Framtidssäkrad företagsutveckling — våren 2022

Många är de företag som under våren målmedvetet och framgångsrikt jobbat för att stärka sin konkurrenskraft tillsammans med oss på IDC. Här kan du läsa om några av alla de företag vi besökt och som påbörjat sin utvecklingsresa för att framtidssäkra sitt företag.

Vi som jobbar på IDC driver flera projekt, insatser och utvecklingsinsatser tillsammans med våra delägarföretag inom en rad spännande områden som exempelvis affärsmodellsinnovation, cirkulär ekonomi, digitalisering, material, produktutveckling, produktionseffektivisering och strategisk kompetensförsörjning. I den här artikeln finns några exempel på allt det vi stöttar industrin i Skaraborg med. Inläggen från respektive företag har tidigare publicerats på vårt LinkedIn-konto.

Zerva använde Agenda 2030 som utgångspunkt i sitt affärsmodellsarbete

Som ett led i det arbete PLS AB tidigare dragit igång tillsammans med IDC var det nu dags för Zerva att gå igenom sin affärsmodell. (Zerva ingår i koncernen PLS Produkter AB och är deras säljkanal).

Utgångspunkt i det fortsatta arbetet är Agenda 2030 som blir mer och mer viktigt för PLS och Zerva. Både i intentionen att göra rätt men också för att lära sig mer och på så sätt stärka sin konkurrenskraft. Inför genomgången kallade Jan Karlgren, platschef, alla medarbetare för att gå igenom hur respektive avdelning bedriver affärer och hur de kan utveckla den. De fick även en länk till Agenda 2030 för att kunna läsa på inför det fortsatta arbetet.

Under den här träffen tog Zerva fram mål utifrån Agenda 2030 som kändes extra viktiga för deras verksamhet. Deras nästa steg är att ta fram en framtidsbild som kopplas samman med resten av koncernens vision och mål. Det är viktigt att få med allas klokhet och ge möjlighet att komma med nya idéer. Under slutet av dagen reflekterade en av deltagarna, Ann-Sofie Ellertsson, som under workshoppen fick springa ifrån och ta emot kunder i butiken;

—  Jag kunde direkt koppla det vi lärt oss idag till hur jag kan tänka när jag hjälper kunden. Vilket värde vill kunden ha? Att kunden ska gå härifrån med en helhetsupplevelse, ett fördjupat värde. Om du har det i ditt hjärta kan du förmedla det på ett annat sätt. En omtanke om människa och miljö, sa Ann-Sofie.

Läs om PLS tidigare arbete med affärsmodellsinnovation

Lean-aktivitet hos Götlunda CNC skapar bättre samarbete

Full aktivitet med arbete i Lean.

IDC introducerade Lean-filosofi och 5S för ett gäng glada medarbetare på Götlunda CNC.
Magnus Fäger, vd, berättar att de vill göra en aktivitet med hela företaget samlat.

—  Det är viktigt att alla får lära sig och göra samma sak vid samma tillfälle. Det bidrar till att vi får ännu bättre engagemang och samarbete i vår dagliga verksamhet, säger Magnus.

Plast-Petters arbete med affärsutveckling ger handlingsplan med prioriterade områden

Plats-Petter jobbade med affärsutveckling under sitt besök på Material ConneXion Skövde.

Affärsutveckling stod på agendan när Plast Petter AB i Hova besökte Material ConneXion Skövde. Plast-Petter hoppas att arbetet ska leda till en tydlig bild över vilka områden de ska prioritera för att sedan skapa en handlingsplan utifrån det. Sara Blomqvist, ekonomichef, Patrik Brännlund, platschef och Fredrik Ahlström, vd, påbörja arbetet med en ny affärsplan med stöd av IDC. Fredrik har jobbat med affärsutveckling i 25 år men ser ändå stor nytta av samarbetet med IDC.

— Det är väldigt värdefullt att bli utmanad och inspirerad av IDC som lyfter perspektiv och frågor som vi inte ställer oss själva, säger Fredrik Ahlström, vd.

Introduktion i Lean, förändringsledning och arbetsplatskultur hos Kinnegrip

Kinnegrip AB i Lidköping har genomfört en introduktion i Lean, förändringsledning och arbetsplatskultur. Produktionsledarna på Kinnegrip, Dusanka Bogdan och Eric Spännare tog initiativ till att köra introduktionen med stöd av oss på IDC. Närvaron var frivillig men viljan och engagemanget var hög.

— Kinnegrip är inne i en förändringsresa där vi implementerar Lean-filosofi, minimerar & effektiviserar produktionsytor och uppgraderar vår maskinpark, säger Dusanka.

När vi på IDC stöttar med Lean-arbete väver vi in en introduktion till arbetsplatskultur och förändringsledning. Det är en viktig del i det fortsatta arbetet eftersom Lean och 5S många gånger innebär en förändring av en arbetsmetod. Kinnegrip får stöttning i tre steg:

1. Lean Bakgrund – Förändringsledning och förluster.
2. 5S Steg 1-3 teori och praktik.
3. 5S Steg 4-5 teori och praktik samt pulsmöte/förbättringsmöte.

Läs om Kinnegrips tidigare arbete med värdegrund

Följ med Kinnegrip på en förändringsresa    Värdegrund och Lean går hand i hand hos Kinnegrip

Affärsmodellsinnovation med Kramers Mekaniska Verkstad i en kreativ miljö!

Kramers Mekaniska Verkstad i Töreboda har tidigare tillsammans med IDC gjort en övning med fokus på översyn av Kramers affärsmodell. Nu var det dags för ett uppföljande möte mellan Kramers och IDC, denna gång på ASSAR Industrial Innovation Arena för vidare samverkan och utveckling tillsammans.

På agendan stod bland annat dialog kring vad cirkulär ekonomi, engagemang, hållbarhet och kommunikation innebär för Kramers, och hur de som leverantör kan utveckla och hjälpa kunderna på dessa områden. Mötet innehöll också en rundvandring på ASSAR och de möjligheter som finns kring testning, till exempel att CT-scanna en nuvarande eller blivande produkt för kvalitetssäkring.

— Jag ser ett stort värde i samarbetet med IDC och uppskattar andras kritiska ögon för att förstå vad mer vi kan utveckla, säger Ola Kramer, vd.

Årlig behovsinventering hos IAC i Skara

IAC i Skara tillverkar bland annat instrumentpaneler, konsoler, dörrpaneler, overheadsystem, och stötfångare. På bilden syns en instrumentbräda till Volvo XC 60 som IAC tillverkar.

General Manager Mikael Andersson och Engineering Manager Peter Ingvarsson på IAC I Skara fick under besöket göra en årlig behovsinventering.

Under IDCs besök genomfördes en årlig behovsinventering som görs för våra delägarföretag. Frågor kring HR, marknad, ledning, produktutveckling och produktion tas upp för att få en samlad bild av företagets utmaningar och vad som blir nästa steg.
General Manager Mikael Andersson och Engineering Manager Peter Ingvarsson ser ett ett stort värde av delägarskap hos IDC.

— Det är viktigt att ta hjälp av IDC för att visa bredden av industri i Skaraborg och locka kompetens till vår region.


IDCs projekt och insatser – samverkan i allt vi gör

IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. Vi som jobbar på IDC driver en rad spännande projekt med fokus på olika områden som exempelvis affärsmodellsinnovation, cirkulär ekonomi, digitalisering, material, produktutveckling, produktionseffektivisering och strategisk kompetensförsörjning. Det som stöttar industrin i Skaraborg för en hållbar framtid.

Läs om våra projekt och insatser   Läs mer om våra fokusområden

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Elicom tar utvecklingskliv för ökad attraktivitet

Elicom, grundat 1988, är en av Sveriges ledande samarbetspartner inom elektrifiering och automation för industri, VA och offentlig verksamhet. I…

16 januari, 2024 — Lästid 7 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Delägare

Delägarskapets fördelar: UW-ELASTs miljöombyte på Material ConneXion

UW-ELAST i Mariestad är Skandinaviens ledande tillverkare av formgjutna och specialbeställda produkter i solid polyuretan, de har lång och gedigen erfarenhet som…

17 november, 2023 — Lästid 5 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min