Spill har blivit ett bord under vår förstudie – industriell symbios i praktiken

Vad händer när företag börjar se sitt spill som en resurs – och när olika aktörer samlas för att prata om det tillsammans?

Den frågan låg till grund för det webinar vi på IDC arrangerade den 27 juni. Vi samlade representanter från företag, innovationscentra, regioner och branschorganisationer för att utforska hur industriell symbios faktiskt kan gå från idé till handling.

I centrum stod erfarenheter från vår pågående förstudie Bibliotek för restråvara och spill –  som sker inom ramarna för projektet Innovationsboost . Där olika företag och verksamheter har testat nya sätt att samarbeta, synliggöra sina restflöden och skapa värde av det som tidigare betraktats som överblivet material..

I artikeln nedan får du ta del av insikter, utmaningar och reflektioner från deltagarna – och varför många av dem tror att det här bara är början.

Industriell symbios ur ett regionalt perspektiv

Ida Helander från Skaraborgs kommunalförbund inledde webinariet med att sätta industriell symbios i ett större sammanhang. Hon berättade om regionens långsiktiga arbete med att skapa strukturer för att företag ska kunna dela resurser och skapa gemensam nytta både miljömässigt och ekonomiskt.

”Vi behöver ta tillvara på Skaraborgs styrkor – samarbete, närhet och materialkunskap för att bygga framtidens cirkulära industri.”

Skaraborgs kommunalförbund är också en av finansiärerna till projektet Innovationsboost, där förstudien ingår som ett delprojekt.

Att ställa om en hel bransch

Därefter delade Jenny Ekman, VD på Sajkla, med sig av sina insikter om vad som krävs för att en hel bransch ska kunna ta steg mot cirkulära affärsmodeller.

Hon betonade att omställningen kräver mer än ambition. Det krävs struktur, tydliga roller och ett verktyg som hjälper till att synliggöra vad som gömmer sig ute på lagret eller i olika utrymmen. Sajkla är idag det digitala verktyg som möjliggör hantering och delning av restmaterial inom denna förstudie.

”När material blir synligt, blir det också möjligt att ta vara på det.”

Förstudien

Därefter presenterade Victoria Korth, industriutvecklare IDC syftet med förstudien, hur allt startade, vad som hänt sedan uppstart och vad som händer framåt.

Läs mer om förstudien här

Företagens perspektiv

Avslutningsvis delade deltagande företag öppet med sig av sina erfarenheter. Flera lyfte fram hur de börjat se sina egna resurser på nya sätt och hur små förändringar lett till både bättre ordning, minskat svinn och nya kontakter.

💬 ”Vi har fått upp ögonen för vad som faktiskt ligger på hyllorna – sådant vi tidigare inte såg som användbart, mycket av det använder vi nu.”

💬 ”Det som är ’skräp’ för en aktör kan vara precis det en annan behöver – men man måste börja prata med varandra.”

💬 ”Det här har inte bara varit ett hållbarhetsprojekt – vi har också fått bättre koll på vårt eget lager och nya relationer har uppstått.”

Ett konkret exempel som lyftes under webinariet var när Tibro Trätekniskt Center (TTC) byggde ett bord av spillmaterial från Nordic Interior Production efter lyckad delning i spillbiblioteket. Såhär kan det gå till när en delning kan bli design, och spill en resurs:

Det började med spillmaterial hos Nordic Interior Production.
Material som inte hade någon självklar plats i produktionen inventerades och synliggjordes i det digitala spillbiblioteket. När Tibro Trätekniskt Center (TTC) fick syn materialet på det i plattformen (se bild till vänster), såg de inte restbitar utan möjligheter.

Med ett nytt perspektiv på resurser valde de att ta tillvara på materialet och förvandla det till något nytt.

Industriell symbios handlar om:
Att göra det osynliga synligt, att byta ut slöseri mot samarbete och att visa hur enkel en förändring faktiskt kan vara, när man delar kunskap och resurser.

Resultatet av samarbetet: ett bord, byggt av det som tidigare låg oanvänt på en hylla.


”Bordet är en symbol för hur vi faktiskt kan arbeta smartare, hållbarare och tillsammans”

Vad händer nu?

Förstudien närmar sig sin slutspurt – men arbetet är långt ifrån över. Just nu pågår ett gemensamt arbete med att sammanställa lärdomar, insikter och behov som växt fram under testperioden. Nästa steg blir att dra lärdom av det vi gjort och tillsammans identifiera hur vi tar arbetet vidare.

Vill du veta mer om våra erfarenheter eller hur just ditt företag kan bli en del av omställningen?
Hör gärna av dig – vi berättar gärna mer och välkomnar fler aktörer att utforska gemensamma steg mot att förverkliga industriell symbios.

Vill du vara med?

Här är tre sätt att ta första steget:

  1. Gör en behovsanalys med oss
    Vill du veta vad cirkulära flöden kan betyda för ditt företag? Vi börjar med att lyssna och formar tillsammans insatser efter dina förutsättningar.

  2. Utforska möjligheter till cirkularitet tillsammans med IDC
    Kanske finns det något i dina flöden, processer eller material som kan bli en del av något större?
    Vi är ett bollplank för att identifiera potentialen och hitta vägar framåt utan prestige, med affärsnytta och hållbarhet i fokus.

  3. Bli en del av Innovationsboost
    Vill du vara med och driva förändring? Det är tillsammans som vi utvecklar lösningar för framtidens cirkulära industri.

Kontakta – så tar vi det därifrån.

Finansiärer

Förstudien ingår under ramen av Projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund.


En del i ASSAR Industrial Innovation Arena

Projektet Innovationsboost är ett av flera projekt och initiativ som äger rum inom ramen för ASSAR Industrial Innovation Arena. Initiativtagare till innovationsarenan är Science Park SkövdeHögskolan i Skövde, IDC West Sweden, Volvokoncernen, Volvo Car Corporation och Aurobay.

Har du frågor?
Kontakta Victoria

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0709-58 57 16

Victoria Korth

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0709-58 57 16

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information | Okategoriserad | Samverkan

Examensarbetet på CEJN AB gav ingenjörsstudenterna jobb

När det var dags för examensarbete letade maskiningenjörsstudenterna Anna Pettersson och Niels Harmsen efter samarbetspartner. Anna hade genom uppdrag p…

23 augusti, 2022 — Lästid 4 min

Projekt

Ingenjörstudenter visar vägen för framtidens kompetensförsörjning genom Yrkestrainee Skaraborg

Hur kan industrin få in ny kompetens, nya perspektiv och samtidigt stärka kopplingen till utbildning? Ingenjörsstudenter har genom projektet Yrkestrainee…

8 april, 2025 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Förstudie: Industriell symbios - Bibliotek för restråvara och spill

Specialsnickerier i Skaraborg har börjat omvandla restflöden till värdefulla resurser.Vi pratar industriell symbios – en gemensam resa mot hållbarhet, cirkulär…

3 juni, 2025 — Lästid 6 min

Insikter med IDC

Insikter med IDC | Elmia Subcontractor 2023

Mässan där industrins experter möts för att dela med sig av sin kunskap och bli inspirerade av andra har gått…

23 november, 2023 — Lästid 4 min