MANUWORK testar människa och robot i samarbete

Forskningsprojektet MANUWORK testar framtidens tillverkning på ASSAR där människa och robot kommer att samarbeta. Det gäller speciellt tillverkning av produkter som är mycket konfigurerbara.

Ett människa-robotsamarbete kräver nya metoder och verktyg för produktdesignen och driften av optimerade arbetsplatser när det handlar om ergonomi, säkerhet, effektivitet, komplexitetshantering och arbetsglädje. MANUWORK fokuserar på att utveckla en integrerad plattform för hanteringen av framtidens tillverkande arbetsplatser.

Testar montering med kollaborativa robotar

Forskningsprojektets fullständiga namn är ”Balancing Human and Automation Levels for the Manufacturing Workplaces of the Future”. På ASSAR finns en demonstrator uppställd där forskning testas i praktiken.

—  Manuwork är ett EU-finansierat forskningsprojekt som är ett samarbete mellan Jernbro i Skövde, Högskolan i Skövde och Volvo Cars och ett gäng andra partners från andra europeiska länder. Här i Skövde har vi byggt upp en demonstrator där vi testar att montera en produkt tillsammans med kollaborativa robotar, säger Andreas Telander, Simulation Engineer på Volvo Cars.

Minskad arbetsyta

En testdag fick 12 operatörer från Volvo Cars montering i Skövde instruktioner av Andreas Telander och Ingemar Karlsson, doktorand vid Högskolan i Skövde. De 12 operatörerna fick fylla i ett formulär om sina förväntningar inför att arbeta med en kollaborativ robot. Efter att de testat att samarbeta med roboten fick de också prova på att arbeta med AR-glasögon som gav information om robotens nästa rörelse. Efter testerna fick operatörerna fylla i sina upplevelser.

– Fördelen med kollaborativa robotar är att man slipper stora skyddsstängsel och stora maskinceller. Dels kan man alltså minska ytan och dels kan man komma närmare produkterna med robotarna – och det blir lättare och attraktivare för människan att arbeta tillsammans med dem, säger Andreas Telander.

Tanja Lundberg, projektledare för ASSAR, berättar om MANUWORK-projektets demonstrator för besökare på ASSAR.

Läs mer om MANUWORK

Kurs i människa-robotsamarbete

Är du sugen på att lära dig mer om människa-robot samarbete och hur arbetsceller kan utvecklas i virtuella miljöer? Under våren 2020 ger Högskolan i Skövde kursen ”Industriellt människa-robot samarbete genom virtuella verktyg”. Kursen ingår i Högskolans kurser för yrkesverksamma inom industrin och är framtagen utifrån en kartläggning av industrins kompetensbehov. Kartläggningen är gjord inom ramen för Vinnova projektet UDI – Nästa generations drivlinor.

Läs mer om kursen

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Samverkan

Smarta AR-glasögon ger en mer flexibel produktion

Teknikutvecklingen går fort framåt, men våra förväntningar på den går framåt ännu snabbare. Inom industrin är det extra tydligt, d…

13 september, 2022 — Lästid 3 min

Projekt

Vad innebär cirkulär ekonomi för dig?

Satsningen Kickstart cirkulär ekonomi erbjuder företag möjligheten att utforska vad cirkulär ekonomi för en hållbar omställning innebär i den egna…

22 september, 2022 — Lästid 2 min

Delägare | Projekt

Affärsmodellsarbete stöttar Kramers cirkulära utveckling

Mitt ute på landsbygden strax utanför Töreboda ligger Kramers Mekaniska Verkstad AB. Här finns en nyfikenhet på omvärlden, ett brinnande…

30 augusti, 2022 — Lästid 7 min

Information | Projekt

Kostnadsfri kompetensutveckling för industrin

Nu finns möjlighet att kompetensutveckla ditt företag i utbildningar framtagna via projektet Fenixz. Utbildningarna riktar sig till små och medelstora…

30 augusti, 2022 — Lästid 3 min