Teknik för smart och flexibel produktion

ASSAR Industrial Innovation Arena finns den senaste tekniken för en smart och flexibel produktion. I demonstratorn IRMA, visar Högskolan i Skövde bland annat  hur artificiell intelligens, virtual reality och människa-robotsamarbete kan användas i praktiken. IRMA är en förkortning som står för Intelligent Reconfigurable Manufacturing,

Under en av Produktionstekniska nätverkets träffar fick deltagarna ta del av en livesänd rundvandring där ett team med forskare och Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde,  demonstrerade hur tekniken kan användas i produktion.

Testar flexibel produktionsteknik

– Syftet med IRMA är att testa, visa och utveckla senaste nytt inom smart och flexibel produktionsteknik tillsammans med de tillverkande industribolagen i regionen. Så när vi hör om någon ny trend som låter intressant så plockar vi hit den till ASSAR och IRMA för att  testa och utvärdera den tillsammans, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde.

De centrala koncepten i IRMA-demonstratorn är kopplade till smart industri, eller Industri 4.0, och innefattar bland annat AI, virtuella modeller, VR/AR och människa-robotsamarbete. IRMA består av fem olika stationer.

1. Gripdon som härmar människohanden

Den första stationen är en ”Gripper”, en ny typ av gripverktyg för plock som är designat utifrån den mänskliga handen. Här ser vi ett gripdon som är lika flexibelt som människans hand och som härmar all den funktionalitet som finns i den mänskliga handen:

2. Människa-robotsamarbete

Den andra stationen visar en testmiljö som demonstrerar hur nära samarbetet kan bli mellan människa och robot vid montering. Denna station kan du komma och testa med dina egna produkter eller låna med till ditt företag:

3. AGV och människa-robotsamarbete

Den tredje stationen av IRMA visar människa-robotsamarbete och en ny typ av AGV som man har tagit fram på ASSAR. Den här stationen handlar mycket om ergonomi men också om att reducera mantid på stationen och se var roboten kan komplettera människan. Här ser vi hur en AGV levererar en kåpa till en samarbetsrobot som lyfter upp den och sedan med hjälp av en människa monterar den rätt på plats. Med hjälp av roboten kan man även lägga till kvalitetskontroll med ett VISION-system:

4. Virtual Reality för att simulera verkligheten

Den fjärde stationen av IRMA visar tekniken virtual reality (VR). Genom simulering kan man bygga och testa en modell innan man börjar bygga i verkligheten. VR är sedan ett verktyg för att uppleva verkligheten, som hur det är att arbeta ihop med en robot, till exempel:

5. AI och VISION

Den teknik som används i VISION-projektet är baserad på artificiell intelligens och mer specifikt det som kallas för Deep Learning. En teknik som har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och är otroligt kraftfull när det kommer till bildanalys för att upptäcka avvikelser. Vid denna station undersöker VISION-systemet om en slangklämma monterats på korrekt eller inte i en motor:


Produktionstekniska nätverket

Den här demonstrationen var en del av innehållet i Produktionstekniska nätverkets träffar. Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär varannan månad. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs om våra nätverk

Vill du veta mer?

Hör av dig Fredrik om du vill vet mer om Produktionstekniska nätverket.

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min