Västra Götalandsregionen satsar på kunskapscentrum i Skaraborg

Projektet ska vidareutveckla ett produktionstekniskt laboratorium vid ASSAR Industrial Innovation Arena vilket stärker regionens möjligheter för tillverkning av elmaskiner till elfordon. Beslut om finansiering med 21 miljoner kronor fattades torsdagen den 4 juni av Västra Götalandsregionen.

Leif Pehrsson, VD, IDC West Sweden AB

Projektet ”Vidareutveckling av produktionstekniskt laboratorium för elektriska drivlinor” är sökt av IDC West Sweden AB. Satsningen kommer att utgå från möjligheter och slutsatser av redan genomförda projekt drivna genom ASSAR Industrial Innovation Arena i samverkan med Högskolan i Skövde, Science Park Skövde och tillverkande företag. ASSAR är en nod som får allt större internationell lyskraft.

— Att ASSAR Industrial Innovation Arena är en nod med en nationell spets innebär att de tillverkande företagen som verkar i Västra Götaland avsevärt kan stärka sin internationella konkurrenskraft, säger Leif Pehrsson, VD, IDC West Sweden AB.

Projektet syftar till att vidareutveckla och förstärka ett befintligt laboratorium för drivlinesystem till elektrifierade fordon genom att expandera in i den öppna samverkansmiljön ASSAR i Skövde. Genom projektet kommer ASSAR ta ytterligare ett steg som ett nationellt center för forskning och utveckling inom produktionsprocesser för elektriska drivlinor. Den kunskapsuppbyggnad som sker i samverkan mellan tillverkande företag, deras leverantörer och akademiska partners är en avgörande faktor för att kunna stärka sina positioner i den internationella konkurrensen.

— Vi kommer genom projektet att bygga vidare på den labbmiljö som sedan tidigare finns i ASSAR, för att stödja utvecklingen av produktionsprocesser för elektriska drivlinor inom fordonsindustrin. Beslutet visar att ASSAR är ett ”Center of Excellence”, där utbildning, innovation och forskning verkligen ger nya lösningar för industrin, fortsätter Leif Pehrsson, VD, IDC West Sweden AB.

Kristina Jonäng (C), ordförande regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

— Tillverkningsindustrin genomgår ett stort teknikskifte i form av elektrifiering. Denna teknik ska ha förutsättningar att tillverkas i Västra Götaland. Det behövs resurser som gör det möjligt att stärka tillverkningsindustrin. Klimatomställningen kräver innovationsmiljöer av typen IDC och ASSAR. Satsningen på produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor innebär att ett viktigt utvecklingsarbete som Västra Götalandsregionen bidragit till under många år kan intensifieras ytterligare, säger Kristina Jonäng, (C), ordförande regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

Förhoppningen bland projektets samverkansparter är att det ska lägga grunden till en positiv industriell utveckling i Västra Götaland, för en hållbar framtida industri.

För mer information, kontakta:
  • Leif Pehrsson, VD, IDC West Sweden AB, 0500-50 25 01
  • Kristina Jonäng (C), ordförande regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen, 070-867 16 21

Öppna pressmeddelandet som PDF

Open the pressrelease english version

 


IDC West Sweden är ett regionalt utvecklingsbolag som arbetar för att stärka konkurrenskraften för Skaraborgs tillverkningsindustri för en hållbar framtida industri. Bolaget har 24 medarbetare och ägs av ca 160 små och medelstora industriföretag. Bolaget drivs utan eget vinstintresse – all eventuell vinst återinvesteras i verksamheten. Insatserna bygger på hjälp till självhjälp med finansiering från bland andra Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, Skövde Kommun och Tillväxtverket.

ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare är Science Park Skövde ABHögskolan i SkövdeIDC West Sweden ABVolvo Car Corporation och Volvokoncernen. ASSAR är en del av innovationsmiljön Science Park Skövde.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Press | Projekt

93 miljoner satsas för hållbar industriutveckling i "Industry In West"

Vi kan nu tillkännage att samverkansprojektet ”Industry In West” är beviljat och kommer att finnas tillgängligt för Västsvensk industri från…

25 augusti, 2023 — Lästid 4 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Insikter med IDC | Projekt

Insikter om cirkularitet

Under ett insiktsseminarium satte vi fokus på cirkulära affärer, vad det innebär och hur de kommer att påverka vår framtid…

14 februari, 2024 — Lästid 8 min