Grattis årets produktionstekniker och produktionstekniska studenter

Årets produktionstekniker är Mika Tolonen på Partex Marking Systems AB. Priset för årets produktionstekniska student gick till Johan Melin och Marcus Gustafsson som läst produktionsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. Deras arbeten gör på olika sätt nytta för industrin.

Priserna delas ut i samband med produktionstekniska dagen som för andra året i rad sändes digitalt från ASSAR Industrial Arena den 27 maj. Vinnarna blev uppmärksammade via länk under dirketsändningen och fick ta emot blommor och diplom ett par dagar senare. Då passade vi på att få några ord med alla tre pristagarna.

Mika Tolonen är årets produktionstekniker

Mika Tolonen, utvecklingsingenjör vid Partex Marking Systems AB tilldelades priset årets produktionstekniker. Under ett och ett halvt år har Mika med sitt team arbetat med utveckling och införande av ett nytt produktkoncept​. Produkten de utvecklat är en märkning som är enkel för operatören att montera i efterhand. Den är även är skrivbar på plats där den ska användas. Någon liknande produkt finns ännu inte på marknaden.

Efterfrågad flexibel lösning

Partex har tidigare haft några olika märkningar, ett märkningssystem där man kombinerar sin egen text. Då skickar kunden in den text de vill ha, och Partex  skriver sedan ut och levererar till kunden. Sedan finns även ett system där kunden kan skriva sin text själv vilket är både tids- och leveransbesparande. Det nya konceptet som Mika varit med och utvecklat är en kombination av dessa två och har efterfrågats länge. Märkningen är dessutom PVC-fri.

—  Det är ett system där kunden kan snäppa på märkningen på kablar som redan är färdigmonterade. Du får en komplett text dirket på plats utan att behöva vänta på leveransen. Du kan välja att montera hela märket eller plocka ut en del av märket för att lämna kvar detta som informationsfält. Systemet gör det möjligt att märka kablarna efter det att de är monterade, plus att det går att göra ändringar i efterhand. Lösningen sparar mycket arbete för kunden om det dyker upp sena ändringar, förklarar Mika.

Löste utmaningen tack vare resurssamlad värdekedja

Mika har jobbat med projektet under ett och ett halvt års tid och det är först nu som de kan börja marknadsföra produkten på allvar. En produkt som de än så länge är ensamma om. Processen att få fram ett fungerande koncept har varit en utmaning, berättar Mika.

—  Vi har hört att det gjorts försök att skriva ut vår märkning på andra skrivare, men att det inte har lyckats fullt ut. Skrivare och märkning hör ihop vilket gör det svårt att få märkningen att fungera i en annan modell. Tack vare att Partex har resurssamlat värdekedjan och vårt gemensamma arbete i teamet lyckades vi utveckla den här produkten och produktionstekniken. Det var en utmaning att hitta ett system som passar de specifika krav för skrivare som finns till märksystemet. Till slut hittade vi en lösning för just den här skrivaren, säger Mika.

Viktigt att lära känna hela verksamheten

I arbetet har Mika haft ett team där alla hjälpts åt. Han berättar att för att kunna jobba med produktutveckling och nya produktionsprocesser integrerat mot produktion, är det viktigt att känna hela verksamheten och alla steg i tillverkningen. Det tar tid att lära sig en sådan process.

—  Det tog nog fem år innan jag lärt mig verksamheten. Som ny fick jag en lång introduktion för att lära känna verksamheten. Det var oerhört värdefullt för att få en bild av hela företaget och en förståelse vart mitt arbete kommer in i processen, förklarar Mika.

En annan viktig aspekt är att ha tillgång till lokala underleverantörer, betonar Mika.

—  Under processen med produktutveckling har det varit många turer till leverantörer för att finjustera detaljer. Vi är oerhört tacksamma för att vi har så bra lokala underleverantörer.

Mika Tolonen vid testlinan för den märkning Partex utvecklat.

En tydlig kravspecifikation ger även intern kvalitetssäkring

Mika berättar att det underlättar betydligt om det finns en tydlig kravspecifikation från först början. Han har varit en del av upphandlingsprocessen med alla nya maskiner, jobbat med kravspecifikationer, installerat och kört in alla nya maskiner.

—  Utan en tydlig kravspecificering kan jobbet lätt glida iväg och det läggs på nya förbättringskrav. Med ett detaljerat projektdirektiv och en motpart som tar över ansvaret när projektet är klart är produkten godkänd så snart kraven är uppnådda. Det gör det svårare att komma med nya direktiv eller komma tillbaka i efterhand. Det innebär också att vi får en kvalitetssäkring på interna processer och produkter då vi vill kunna leverera bra produkter från början, avslutar Mika.


Årets examensarbete

Johan Melin och Marcus Gustafsson studerar Produktionsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. De tilldelas priset för årets produktionstekniska studenter för sitt arbete med en virtuell utbildningsmiljö för PLC-programmering.

Värdefulla tidsbesparingar tack vare virtuella produktionssystem

Sedan i januari har Johan och Marcus genomfört sitt examensarbete på Elektroautomatik i Skövde. De har hittat mjukvaror som är lämpliga för att bygga upp en virtuell miljö för produktionssystem. I den virtuella miljön kan man bygga upp ett helt produktionssystem för att sedan undersöka hur det kommer fungera i verkligheten.

— Ett företag har stor nytta av det här för att kunna testa sina produktionssystem, både befintliga som framtida. Inom Industri 4.0 kommer produktionssystemen bli allt mer komplexa. Det ger behov av mer tvärvetenskaplig kunskap för att kunna hantera dessa system. Då är det bra att få möjlighet att träna på och använda sig av olika styrstrategier i ett virtuellt system. Samtidigt går vi mot mer flexibla produktionssystem vilket möjliggör snabba omställningar. Även då har operatörer av dessa system möjlighet att  lära sig hantera dem innan de driftsätts. Ett virtuellt system är ett bra verktyg att använda för att utföra tester med, innan en verklig driftsättning. Det ger även värdefulla tidsbesparingar, förklarar Johan Melin.

— Det har varit både kul och utmanande att få jobba med ett projekt som är väldigt aktuellt i tiden och fortfarande relativt nytt. Det här priset är en perfekt avslutning på vår utbildning och det blir skönt att komma ut i arbetslivet, sammanfattar Johan Melin och Marcus Gustafsson sitt examensarbete. Båda ser nu fram emot att börjar jobba på TMC.


Produktionstekniska nätverket

Produktionstekniska dagen arrangeras sedan mer än 10 år tillbaka av IDC West Sweden AB genom produktionstekniska nätverket i samarbete med bland annat Högskolan i Skövde.

Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär varannan månad. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs mer om våra nätverk

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Ta klivet och börja klimatberäkna

Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta…

26 september, 2024 — Lästid 5 min

IDCs erbjudande | Nätverk | Projekt

PT Nätverk tog del av CEJNs förändringsarbete

Höstens första träff med PT Nätverk genomfördes hos CEJN i Skövde. Deltagarna fick ta del av deras utveckling av en…

5 september, 2024 — Lästid 2 min