Tips för digitaliserade instruktioner

Digitaliserade instruktioner erbjuder nya sätt att presentera information. De ger bland annat ökad spårbarheten och går att integrera med övriga system. Vi blir mindre benägna att chansa vid montering och vi får bättre kvalitet.

Under en nätverksträff med produktionstekniska nätverket höll Peter Thorvald, biträdande professor i Integrerad Produktutveckling på Högskolan i Skövde en föreläsning om digitaliserade instruktioner.

Tydliga instruktioner

Peter inledde med att prata om grunderna för att instruktioner ska upplevas så tydliga som möjligt. En instruktion ska vara;

  • Komplett
  • Heltäckande
  • I rätt format
  • Efterfrågad
  • Ska var där när den behövs
  • Effektiv att ta till sig
Visuell hierarki

Människan uppfattar instruktioner lättare om de följer vissa visuella hållpunkter, forsatte Peter. En visuell hierarki kan se ut så här;

  1.  Rörelse – vi agerar på rörelse i första hand.
  2. Kontrast – vi uppfattar kontraster snabbt då ögat urskiljer dem lätt och gärna dras dit.
  3. Färg –  Vi är inte jättebra på att notera färger. Av alla färger är det gult vi ser bäst och rött sämst.
  4. Detaljer så som konturer och strukturer uppfattar vi relativt snabbt.
Använd inte foton

IKEA är ett bra exempel på hur instruktioner kan se ut för att vara lätta att ta till sig, med tanke på att de vänder sig till förstagångsanvändare, fortsätter Peter. Deras instruktionerna kan användas av alla i hela världen. Den stora skillnaden mot en tillverkande industri är att IKEA inte behöver ta hänsyn till hur lång tid monteringen tar. En viktig detalj som alla kan tänka på är att de använder skisser och inte foton. Skisser eller ritningar gör det lättare att lyfta fram det som är mest relevant i instruktionen. Ett foto kan få en störande bakgrund som distraherar montören från det som är viktigt.

Skisser är enklare att ta till sig än till exempel foton, förklarar Peter Thorvald.

Fyra förutsättningar

Avslutningsvis förklarar Peter att olika förutsättningar ger olika lösningar. Vi behöver ta hänsyn till vad det är instruktionerna handlar om. Det finns framförallt fyra förutsättningar som är viktiga att ta hänsyn till:

  1. Variantfloran – var tydlig med vilka varianter som finns i monteringen.  De avgör vilken typ av information som behövs.
  2. Takttid & processinformtion. Vad är det jag ska göra här och hur lång tid får det ta?
  3. Produkt och arbetsspecifikation. Var sker monteringen? Behöver vi till exempel ta oss in i produkten för att montera?
  4. Kontext – ljud & ljusförhållanden. Till exempel om det är mycket buller i arbetsmiljön.

Här hittar du Peters föreläsning som PDF

Se Peters föreläsning

 

Kontakt

Hör av dig till Peter om du har frågor gällande digitala instruktioner eller är nyfiken på att få veta mer.
Mejl:
Tfn: 0500-44 85 43

 

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om Produktionstekniska nätverket.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation

Att jobba på IDC är oerhört utvecklande men samtidigt utmanande. Vi som jobbar här drivs hela tiden framåt genom att få vara en del i implementeringen och stöttning i den senaste forskningen samt i företagens utveckling.

Jag började som industriell utvecklare på IDC i augusti 2009 och jobbar i flera av de projekt IDC driver. Bland annat med spridning av tillämpad industriforskning och nulägesanalyser för att fånga upp industrins potentiella behov. Jag tittar även på hur hållbarhetsintegrerade och cirkulära företagen är. Jag jobbade en period på RISE med den cirkulära omställningen i Sverige och kan nu föra den kunskapen vidare till våra delägarföretag. IDC driver även ett antal nätverk där jag är sammanhållande för produktionstekniskt strategiskt nätverk.

På mitt foto har jag med mig en liten leksak som triggar tankeverksamheten. Den symboliserar lite av vem jag är, att jag gillar problemlösning och att få igång kreativitet och samverkan hos andra. Större delen av min fritid går åt till familjen. Jag har fem underbara barnbarn, så det är fullt upp nästan hela tiden!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Besök ASSAR virtuellt

Besök ASSAR utan att besöka ASSAR – välkommen in i den virtuella miljön. Här kan du se dig omkring via…

4 oktober, 2022 — Lästid 1 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nio av tio köpresor börjar med en googling

SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår Fokusträff i början av året. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och…

24 februari, 2023 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Nätverk

Daloc i Töreboda öppnar dörrarna för PT-nätverk

Under slutet av 2022 följde ett 20-tal nätverksdeltagare med på ett studiebesök på Daloc i Töreboda där vi fick besöka…

14 februari, 2023 — Lästid 7 min

IDCs erbjudande | Projekt

ASSAR Labs stärker framtidens teknikområden

I ASSAR Industrial Innovation Arena finns ett antal labb för olika applikationer där man utvecklar många av de produktionsprocesser som…

10 februari, 2023 — Lästid 3 min