Teknik för smart och flexibel produktion

ASSAR Industrial Innovation Arena finns den senaste tekniken för en smart och flexibel produktion. I demonstratorn IRMA, visar Högskolan i Skövde bland annat  hur artificiell intelligens, virtual reality och människa-robotsamarbete kan användas i praktiken. IRMA är en förkortning som står för Intelligent Reconfigurable Manufacturing,

Under en av Produktionstekniska nätverkets träffar fick deltagarna ta del av en livesänd rundvandring där ett team med forskare och Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde,  demonstrerade hur tekniken kan användas i produktion.

Testar flexibel produktionsteknik

– Syftet med IRMA är att testa, visa och utveckla senaste nytt inom smart och flexibel produktionsteknik tillsammans med de tillverkande industribolagen i regionen. Så när vi hör om någon ny trend som låter intressant så plockar vi hit den till ASSAR och IRMA för att  testa och utvärdera den tillsammans, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde.

De centrala koncepten i IRMA-demonstratorn är kopplade till smart industri, eller Industri 4.0, och innefattar bland annat AI, virtuella modeller, VR/AR och människa-robotsamarbete. IRMA består av fem olika stationer.

1. Gripdon som härmar människohanden

Den första stationen är en ”Gripper”, en ny typ av gripverktyg för plock som är designat utifrån den mänskliga handen. Här ser vi ett gripdon som är lika flexibelt som människans hand och som härmar all den funktionalitet som finns i den mänskliga handen:

2. Människa-robotsamarbete

Den andra stationen visar en testmiljö som demonstrerar hur nära samarbetet kan bli mellan människa och robot vid montering. Denna station kan du komma och testa med dina egna produkter eller låna med till ditt företag:

3. AGV och människa-robotsamarbete

Den tredje stationen av IRMA visar människa-robotsamarbete och en ny typ av AGV som man har tagit fram på ASSAR. Den här stationen handlar mycket om ergonomi men också om att reducera mantid på stationen och se var roboten kan komplettera människan. Här ser vi hur en AGV levererar en kåpa till en samarbetsrobot som lyfter upp den och sedan med hjälp av en människa monterar den rätt på plats. Med hjälp av roboten kan man även lägga till kvalitetskontroll med ett VISION-system:

4. Virtual Reality för att simulera verkligheten

Den fjärde stationen av IRMA visar tekniken virtual reality (VR). Genom simulering kan man bygga och testa en modell innan man börjar bygga i verkligheten. VR är sedan ett verktyg för att uppleva verkligheten, som hur det är att arbeta ihop med en robot, till exempel:

5. AI och VISION

Den teknik som används i VISION-projektet är baserad på artificiell intelligens och mer specifikt det som kallas för Deep Learning. En teknik som har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och är otroligt kraftfull när det kommer till bildanalys för att upptäcka avvikelser. Vid denna station undersöker VISION-systemet om en slangklämma monterats på korrekt eller inte i en motor:


Produktionstekniska nätverket

Den här demonstrationen var en del av innehållet i Produktionstekniska nätverkets träffar. Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär varannan månad. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs om våra nätverk

Vill du veta mer?

Hör av dig Fredrik om du vill vet mer om Produktionstekniska nätverket.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation

Att jobba på IDC är oerhört utvecklande men samtidigt utmanande. Vi som jobbar här drivs hela tiden framåt genom att få vara en del i implementeringen och stöttning i den senaste forskningen samt i företagens utveckling.

Jag började som industriell utvecklare på IDC i augusti 2009 och jobbar i flera av de projekt IDC driver. Bland annat med spridning av tillämpad industriforskning och nulägesanalyser för att fånga upp industrins potentiella behov. Jag tittar även på hur hållbarhetsintegrerade och cirkulära företagen är. Jag jobbade en period på RISE med den cirkulära omställningen i Sverige och kan nu föra den kunskapen vidare till våra delägarföretag. IDC driver även ett antal nätverk där jag är sammanhållande för produktionstekniskt strategiskt nätverk.

På mitt foto har jag med mig en liten leksak som triggar tankeverksamheten. Den symboliserar lite av vem jag är, att jag gillar problemlösning och att få igång kreativitet och samverkan hos andra. Större delen av min fritid går åt till familjen. Jag har fem underbara barnbarn, så det är fullt upp nästan hela tiden!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Projekt

Nio av tio köpresor börjar med en googling

SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår Fokusträff i början av året. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och…

24 februari, 2023 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

HR-nätverkets tips för det lite svårare samtalet

En del samtal behöver lite extra förberedelse och mod att genomföra. Under en träff med nätverket för HR ledarskap &…

11 mars, 2022 — Lästid 4 min

Delägare | Nätverk | Projekt

Jämställdhetsintegrering för ökad utvecklingskraft

Eklunds Bildelslager har som affärsidé försäljning av bra begagnade bildelar till rätt pris. Linnea Eklund är vice VD och bjöd…

16 november, 2022 — Lästid 6 min

IDCs erbjudande | Nätverk

Daloc i Töreboda öppnar dörrarna för PT-nätverk

Under slutet av 2022 följde ett 20-tal nätverksdeltagare med på ett studiebesök på Daloc i Töreboda där vi fick besöka…

14 februari, 2023 — Lästid 7 min