”Nätverksträffarna ger nya perspektiv och en bankbok med värdefulla kontakter”

Personer med liknande yrken har stor glädje av att dela erfarenheter och kunskap med varandra, därför driver vi ett antal nätverk. Ett av dessa är nätverket för HR – ledarskap och medarbetarskap. Där träffas deltagarna för att lyssna på externa experter, men även samtala, dela erfarenhet och nätverka med andra företag.

Vi har pratat med några av deltagarna i HR-nätverket. Om vad de få med sig från träffarna och hur nätverket kan utvecklas efter deltagarnas behov.

Utifrån och in istället för inifrån och ut

Marcus Dyberg är VD på PLS i Skövde och har varit med i nätverket under ett par år. Han berättar om varför det är viktig att jobba med medarbetarskap och att HR-frågorna nu har fått en mer central roll hos PLS.

Marcus Dyberg, VD för PLS.

— Inom industrin har vi maskinchefer och produktionschefer som underhåller alla våra maskiner, det är en självklarhet. HR-rollen ska se till så den mänskliga faktorn mår bra och fungerar i arbetet. De är den viktigaste resursen för att ett företag ska leva. Fungerar inte dem, fungerar inte heller maskinerna. En av de största fördelarna med att vara med i HR-nätverket är att det ger ett nytt perspektiv på saker. Har man varit länge i sin egen organisation ser man gärna saker inifrån och ut. Genom att gå med i ett nätverk, och kunna utbyta erfarenheter med andra bolag, vinklas det istället till utifrån och in.

Som en bankbok med värdefulla kontakter

Genom nätverkande knyts nya kontakter som kan vara värdefulla för framtiden. Det blir som en bankbok som fylls på med viktiga resurser, förklarar Marcus.

— Dyker det upp en fråga är det bara att ringa och höra med en kontakt i nätverket, för att få deras tankar kring en lösning. Effekten av att prioritera sin tid för nätverkande blir att man tillslut skapat sig som en bankbok med olika kontaktnät. Det gör det lätt att stötta varandra och hitta nya kontakter, även i andra nätverk och branscher, säger Marcus.

En av de största fördelarna med att vara med i HR-nätverket är att det ger ett nytt perspektiv på saker. Har man varit länge i sin egen organisation ser man gärna saker inifrån och ut. Genom att gå med i ett nätverk, och kunna utbyta erfarenheter med andra bolag, vinklas det istället till utifrån och in.

Marcus Dyberg, VD på PLS.

Nätverket ger tillfälle att reflektera över sin egen situation

Tove Sventoft, operativ ledare på Sibab Interior AB, berättar att de får ett mer professionellt sätt att jobba med HR-frågor i sin verksamhet. Att de blivit mer säkra ledare genom sitt deltagande i HR-nätverket. Tove själv är inte utbildad inom HR men känner ändå att hon kan bidra in med nya synsätt.

Tove Sventoft, operativ ledare på Sibab Interior AB.

—  Eftersom jag inte är utbildad inom HR och jobbar inom fler områden bidrar jag kanske med flera perspektiv till de som enbart jobbar med HR. Jag får alltid nya inputs från nätverket. Ofta är det inte så stora saker utan handlar mer om små detaljer och synsätt att ta till sig. Får jag med mig något litet från varje träff är jag nöjd, ibland får jag även med mig mycket. Extra inspirerande är det när vi pratar om vikten av att inkludera alla medarbetare ännu mer genom samtal, gemensamma reflektioner och idéer. Många gånger kan det även vara värdefullt att få berätta om sitt eget. Därigenom får man höra sin egen situation, det lär jag också av och får tillfälle att reflektera, säger Tove.

Föreläsning om att leda genom medarbetarskap

Träffarna varvas med  externa föreläsare och rena nätverkande träffar där deltagarna får dela erfarenheter och samtala. Ämnen som berörs kan vara allt från arbetsplatskultur, arbetsrätt, motivation och kommunikation. Under en av träffarna i höstas gästföreläste Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde. Thomas forskar inom bland annat medarbetarskap och ledarskap och hans föreläsning den här träffen handlade om att leda genom medarbetarskap. Att ledarskap handlar om att leda människor och inte arbete.

—  Ledarskap och medarbetarskap handlar om samma relation. Det handlar om att leda arbete och det är inte enbart chefen som leder! Decentraliserat ansvar kräver nya roller hos både chefer och medarbetare samt stärkt relation mellan dem – samspel, förklarade Thomas under sin föreläsning.

Klicka på bilden för att komma till Thomas Anderssons presentation.

Blandade deltagare i nätverket skapar höjd i diskussionerna

Pia Nurro jobbar som industriell utvecklare på IDC och har lång erfarenhet av kompetens och personalfrågor. Hon berättar att träffar arrangeras fem gånger per år och alla som jobbar med personalfrågor inom Skaraborgs tillverkande industri är välkomna att delta.

—  I nätverket är vi blandande deltagare. HR-chefer, HR-partners, HR-administratörer, VD, ekonomiansvariga och inköpsansvariga, alltså inte renodlade HR-personer. Fördelen med det är att vi får en större bredd i frågorna när vi diskuterar, förklarar Pia.

I filmen berättar Pia mer om nätverket

Fler citat från deltagare i nätverket

Vad är det bästa med ett deltagande i nätverket?

Får hela tiden mer och mer förståelse för HR.

Träffa och prata med likasinnade och få tips på hur andra gör.

Få till sig aktuell info, intressanta avrapporteringar, presentationer och erfarenhetsutbyte!


Nätverket för HR – ledarskap och medarbetarskap

Det här nätverket drivs genom projektet Catalyst och är till för dig som vill hitta inspiration och få erfarenhetsutbyte inom HR-frågor. Träffar arrangeras fem gånger per år där du får möjlighet att lyssna på externa experter, men även samtala, dela erfarenhet och nätverka med andra företag. Träffarna speglar deltagarnas behov.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör.

Läs om våra nätverk

Vill du veta mer?

Hör av dig till Pia om du vill veta mer om nätverket för HR – ledarskap och medarbetarskap.

Industriutvecklare kompetens

0500-50 25 19

Pia Nurro

Industriutvecklare kompetens

Det som får mig att hoppa upp ur sängen varje dag är att jag vet att vi behöver ha bra arbetsplatser. Genom att jobba med ledarskap och medarbetarskap finns möjlighet att få ut styrkan ur hela företaget. Det är min del in i uppdraget att långsiktigt stärka och öka lönsamheten hos den tillverkande industrin i Skaraborg.

Idag jobbar jag på plats i Skövde i projektet Catalyst. I mitt uppdrag som Industriell utvecklare har jag med mig min kunskap inom kompetensförsörjning och min passion för utveckling.

Jag började på IDC 2015. Då var min tjänst förlagt hos IUC Sjuhärad i Borås. Under tre år jobbade jag som coach där i projektet Kompetensnavet med strategisk kompetensförsörjning. Mitt uppdrag handlade om att stötta Sjuhärads industriföretag i att bli attraktiva arbetsplatser både för befintliga medarbetare och den nya kompetens de behöver locka till sig. Det var inriktat på att hjälpa dem se nya strukturer och mönster genom att se kompetens på ett nytt sätt, allt med ett jämställdhetsintegrerat arbetssätt. Det har varit en otroligt spännande resa där jag har lärt mig massor, både om mig själv och om företagen och den verklighet de lever i. Samtidigt både såg och hörde jag utveckling även hos de företag som ingick i projektet.

Jag är en person som är nyfiken på nya perspektiv och tycker det är viktigt med helhet. Mitt viktigaste ord är tillsammans. Om vi jobbar tillsammans blir vi både smartare, starkare och får mer förståelse för varandras perspektiv. Jag tycker jag är bra på att lyssna och vara lyhörd.

På min personliga bild har jag ett pass. Det får symbolisera att jag är nyfiken på nya platser och nya människor. Jag reser gärna men det behöver inte alltid vara så långt bort. Även i mitt arbete träffar jag nya människor och ser nya platser. Det är stimulerande!

När jag inte jobbar är jag helst i skogen, i sommarstugan med familjen.  Jag tränar gärna min kropp på yogamattan eller i gymmet. På vintern älskar jag att åka skidor både på längden och tvären.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 19

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Att möta och bemöta medarbetare - tips från HR-nätverket

På årets sista Nätverksträff för ledarskap och medarbetarskap pratade vi om att möta och bemöta medarbetare. Vi utgick från utvecklings…

20 december, 2021 — Lästid 4 min

Information | Medarbetare

Vi söker medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

Vi söker just nu medarbetare till Tillämpad Innovation – är det dig vi söker? IDC West Sweden AB är ett utvecklingsbolag…

20 maj, 2022 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Exjobbare bygger billig AGV med öppen källkod

Kan vi bygga AGV:er (Automated Guided Vehicles) billigare och med öppen källkod, för att på så sätt få en ökad…

20 maj, 2022 — Lästid 3 min

Delägare | Projekt

Så utvecklas Hjo-Verktyg genom digitalisering

Digitalisering är en viktig del för att bli än mer effektiv och konkurrenskraftig. Hjo-Verktyg har genom projektet Digiresan utvecklat sin…

18 maj, 2022 — Lästid 4 min