Kinnegrip lägger grunden för en driftsäker robotinstallation

Kinnegrips utvecklingsresa som vi följt under ett års tid rullar nu vidare genom ett deltagande i projekt Robotlyftet. Hela verksamheten har under några år genomgått ett förändringsarbete inom bland annat värdegrund, produktionseffektivisering och nu även automation. Familjeföretaget Kinnegrip, med 70 anställda i fabriken i Lidköping, gör moderna transportlösningar genom ett brett program av låssystem för läm- och kapellsidor. Stål är den huvudsakliga råvaran. Man köper in ansenliga mängder stål som i pressavdelningen bockas och stansas till svets. Det handlar mycket om press och svets, och tunga lyft. De tunga lyften är en av de saker som man nu arbetar bort genom ökad robotisering.

Hjälp av extern kompetens

Produktionschef Patrick Juslin är drivande i Kinnegrips pågående robotsatsning, där man gjort en förstudie och fått en automationscheck genom Robotlyftet. Företaget har arbetat med robotar sedan 1980-talet, framför allt svetsrobotar. Det har dock inneburit en hel del manuellt arbete med laddning och hantering. Nu gör man ett rejält förarbete inför nästa steg med ny robotinstallation, berättar Patrick.

— Nu när vi gör nya investeringar ska vi inte bara rakt av ersätta gamla maskiner. Vi ska se på andra lösningar, gå igenom hela produktionen och flödet, identifiera risker och fallgropar. Här har det varit bra med ett stöd utifrån och vi har fått hjälp med att granska vår idé kring automationen innan vi drog det vidare via IDC som hjälpte oss med en förutsättningsstudie. Därefter hjälpte IDC oss att söka en automationscheck via Robotlyftet. Tack vare Robotlyftet har vi haft möjlighet att få in extern kompetens som annars är lätt att låta bli på grund av kostnaderna.

Fokus på underhåll och driftsäkerhet

Kinnegrip har tagit hjälp av konsulter som har stöttat dem i konstruktionsgranskningar samt förberedelser av tester av utrustningen hos leverantören innan den godkänns och delbetalas. Leverantörens ritningar bedöms speciellt med fokus på underhåll och driftsäkerhet.

— Man måste ha järnkoll på produkten som ska in i robotcellen. Vi har gjort en del konstruktionsändringar på våra ingående komponenter för att minimera risker för störningar och stopp. Vi har även tagit hjälp för att utveckla en prototyp för riktning av våra stolpar efter svets.

Vi siktar på att eliminera manuella lyft motsvarande 1400 ton per år samt att slippa omarbete som manuell slipning. I dagsläget har vi en tillgänglighet i våra befintliga processer på runt 40%, med den nya robotcellen siktar vi på att nå 80%.

 

Kortare ledtider, bättre ergonomi och nya arbetsuppgifter

Den nya robotcellen kommer består av 4 stycken svetsrobotar och en hanteringsrobot och ersätter 5 svetsrobotar och 2 hanteringsrobotar samt en hel del manuell hantering. Patrick ser både utmaningar och möjligheter med automatiseringen.

— Utmaningarna ligger i att säkerställa att man lägger tillräckligt med tid och kompetenta resurser i början för att klargöra vad man vill ha, samt för vår del att ha resurser att vara aktivt deltagande i konstruktionsfasen och säkerställa att leverantören, och vi ,förstått utmaningarna med automationen. Möjligheterna med automationen ligger i kortade ledtider, minskad fabriksyta, bättre kvalitet samt förbättrad ergonomi. Det ger möjlighet till nya typer av arbetsuppgifter med bland annat större möjlighet till arbetsrotation samt att få utvecklas för att kunna hantera och sköta en modern automationsutrustning. Vi siktar på att eliminera manuella lyft motsvarande 1400 ton per år samt att slippa omarbete som manuell slipning. I dagsläget har vi en tillgänglighet i våra befintliga processer på runt 40%, med den nya robotcellen siktar vi på att nå 80%.

Kompetensutveckling en av kärnfrågorna

En avancerad robotcell är en stor investering. Den är både dyr och känslig. Det gäller därför att tidigt arbeta med förberedelser, som utbildning av personal. Kinnegrip köper bland annat in utbildning till sina operatörer. Som operatör måste man vara väl förberedd på en situation där roboten stannar. Vad gör man? Hur återställer man?

— Operatörer får åka till leverantören för en robotkurs, de kommer vara med under provkörningar hos leverantören och de är aktiva under utvecklingen av HMI (programvara för robotmanövrering) så att de kan påverka hur man vill att interface till operatören ska se ut. Två av operatörerna, i olika åldrar, ska dessutom bli extra insatta i förberedelserna. De deltar i utvecklingen och kan till exempel påverka hur vi ska utforma olika signaler för störningar. De kommer också vara aktiva under hela uppstartsfasen av robotcellen då de under en period kommer vara frikopplade från sina dagliga arbetsuppgifter. Även våra arbetsledare måste få träning i ett nytt sätt att driva och följa upp processen. Kompetensutveckling är en av kärnfrågorna i en sån här satsning.

Det blir intensivt, men kul! Vi ser fram emot kvalitetsförbättringar och en arbetsmiljö där vi slipper ergonomiskt dåliga arbetsmoment. Självklart är målet också effektivitetsvinster och ökad lönsamhet.

Viktigt med tidigt stöd

Patrick Juslin förklarar att det varit mycket värt att få stöd på ett tidigt stadium för att göra rätt från början, analysera sina processer och göra en bra kravspecifikation. Då kommer man längre fram att köpa rätt saker, eller kanske i vissa fall backa, och fortsätta med manuell hantering. På Kinnegrip jobbar man vidare med riktade insatser för att höja kompetensen för olika yrkesgrupper. Layouten för den nya robotcellen är spikad. Nu kommer leverantören under cirka tre månader att köpa hem material, bygga upp robotcellen och göra tester. Installation på Kinnegrip är beräknad till maj-juni 2020.

— Det blir intensivt, men kul! Vi ser fram emot kvalitetsförbättringar och en arbetsmiljö där vi slipper ergonomiskt dåliga arbetsmoment. Självklart är målet också effektivitetsvinster och ökad lönsamhet. Vi har redan startat förberedelserna för nästa eventuella investering. Där tittar vi på möjligheten att förbättra effektiviteten och ergonomin för detaljer som ingår i våra stolpkonstruktioner. Vi kommer att bli en mer attraktiv arbetsplats, och det är viktigt för framtida rekrytering.

Läs tidigare reportage med Kinnegrip

Följ med Kinnegrip på en förändringsresa

Värdegrund och Lean går hand i hand hos Kinnegrip


Så kan Robotlyftet stötta företag

Robotlyftet främjar automation inom industrin över hela Sverige. Robotlyftet bidrar till ökad kunskap genom utbildningsinsatser, tillsammans med ekonomiskt stöd bidrar till att fler företag vågar göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Läs mer om Robotlyftet

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande

Möt oss på Elmia Subcontractor

IDC hälsar alla industriföretag, intressenter och leverantörer välkomna till IUC-montern på Elmia subcontractor 2024. En mötesplats där nätverkande och hållbar…

8 november, 2024 — Lästid 1 min

Delägare | Projekt

Workshopserie lyfter specialsnickerier mot en hållbar framtid

Under våren 2024 genomfördes en serie workshops med fokus på hållbar utveckling för specialsnickerier. Initiativet engagerade flera företag inom branschen…

31 oktober, 2024 — Lästid 6 min

Projekt | Samverkan

Nästa generationens laboratoriemiljö inom kraftelektronik och nya elmotorkoncept

Skaraborg har länge varit ett centrum för förbränningsmotorproduktion, med en stark industriell närvaro från företag som AB Volvo, Aurobay och…

15 januari, 2025 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Anbudsförfrågan energirådgivning Industry in West

BAKGRUND Industry in West är ett projekt som pågår under tidsperioden 2023-09-01 – 2026-11-30. Syftet med projektet Industry In West…

19 december, 2024 — Lästid 3 min