Mitt ute på landsbygden strax utanför Vara i Arentorp ligger Skandia Elevator. Vi åkte dit för att höra vad hållbarhet innebär för dem och hur man kan integrera alla dimensioner till en helhet. De har jobbat strategiskt med alla delar under tio års tid och vill med sitt arbete bidra till ett mer hållbart samhälle.
Skandia Elevator utvecklar transportsystem för spannmålsindustrin, inte bara genom sina högkvalitativa produkter utan även genom mjukvaror som förenklar och förbättrar vardagen för lantbrukaren. Vi har träffat Anette Odqvist, HR-chef, Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef och Joakim Larsson, VD, som berättar om deras affärs- och verksamhetsutveckling.
Industripriset Skaraborg – tid för reflektion
2018 tog Skandia Elevator tog emot Industripriset Skaraborg. Processen som följde efter att vi fått besked om nominering var en viktig reflektion över vårt arbete med hållbarhet, berättar Jerry Olsson.
— Det var första gången vi tillsammans tog oss tid att fundera över vad vi gör inom de tre hållbarhetsområdena. Vi fick insikt om att vi gör väldigt mycket utan att vi tänker på det. Mycket av vårt arbete har vi gjort för att vi tycker det är viktigt och inte tänkt så mycket på att de är kopplade mot Agenda 2030.
Vi ska effektivisera hela produktionen med 20% och ser då många möjligheter med ny teknik som digitalisering och automation.
Jerry Olsson. kvalitets- och produktionsteknisk chef.
Ska nå 20% högre effektivitet
I verksamheten sker miljömässigt hållbarhetsarbete löpande inom flera områden. Bland annat har ett skifte genomförts från olja till pellets, lampor är utbytta för mindre energiförbrukning och eltruckar ersätter dieseltruckar.
— Nu har vi börjat se över hur vi kan jobba ännu mer mot de globala målen och mäta vårt arbete. Vi ska effektivisera hela produktionen med 20% och ser då många möjligheter med ny teknik som digitalisering och automation, säger Jerry.
Involverar slutkunden i produktutveckling
Skandia Elevator har fått utmärkelser för flera av sina produkter då de underlättar arbetet för sina kunder. De gör deras vardag mer säker vilket i slutänden även påverkar miljön positivt.
— Jobbar vi närmare våra slutkunder kan vi lättare förstå deras utmaningar, förklarar Jerry. Idag kommunicerar vi med och träffar slutkunden direkt och involverar dem i våra projekt. Ett exempel är appen Grain Cloud där slutkunden är med i utvecklingen av verktyget som effektiviserar lantbrukarens arbete. Det arbetet leder till högre kundvärde och skapar trygghet både för oss och kunden då lantbrukaren får en bättre insikt i hur deras anläggningar fungerar.
Engagerar sig i samhällsutvecklingen
I sitt arbete vill Skandia Elevator även ta hänsyn till hur samhället de verkar i utvecklas. Det gör de genom att till exempel sponsra idrottsklubbar, vara delaktiga i Teknikcollege och hålla öppet hus. De lyssnar av kompetensbehovet runt om bland företagen och är med och formar utbildningar utifrån behov. Vi har återkommande samverkan med bland annat IDC, Högskolan i Skövde och Lagmansgymnasiet i Vara fortsätter Jerry.
— Tillsammans med Högskolan har vi ansökt om ett forskningsprojekt – hållbar produktionsplanering. Där ser vi över möjligheterna att automatisera en ny process för att få ett effektivt genomflöde. Integrerat i processen tittar vi på hur vi kan förbruka mindre resurser som svets/gas, svets/tråd och trucktrafik. Syftet är att hitta optimala processer som påverkar helheten. I projektet undersöker vi även möjligheten att investera i ytterligare kollaborativa robotar för svets.
Vill sprida sin kunskap för en mer hållbar region
Under tio års tid har Lean-filosofi successivt integrerats i verksamheten för att systematisera och skapa ordning och effektivitet. Arbetet är gjort med stort engagemang. Vi tror att ordning och reda skapar effektivitet samt bättre trivsel för medarbetarna, förklarar Joakim Larsson, VD
— Efter att ha börjat med 5S kunde vi dra igång ett förbättringsarbete med ronder, idégenerering och uppföljning. Idag har vi konceptualiserat vårt arbete och satt en etikett på strategin, det vi kallar The Leading Way. Den strategi vi jobbar efter delar vi gärna med oss av genom att ta emot besök och hålla föreläsningar. Vi ser det som ett sätt att ge tillbaka till samhället och bidra till att företag i regionen får nya idéer att jobba vidare med. Framgång skapar framgång och om vi i regionen summerar varje enskilt steg ser vi att vi tillsammans kan skapa en mer hållbar framtid.
Arbetsmiljöarbete skapar mervärde
De senaste tre åren har Skandia Elevator jobbat med bland annat värdegrund och haft utvecklingsdagar där alla medarbetare fått vara delaktiga. Joakim berättar att de ser medarbetarna som den viktigaste resursen och förklarar att de har ett strukturerat arbete kring arbetsmiljö.
— Varje händelse rapporteras och inte bara olyckor utan även tillbud, risker och brister. Vi går bland annat ronder och har ett system för att upptäcka risker för medarbetarna. Systemet bygger på idéer från ISO 9000 och dess sätt att jobba med kvalitet. Tanken är att vårt arbetssätt ska bidra till en känsla av gemenskap och att vi bryr oss om medarbetaren som individ. Varje individ är själv är med och kommer med lösningsförslag som påverkar det egna arbetet. Ett exempel är utvecklingen av vår affärsplan som finns uppsatt i fabriken. Motivet och drivkraften i vårt arbete är att vi bryr oss om personalen, våra kunder och leverantörer. Delaktighet skapar mervärde för alla berörda.
Mångfald skapar gemenskap
2019 blev företaget nominerade till Guldpilen för sitt arbetsmiljöarbete som hållbar arbetsgivare. Guldpilen utses av Avonova varje år och tilldelas Sveriges mest hållbara företag och organisationer. Nomineringen gällde arbetsmiljö inom alla områden och de kom bland topp fem i Sverige bland mindre företag. Efter nomineringen har Skandia Elevator jobbat ytterligare med sina mål för jämställdhet och mångfald. För att attrahera fler kvinnliga sökanden till lediga tjänster har de bland annat försökt kommunicera hur det är att arbeta på företaget. Hur det är att vara en del av gemenskapen oavsett kön.
— Vi tror att vi kan få en bättre gemenskap genom att öka vår mångfald och ha en mer jämställd organisation, förklarar Joakim. Förhoppningsvis attraherar vi även en större målgrupp genom att prata om vår gemenskap och visa bilder på våra medarbetare. Bland annat visar vi olika roller med kvinnliga produktutvecklare och kvinnlig produktionspersonal.
Vi jobbar på alla dimensioner, alla bidrar i hela företaget, allt från ledning till individ vilket är både roligt och utvecklande för hela verksamheten.
Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef.
Medarbetarna är ambassadörer för arbetsplatsen
För ett par år sedan deltog Skandia Elevator i Kompetensnavet. Projektet drevs av IDC, IUC Sjuhärad och IUC Väst mellan 2015 – 2018 i syfte att säkra attraktiva arbetsplatser för en hållbar framtida industri. Efter Kompetensnavet har vi jobbat mycket med vår hemsida, berättar Anette Odqvist, HR-chef.
— På hemsidan visar vi hur vi jobbar med arbetsmiljö och friskvård och har citat från några av våra medarbetare. Vid platsannonsering annonserar vi även i sociala kanaler och våra medarbetare är bra ambassadörer och hjälper till att sprida våra annonser. Vi vill visa att vi är en attraktiv arbetsgivare för både män och kvinnor oavsett vart man kommer ifrån. Sedan vi drog igång det här arbetet märker vi att andelen kvinnliga sökanden till våra lediga tjänster har ökat.
Alla bidrar till utveckling
I verksamheten finns en drivkraft att ständigt utvecklas och bli lite bättre. Vi vill leda utvecklingen av branschen och skapa värde för kunden vilket även gynnar samhället i stort, avslutar Jerry.
— Vi jobbar på alla dimensioner, alla bidrar i hela företaget, allt från ledning till individ vilket är både roligt och utvecklande för hela verksamheten.
Läs tidigare reportage med Skandia Elevator
Detta kan industrin göra för att attrahera fler unga
Skandia Elevators visioner och arbete med The leading way
Så arbetar Skandia Elevator med agila arbetsmetoder
Årets Industripris gick till Skandia Elevator
IDC och projektet Catalyst
För smart och hållbar produktion. Catalyst är projektet som ska ge ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till nya affärsmodeller, en mer cirkulär ekonomi och mer hållbara produkter inom industrin. Projektet ska också höja industrins attraktivitet som arbetsplats, genom ökat fokus på villkoren för de kvinnor och män som genomför industrins processer. Det sker genom fokus på områdena Hållbar produktion och Kunskapslyft industri.
Projektet Catalyst finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund. IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.