Delägarskapets fördelar: UW-ELASTs miljöombyte på Material ConneXion

UW-ELAST i Mariestad är Skandinaviens ledande tillverkare av formgjutna och specialbeställda produkter i solid polyuretan, de har lång och gedigen erfarenhet som problemlösare och leverantör till industrin. En ruggig torsdag i november bestämde de sig för att kombinera ett ordinarie veckomöte med ett inspirationsbesök i Material ConneXion Skövdes lokaler vid ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde, här berättar de mer om upplevelsen.

UW-Elast i Mariestad.

UW-Elast tillverkar en rad olika produkter på beställning, allt ifrån skyddet på kablarna som går från vindkraftverk till havs in till land, fendrar till båtar som dockar med vindkraftverk och kablar till tidvattenkraftverk som behöver skyddas från svåra påfrestningar. Den minsta produkten de tillverkar väger 1 gram och den största över 1 ton, det säger en del om bredden i deras kapacitet och erbjudande.

Delägarskap som erbjuder möjligheter

UW-Elast har varit delägare i IDC i många år och nyttjat flera av våra insatser, nu senast möjligheten till ett kostnadsfritt inspirationsbesök på Material ConneXion Skövde.

– Materialkunskap är vår unikitet, allt vi levererar handlar på många sätt om material och vi har en ständigt pågående dialog med kunder och leverantörer om material. När vi såg att IDC driver ett så stort materialbibliotek så blev vi nyfikna. Det var ett helt förutsättningslöst besök som startade många tankar och idéer, det första men säkerligen inte det sista, säger Albin Sunesson, kvalitets- och miljöchef på UW-Elast.

Från vänster: Peter Andersson, Mårten Ström Andersson, Magnus Kling, Albin Sunesson, Ulf Svartén och Samuel Eklind

Ordinarie teknikmöte i innovativ miljö

Albin Sunesson, UW-Elast

UW-Elast är ingen stor och helautomatiserad industri utan de flesta momenten i processen är rent hantverk som kräver stor noggrannhet. De valde att låta hela teknikgruppen följa med till materialbiblioteket för att ha ett ordinarie teknikmöte på Material ConneXion. Det blev ett annorlunda och inspirerande möte som startade med gemensam lunch i Skövde följt av en eftermiddag på Material ConneXion Skövde.

– Att ta chansen till ett miljöombyte på det här sättet ger ett avbrott i vardagen och väcker nya tankar. Victoria gav oss en bra presentation av Material ConneXion Skövde som präglade resten av vårt möte på ett spännande sätt. Den här typen av omvärldsbevakning och kompetensutveckling ger ringar på vattnet och hjälper oss att tänka nytt, berättar Albin.

Nya tankar kring hållbarhet

Victoria Korth, Industriutvecklare Innovation, IDC West Sweden

Besöket väckte tankar kring både återbruk, materialval och industriell symbios där spill från produktion kan komma till nytta för andra. Att botanisera bland materialen inspirerar oavsett vad du jobbar med, biblioteket rymmer många storys om hur företag tar fram nya och hållbara material.

– Det är alltid både intressant och spännande att ta emot företag i Material ConneXion Skövde. Att få ta del av deras utveckling och resonemang när de söker sig fram bland de tusentals materialen och se hur det väcker insikter kopplat till hållbarhet, säger Victoria Korth, industriutvecklare innovation, IDC West Sweden.

Om Material ConneXion

Material ConneXion är ett världens största materialbibliotek med kontor i New York, Bangkok, Tokyo, Milano och – Skövde! Idag består biblioteket av ca 11 000 avancerade, innovativa och hållbara material och tillverkningstekniker.

Den som har en licens kan boka in en tid för att utforska de nära 2000 material som finns på Material ConneXion Skövde, de vanligaste besökarna är produktutvecklare, material- eller hållbarhetsansvariga, arkitekt eller högskolestudenter. Vi säljer också workshops till företag som vill utvecklas när det gäller produktutveckling, design eller helt enkelt få ny inspiration när det handlar om nya och hållbara material.

– Jag kan uppriktigt rekommendera andra företag att dra nytta av möjligheten att besöka Material ConneXion på det här sättet genom sitt delägarskap. Att ta med ett gäng innovativa personer till en sådan miljö gör att en massa spännande idéer frigörs, jag tror vi kommer skörda frukten av detta lång tid framöver, avslutar Albin.

Läs mer om Material ConneXion Skövde

Om delägarskap i IDC

Våra delägarföretag tar position och är med och påverkar den industriella omställningen. Dessutom får du som delägare en rad förmåner genom vårt delägarerbjudande:

Bli delägare | IDC | Skaraborgs utvecklingsbolag för industrin (idcab.se)

 

Om du vill veta mer

Hör av dig till någon i teamet som jobbar med Material ConneXion Skövde om du vill veta mer.

Chef för Tillämpad Innovation

0500-50 25 25

Josef Adolfsson

Chef för Tillämpad Innovation

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 25

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0500-50 25 18

Victoria Korth

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 18

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

0500-50 25 17

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 17

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min