet och människan.
  • Metoder som används för att fånga in arbetarens egna upplevelser om hur det är att använda exoskelett vid arbetet.

Se seminariet i efterhand

Seminariet genomförs av

Francisco Garcia Rivera och Maurice Lamb. De tillhör forskargrupperna User Centred Product Design (UCPD) och Interaction Lab (ILAB) på Högskolan i Skövde. Seminariet genomförs som en aktivitet inom forskningsprojekten VIVA (Vinnova FFI) och SVE (KK-stiftelsen/INFINIT)

Läs mer om Virtual Ergonomics här


Produktionstekniska nätverket

Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär varannan månad. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs mer om våra nätverk

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Morgondagens industri sätter människan i centrum

Forskare vid Högskolan i Skövde har beviljats ​​12 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att hjälpa tillverkande företag i övergången från…

25 september, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Nätverk | Projekt

PT Nätverk tog del av CEJNs förändringsarbete

Höstens första träff med PT Nätverk genomfördes hos CEJN i Skövde. Deltagarna fick ta del av deras utveckling av en…

5 september, 2024 — Lästid 2 min