Fokusträff utmanade komfortzonen

Höstens första Fokusträff handlade om situationsanpassat ledarskap. Nils Lif höll i föreläsning och workshop som gav alla 60 deltagare energi och mycket att tänka kring och reflektera över.

Här har vi har samlat bilder och summerat intryck och delar av innehållet från träffen.

Utvecklingszon

Nils pratade om tre olika zoner en kan befinna sig i: komfortzon, utvecklingszon och panikzon. Utvecklingszonen är bra och ger just utveckling då den utmanar den som befinner sig där och ger möjlighet att lära nytt. Var och en fick fundera över hur de kan utmana sin komfortzon för att utvecklas och hur olika den kan se ut hos olika personer. Panikzonen är den zon där vi absolut inte vill befinna oss, vi går hellre undan än utsätter oss för den. Det kan vara till exempel att prata inför en folksamling eller hoppa från en hög trampolin. Deltagarna fick utmana sin komfortzon genom att mingla runt för att efter en stund stanna upp och hitta någon att titta i ögonen under 10 sekunder. Några reflektioner som kom från deltagarna var att vi har för få synliga misstag. Vi behöver befinna oss i utvecklingszonen lite oftare och våga göra misstag för att utvecklas.

Deltagare i workshop.

Genom workshops väcktes många tankar.

Hur tolkar andra ditt beteende?

Nils fortsatte Fokusträffen med att prata om destruktivt ledarbeteende vilket innebära att vara passiv eller aktiv som ledare. Att vara passiv kan till exempel betyda konflikträdsla och osäkerhet i ledarrollen. Ett aktivt ledarbeteende är istället en ledare som hotar eller ställer överkrav. För att synliggöra ett destruktivt beteende kan en fundera och reflektera över hur andra tolkar ens beteende. En ledare har på kort sikt många positiva effekter att vinna genom att ”vågar se” och konfrontera det negativa ledarskapet och eventuella destruktiva ledarbeteenden.

Vi behöver befinna oss i utvecklingszonen lite oftare och våga göra misstag för att utvecklas

Reflektion under föreläsningen.

Att ha ett coachande förhållningssätt

Avslutningsvis fick deltagarna prova två olika sätt att coacha. Den ena ger negativ motivation och den andra ger energi, lyfter och uppmuntrar genom sättet att ställa frågorna. Vid coachning används hellre öppna frågor, frågor du inte kan svar ja eller nej på, än stängda. Det får dig som blir coachad att reflektera mer över din situation och ditt agerande. Några exempel på frågeställningar som användes i coachövningen:

Negativ motivation

  • Vad är fel?
  • Varför har du misslyckats med att lösa problemet?
  • Vilka konsekvenser kommer problemet att ge?

Positiv motivation

  • Vad vill du uppnå i situationen?
  • Vilka resurser behöver du för att uppnå det du vill?
  • Vad ska du göra för att uppnå det du vill?
Deltagare coachar varandra.

Deltagarna fick prova att coacha varandra.

Inspirera och motivera

Nils summerade Fokusträffen genom att prata om att ledarskap handlar om värdegrund, att ta ansvar och ge stöd. Som ledare ska vi inspirera, motivera och uppmuntra våra medarbetare till delaktighet. Det skapar trygga medarbetare som tar ansvar och är stolta över sin arbetsplats.

Nästa Fokusträff

Nästa Fokusträff är den 8 oktober och då med tema marknadsför ditt hållbarhetsarbete – gör det till en del av ditt varumärke.

Läs mer om nästa Fokusträff

Fler bilder från Fokusträffen

 

Vill du veta mer?

Hör av dig till Lisa om du vill veta mer om våra Fokusträffar.

Kommunikation och marknadsansvarig

0500-50 25 02

Lisa Stridh

Kommunikation och marknadsansvarig

Jag började jobba på IDC i oktober 2016. Då startade vi en verklig resa när det gäller vår kommunikation. Vi tog fram en ny grafisk profil, en ny hemsida och ett helt nytt sätt att kommunicera. Jag jobbar som kommunikationsansvarig och ledde arbetet, men det var verkligen ett jobb vi gjorde tillsammans – något av det roligaste jag gjort jobbmässigt. Nu jobbar vi med att driva kommunikationen i dessa kanaler och jag jobbar även med att planera event och driva vår Marknadsgrupp.

Jag har alltid drivit utveckling där jag jobbat, som kommunikationsansvarig på företag inom näringslivet. Och att då komma till IDC var en riktig fullträff! Här jobbar vi med utveckling bokstavligt talat varje dag, på alla nivåer och inom alla områden. Vi gör det dessutom tillsammans, vilket är otroligt lärorikt och roligt.

På min personliga bild har jag med en kortlek, den har flera betydelser. Dels var mitt första jobb efter min universitetsexamen på ett företag som jobbade med att producera kortlekar med foton i. Där var jag ensam anställd och hade alla roller och lärde mig massor. Dels tycker jag mycket om att spela kort och även att lyssna på Lars Winnerbäck som inte sällan sjunger om ”Hjärter dam” som jag frontat på bilden.

När jag inte jobbar är det familjen som gäller!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 02

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Medarbetare

Det här händer i höst – Leif berättar

Efter en vår som varit både utvecklande och utmanande möter vi en höst fylld av nya möjligheter. Vi fortsätter stärka…

23 juni, 2020 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Övergången till elektriska drivlinor - så hänger du med

Samarbeta med andra, skaffa en egen nisch och anpassa dig till förändringarna. Det är några viktiga faktorer för att skapa…

6 juli, 2020 — Lästid 11 min

Information | Tips från IDC

Aktuella insatser och behov med anledning av Covid-19

Senast uppdaterad 2020-07-06. Här har vi samlat information och länkar relevanta för den tillverkande industrin i Skaraborg. För dig som…

6 juli, 2020 — Lästid 4 min

Samverkan

Science Park och IDC pratar framtid med Mariestads kommun

Leif Pehrsson, VD på IDC West Sweden AB berättar: I slutet av juni besökte Mats Jägstam, VD Science Park Skövde…

2 juli, 2020 — Lästid 2 min