Exjobbare bygger billig AGV med öppen källkod

Kan vi bygga AGV:er (Automated Guided Vehicles) billigare och med öppen källkod, för att på så sätt få en ökad användning av automatiserade förflyttningar i industrin? Det undersöker Roberto Carlos Barnhardt och Juan Carlos Núñez Hergueta, som gör sitt exjobb på Högskolan i Skövde och ASSAR i vår.

AGV:er används för att transportera enheter eller inomhus mellan avdelningar eller produktionslinjer. En AGV kan också ”bära” en motor genom hela monteringsprocessen, mellan olika operatörer och stationer, från första monteringsoperationen till sluttestningen.

Billigare lösning för SME-företag

Ofta kan det vara för dyrt för små och medelstora företag att köpa in AGV:er. Därför kikar nu två exjobbare på om man kan bygga en egen AGV från scratch för en billig peng, med öppen källkod som sedan kommer att göras tillgänglig för alla som är intresserade.

– Vi håller nu på att skapa en AGV som vi tror kommer att kosta runt 20 000 kronor att ta fram, istället för flera hundra tusen som de kostar idag. Vi har svetsat ihop delar, återanvänt en motor från en skrotad hoverboard och så har vi 3D-printat vissa delar, säger Juan Carlos Núñez Hergueta.

Testa att transportera motor

Svetsning och 3D-printing har studenterna gjort i verkstaden på Högskolan i Skövde, och på ASSAR arbetar de med testning, kontrollerar dimensioner och validering.

– Nästa steg är att testa om vår AGV kan transportera en motor här som väger runt 300 kilo, för att se om den kan hantera den tyngden, säger Roberto Carlos Barnhardt.

Klar att visas upp den 3 juni

Roberto Carlos Barnhardt och Juan Carlos Núñez Hergueta är båda internationella studenter från Spanien och gör sitt examensarbete under våren på Högskolan i Skövde. Den 3 juni 2022 kommer de att kunna visa upp sitt exjobb på ASSAR. Under hela våren har de arbetat i innovationsmiljön ASSAR, bland seminarier, workshops och konferenser.

– Det har varit helt otroligt att arbeta i den här miljön, vi har fått tillgång till allt vi behöver och det är en inspirerande miljö att arbeta i. På universiteten i Malaga och Grenada, där vi studerade tidigare, finns inte denna typ av miljö eller utrustning att tillgå, så vi är jättenöjda, säger Juan Carlos Núñez Hergueta.

När examensarbetet är klart är tanken att instruktioner till AGV:n ska finnas tillgängliga för alla som är intresserade att ladda ner och ta del av, för att kunna bygga sin egen AGV. Den 3 juni är en Öppen Fredag på ASSAR och mellan 10:00 och 15:00 är allmänheten välkomna att ta del av de examensarbeten som ställs ut.


Migu Mekaniska testade en transportrobot

Ett företag som har testat en liknande lösning till AGV är Migu Mekaniska i Tidan. De provade en AMR-robot (autonomous mobile robot) som är en självgående mobil robot.

—  Vi vill testa hur den här tekniken funkar i vårt arbete och för att bli mer insatta när det väl blir aktuellt. Allt har funkat bra under de här veckorna och användarvänligheten är väldigt hög. Vi ser flera användningsområden för en transportrobot. Framför allt transport av råmaterial, färdiga detaljer och material till och från maskiner. Men även transport av verktyg och förbrukningsutrustning. Vi kan dessutom programmera den för att kunna byta pall med färdigt material under produktion. Det sparar mycket tid och våra operatörer kan fokusera mer på att övervaka och producera och de slipper oergonomiska lyft och andra risker, säger Jakob Andersson, vd på Migu.

Läs hela reportaget med Migu

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min

Projekt | Samverkan

Från vision till verklighet

ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde är initiativet som startade redan 2014, då med arbetsnamnet Kunskapsdriven industri. I samband med…

30 oktober, 2023 — Lästid 14 min

Information | Samverkan

Högskolan i Skövde kraftsamlar för digital industriutveckling

Projektet ShiftLabs har fått finansiering av EU-kommissionen, Tillväxtverket och Vinnova för att stärka svensk tillverkningsindustri. Högskolan i Skövde utgör en…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min