Teknikcollege satsar för framtiden

Teknikcollege Skaraborg jobbar med utbildningar inom teknikindustrin. I vår gör man en stor satsning för att locka ännu fler ungdomar till teknikubildningarna i Skaraborg, med hjälp av en film där både yrkesverksamma inom industrin och elever som pluggar teknik berättar om alla fördelar som finns med att välja teknik.

Vill du få en utbildning med rätt kunskap som efterfrågas i vår region? Vill du jobba i spännande och innovativa miljöer? Vill du vara kreativ? Vill du bidra till ett hållbart samhälle? Då ska du välja teknik, menar Teknikcollege Skaraborg i sin nya satsning.

Satsningen: Välj Teknik!

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. I vår gör man en större satsning för att locka fler ungdomar att välja teknik.

– För att skapa en långsiktig kompetensförsörjning krävs att vi också jobbar långsiktigt, och i vår gör vi en riktad kampanj med en film som synliggör personer som är yrkesverksamma i industrin idag och elever från våra utbildningar som berättar om alla fördelar som finns med att välja teknik. Vi hoppas att det ska inspirera fler att söka till de framtidsyrken som en teknisk utbildning kan leda till, säger Lotta Engelbrektsson.

Fem lokala college i Skaraborg

Teknikcollege Skaraborg består av fem lokala college; Falköping, Lidköping, Mariestad, Skövde och Vara. Totalt är det tolv gymnasieutbildningar och två vuxenutbildningar som är certifierade i Skaraborg. En mängd företag är engagerade i Teknikcollege och våra samarbetspartners IF Metall, Unionen och Sveriges Byggingenjörer är också aktiva. Andra viktiga aktörer är IDC, Högskolan i Skövde och Yrkeshögskolan Skaraborg.

Filmen är inspelad på ASSAR Industrial Innovation Arena under våren 2023 och visar även klipp från Möjligheternas Värld där regionens åttondeklassare får testa på olika tekniska utmaningar.

På bilden:  Andrea Ekström, Volvo, Mårten Stålnacke, Daloc, Charlotta Engelbrektsson, Skaraborgs Kommunalförbund, Emanuel Pettersson, Skövde Gymnasium, Susanne Yngve, Regional Ordf. Teknikcollege Skaraborg & IDC, Klas Hedenberg, Skövde Yrkeshögskola. Ej med på bilden: Erica Algotsson, Högskolan i Skövde.

Fördelar med att engagera sig i Teknikcollege

En mängd företag är engagerade i Teknikcollege och deras samarbetspartners IF Metall, Unionen och Sveriges Byggingenjörer är också aktiva. För enskilda företag är vinsterna med Teknikcollege många. Förutom möjligheten att styra utbildningar så att de motsvarar ert framtida behov av kompetens, öppnas arenor för att träffa framtida medarbetare.

Lotta Engelbrektsson, Teknikcollege Skaraborg.

Det finns många sätt att som företagare inleda samverkan med Teknikcollege, allra enklast är att du kontaktar Lotta för att prata om vilka aktiviteter som passar just dig och din verksamhet bäst. Några olika möjligheter kan vara:

  • Tag plats i den regionala eller någon av de lokala styrgrupperna. Här har du stor påverkansmöjlighet och en arena att lyfta dina behov och idéer, de har fyra möten per år.
  • Delta i programråd för din lokala Teknikcollegeutbildning. Behöver inte vara stora eller tidskrävande insatser men är av stort värde för att tydliggöra kompetensbehov.
  • Gästa skolor och berätta om din verksamhet. Många gånger har unga ingen klar bild av hur industrin ser ut som arbetsgivare, gästa skolorna i din närhet och berätta!
  • Ta emot studiebesök. För elever och lärare på ditt företag.
  • Delta i Möjligheternas värld. Ett teknikevent för elever i Skaraborg som går i årskurs 8
  • Teknikcollegeprao. Finns i Skövde, pilot pågår i Götene och motsvarande är på gång i Falköping. För elever i åk 8 och åk 9.
  • Samarbete med UF. Med ungdomar på högstadiet.
  • Finnas med på öppet hus. Det anordnas flera runt om i Skaraborg.
  • Tekniklektioner. Finns för högstadiet på gymnasiet (Mariestad).
  • Teknik för tjejer. En teknikdag för tjejer på högstadiet.
  • Karriärlunch. För gymnasieelever och studenter på Högskolan i Skövde samt företag.

Om Teknikcollege Skaraborg

I Skaraborg har Teknikcollege funnits sedan 2010. Här finns fem lokala college: Falköping, Lidköping, Vara, Mariestad och Skövde. De teknik- och industritekniska utbildningarna på dessa orter är certifierade samt VUX-utbildningen CNC vid Lärcenter i Falköping. Eleverna som går på teknikcollegecertifierade utbildningar kommer från alla Skaraborgs kommuner. I Skaraborg finns även en regional styrgrupp kopplat till Teknikcollege Skaraborg, tillsammans med fem lokala styrgrupper i Falköping, Lidköping, Mariestad, Skövde och Vara.
Teknikcollege Skaraborg på Facebook: Teknikcollege Skaraborg | Facebook

Om du vill veta mer

Hör av dig till Susanne Yngve om du vill veta mer om IDCs samverkan med Teknikcollege.

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

0708-56 42 72

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0708-56 42 72

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information

Grattis Skeby Gårdar! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2024 gick till Skeby Gårdar AB, för sin förmåga att helhjärtat satsa på landsbygden har de utmanat konventionella…

15 november, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Samverkan

CT-skanning stärker kvalitetssäkringen på ToWe Elektronik

ToWe Elektronik i Skövde tillverkar kretskort och kablage i små och medelstora serier. Genom att samarbeta med Högskolan i Skövde…

8 oktober, 2024 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Projekt | Samverkan

Workshop om ekonomisk motivering av cirkularitet

Inom ramen för projektet REFUSE hölls nyligen en workshop om att mäta och ekonomiskt motivera cirkularitet och rekonfigurerbarhet. Besökarna möttes…

22 april, 2024 — Lästid 3 min