Följ med på en digital rundvandring hos AB Furhoffs Rostfria

Under den senaste träffen med Produktionstekniska nätverket gjorde deltagarna en digital rundvandring hos AB Furhoffs Rostfria i Skövde. Bland annat presenterades deras kollaborativa svetsrobot och 5-axlade svarv.

Den digitala träffen och rundvandringen spelades in och här har du möjlighet att se den igen.

Fick in 600 förbättringsförslag

Furhoffs Rostfria börjar med att berätta att de sedan 2007 jobbat med 5S och Lean och startade utvecklingen via Produktionslyftet. Efter det har IDC stöttat med repetition av Lean-tänket för nyanställda och att hålla arbetet uppe. I sitt 5S arbete har Furhoffs bland annat tagit fram ett dokument för hantering av standardiseringar för bland annat pallställ, maskiner, inköp av utrustning och verktygstavlor.

— Här kan 5S-ansvariga gå in och se exakt hur olika områden i verkstaden ska märkas upp. Till dokumentet har vi även tagit fram en 5S-vagn med allt som behövs för uppmärkning. Det är till exempel verktygstavlor, krokar och färdiga klisterlappar med bilder på verktyg för att illustrera var de ska hänga, berättade Johan Brodelius, produktionstekniker.

Under resan fick Furhoffs in över 600 förbättringsförslag bara genom att engagera medarbetarna och fråga vilka problem som kan dyka upp i deras vardag. Även tjänstemannasidan engagerades för att hitta förbättringar som förenklar offertarbete, administrativa rutiner och för att möta kundens förväntningar.

5S-vagnen underlättar arbetet med standardiseringar.

Digital rundvandring i produktionen

Via den förinspelad filmen presenterar AB Furhoffs Rostfria delar ur sin produktion. Där finns bland annat en kollaborativ svetsrobot, en multisvarv och laserskär installerad. Emma Simonsson, produktionstekniker, och Björn Furhoff, VD, berättade om deras satsningar på ny teknik.

– Vi tittar på hur vi kan få in fler robotar i produktionen. Det finns bara möjligheter och vi är överväldigade av vad man kan använda den här tekniken till. Att en arena som ASSAR Industrial Innovation Arena har investerat i så mycket ny teknik är fantastiskt bra, det gör det mer lättillgängligt för alla nyfikna företag. Så våga prova och ta del av de möjligheter som ASSAR erbjuder, säger Björn Furhoff.

Se filmen med presentation och rundvandring hos AB Furhoffs Rostfria

Första delen i filmen handlar om Furhoffs arbete med 5S. Cirka 20 minuter in i filmen visas den digitala rundvandringen.

Reportage med Furhoffs Rostfria

2016 tilldelades AB Furhoffs Rostfria Industripriset Skaraborg. Läs reportaget där Björn Furhoff berättar om deras hållbarhetsresa.

Hållbart medarbetarskap tryggar Furhoffs framtid


Produktionstekniska nätverket

Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär varannan månad. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs mer om våra nätverk

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om Produktionstekniska nätverket.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation

Att jobba på IDC är oerhört utvecklande men samtidigt utmanande. Vi som jobbar här drivs hela tiden framåt genom att få vara en del i implementeringen och stöttning i den senaste forskningen samt i företagens utveckling.

Jag började som industriell utvecklare på IDC i augusti 2009 och jobbar i flera av de projekt IDC driver. Bland annat med spridning av tillämpad industriforskning och nulägesanalyser för att fånga upp industrins potentiella behov. Jag tittar även på hur hållbarhetsintegrerade och cirkulära företagen är. Jag jobbade en period på RISE med den cirkulära omställningen i Sverige och kan nu föra den kunskapen vidare till våra delägarföretag. IDC driver även ett antal nätverk där jag är sammanhållande för produktionstekniskt strategiskt nätverk.

På mitt foto har jag med mig en liten leksak som triggar tankeverksamheten. Den symboliserar lite av vem jag är, att jag gillar problemlösning och att få igång kreativitet och samverkan hos andra. Större delen av min fritid går åt till familjen. Jag har fem underbara barnbarn, så det är fullt upp nästan hela tiden!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Nätverk | Projekt

Jämställdhetsintegrering för ökad utvecklingskraft

Eklunds Bildelslager har som affärsidé försäljning av bra begagnade bildelar till rätt pris. Linnea Eklund är vice VD och bjöd…

16 november, 2022 — Lästid 6 min

Delägare | Projekt

Leverantörer till fordonsbranschen gör kraftig omställning

De kommande åren förväntas världens elektriska fordonsflotta mångdubblas. Fordonsindustrin är den enskilt viktigaste delen av Västra Götalands ekonomi och i…

17 januari, 2023 — Lästid 7 min

Delägare | Projekt

Så jobbar Lundbergs Möbler cirkulärt

Möbeltillverkaren Lundbergs Möbler har mer än 75 års erfarenhet i branschen, men tittar hellre genom framrutan än bakrutan och strävar…

13 januari, 2023 — Lästid 8 min

Projekt | Tips från IDC

IDC tipsar: FoU-kort 2023

Västra Götalandsregionen (VGR) erbjuder genom FoU-kort stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och…

16 januari, 2023 — Lästid 3 min