Tips på stöttning för att utveckla din affär

Hur kan industrin i Skaraborg  utveckla sina affärer för att nå långsiktig tillväxt? Det presenterade fyra samverkansparter under en temadag som arrangerades av ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde.

Connect Väst, Almi, Science Park Skövde och medarbetare från IDC berättade om sina verktyg och metoder kopplade till affärsutveckling. Deltagare fanns på plats både på ASSAR och via länk. Presentationerna spelades in och här finns möjlighet att se dem i efterhand.

Affärsmodellsutveckling och cirkularitet

Först ut var Lars Tööj, industriell utvecklare på IDC, Cecilia Karlsson, delprojektledare för Circular Hub samt Christian Bergman från Material ConnecXion Skövde. IDC erbjuder stöd i affärsmodellsutveckling där mycket är kopplat mot cirkularitet. Lars berättar om Business modell canvas.

Circular Hub stöttar möbelbranschen

Cecilia Karlsson förklarade att Circular Hub har Agenda 2030 för ögonen och stöttar möbel- inrednings, mode- och textilbranschen i omställningen mot cirkulär ekonomi.

— Just cirkulär ekonomi är identifierat som vägen framåt och som kan ge en mer hållbar affär. Circular Hub erbjuder ett par konkreta verktyg. Projektet har själva tagit fram ett enkelt självskattningsverktyg och kikar på ett verktyg som samlar och simulerar miljödata, berättar Cecilia.

Produkt, tjänst eller mitt emellan?

Christian väckte det cirkulära tänkandet hos deltagarna. Vad är nyttan med det vi tillverkar? Är det en produkt, tjänst eller något mitt emellan? Mycket startar redan i idé-stadiet, vid byggandet av affärsmodellen.

 

Connects 10 nycklar till tillväxt

Fredrik Tidholm och Jimmy Pervik från Connect Väst förklarade att de matchar entreprenörer med kompetens och kapital från näringslivet och kortar ner vägen till varaktiga resultat. Här berättar de hur Språngbrädan, Företags Acceleratorn och Tillväxtkapital hjälper företag att utvecklas och växa. De tipsar även om 10 nycklar till tillväxt.

Almi visualiserar din affär

Almi Joakim Gerhardsson lämnade en visuell presentation av din affär. Almi ger bland annat råd och stöd kring dina bokslut och gör en visuell bild av företagets bokföring och prioriterade områden.

— Det är publika siffror som gör det lätt att jämföra sitt bolag med konkurrenten och ett jättebra sätt att få grepp om hur bolaget mår ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Joakim.

 

Stöttning för inkubation och innovation

Benny Johansson inledde presentationen från Science Park Skövde med en fråga; Idag skördar vi det som såddes för fem år sedan. Vad ska skördas om tre år?  Science Park Skövde stöttar i innovationsutvecklingen och i hur vi kan jobba med rätt saker för att bli mer effektiva.

— Vi vill att företagen själva ska bli bra på det här för att långsiktigt kunna växa och utvecklas, säger Benny. I filmen förklarar han bland annat fem arbetsprinciper att uha som utgångspunkt i sin innovationsutveckling.

Petri Ahonen förklarade Science Park Skövdes inkbuations program och vilka steg ett företag går igenom för att sedan vara klar för att skala upp sin verksamhet.

— Vi vill skapa värde för de företag som kommer in till oss och att de går från idé till marknad så fort som möjligt, säger Petri.


IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena Skövde

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare till satsningen är Gothia Innovation ABHögskolan i Skövde, IDC West Sweden AB. Volvokoncernen och Volvo Car Corporation.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena drivs av IDC och är en del av Science Park SkövdeFinansiärer är Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun. Vi har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.

Läs mer om projekt ASSAR

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

Skandia Elevator testar ASSAR Labs

Skandia Elevator i Arentorp är branschledande inom transport av spannmål och tillverkar och levererar utrustning över hela världen. Nyligen besökte…

25 maj, 2023 — Lästid 4 min

Information | Samverkan

Teknikcollege satsar för framtiden

Teknikcollege Skaraborg jobbar med utbildningar inom teknikindustrin. I vår gör man en stor satsning för att locka ännu fler ungdomar…

21 april, 2023 — Lästid 4 min

Projekt | Samverkan

Supermaterialets aktörer träffades på ASSAR

SIO Grafen och ASSAR Industrial Innovation Arena arrangerade ett gemensamt event den 27 april med fokus på det växande svenska…

27 april, 2023 — Lästid 2 min

Projekt

Västra Götalandsregionen satsar stort på ASSAR Labs i Skaraborg

Miljö- och regionutvecklingsnämnden vid Västra Götalandsregionen har beslutat om 8 miljoner kronor till Nästa generationens laboratoriemiljö (NGL) inom kraftelektronik och…

9 juni, 2023 — Lästid 4 min