Filmer visar på betydelsen av digitalisering

Fördelarna med digitalisering och automatiserade processer är många. Tillväxtverket har tagit fram filmer som konkret visar på betydelsen av digitaliseringen och dess positiva effekter för små och medelstora industriföretag. Det blir enklare, snabbare – och bättre.

Enklare och tydligare för kunder. Kortare ledtider och snabbare omställning i produktion. Digitala system som ger rätt information i realtid. Digitala lösningar som leder till effektiv lagerhållning och logistik. Högre kvalitetssäkerhet. Att produktionen kan stanna kvar i Sverige. Listan är lång.

Digital teknik applicerad på rätt sätt

Med rätt tillämp­ning leder digital teknik ofta till mer effektiva och lönsamma företag. Det är nog så viktigt för Sveriges konkurrenskraft och framtid. Men digitalisering för också med sig andra fördelar som kopplar an till en annan stor utmaning för många företag – att hitta nya medarbetare med rätt kompetens.

Filmer som inspirerar

Nu har Tillväxt­verket tagit fram filmer som visar på hur några framgångsrika små och medelstora industriföretag har jobbat med att digitalisera och automatisera sina processer. Syftet med filmerna är att inspirera fler företag att komma igång med sitt digitaliseringsarbete. Några råd från företagen i filmerna är att lära av andra, till exempel genom att skaffa sig en mentor, besöka andra företag och involvera de anställda i digitaliseringsarbetet. Det är ju ofta de anställda i produktionen som i praktiken ska använda lösningen.

Tillväxtverkets film med Volvo Penta och MVV
Volvo Penta och MVV

Två av IDCs delägarföretag, Volvo Penta och MVV, berättar i filmen om sin utveckling tack vare digitaliseringens möjligheter. För företag som vill utveckla sin kompetens inom digitalisering erbjuder IDC Digiresan. Projekt Digiresan är framtaget för att stödja små och medelstora företag och deras anställda med företags- och kompetensutveckling inom digitalisering.

Digiresan               

Gemensamma styrkor

Sammanlagt har Tillväxtverket tagit fram sex stycken filmer. Företagen i filmerna finns i olika delar av Sverige, har olika behov och utmaningar och har jobbat med att hitta de lösningar som just de behöver. Några gemensamma nämnare som syns hos företagen i filmerna är synen på förändringsarbete och intresset för att skapa delaktighet och tillit inom företaget. Det finns också en vilja och ett intresse för att kombinera människa och teknik. De företag som är med: Lundqvist Trävaru, Unibap, Volvo Penta/MVV, TePe, Fristad Plast och Axelent.

Alla filmer

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie om du vill veta mer om Digiresan.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min