Tillverkande företag i Skaraborg tar klivet och börjar klimatberäkna – En resa mot ökad hållbarhet, cirkularitet samt nya ögon på dagens affärsmöjligheter.
I denna artikel kan du ta del av deltagarnas insikter och lärdomar från uppstartsträffen – Häng med!
Inne på ASSAR Industrial Innovation Arena jobbar vi för att främja en mer hållbar och cirkulär framtid. För många företag blev denna uppstartsträff en ögonöppnare. Deltagarna upplevde att de fick en tydligare bild av företagets klimatpåverkan och förstår att datan de tar fram idag, kan nyttjas som värdefullt beslutsstöd i verksamheten.
Dessutom ser de hur detta arbete möjliggör en förändring som gynnar såväl den enskilda verksamheten som hela värdekedjan – och på sikt, vår gemensamma omställning mot en mer cirkulär ekonomi.
För några var detta första steget, för andra en möjlighet att ta arbetet vidare. Dialogerna var öppna, ärliga och fyllda med lärdomar.
Lär dig mer om klimatberäkning
Uppstartsträff för företag som börjar klimatberäkna
Deltagande företag hade under förmiddagen siktet inställt på att ta de första praktiska stegen för att påbörja sin klimatberäkning inne på ASSAR Circular Labs. Under ledning av hållbarhetskonsulter från Greengoat fick de en ökad förståelse kring ämnet, samt en konkret och guidande steg-för-steg process att använda som ledstång i den enskilda arbetet.
Visste du att vi i Sverige konsumerar i snitt 140 liter vatten per person och dag? Eller att vi globalt förbrukar mer resurser än vad planeten kan återskapa – så mycket att vi redan i augusti varje år passerar ”Earth Overshoot Day”? Att förstå och hantera sin klimatpåverkan är inte längre en frivillig insats – det är en affärskritisk nödvändighet!
Diskussionerna under dagen kretsade kring viktiga frågor som: Vilka data behövs? Hur påverkar det vår verksamhet? Var går gränsen för vårt ansvar och varför är klimatberäkning en viktig del av vårt hållbarhetsarbete?
Från osäkerhet till tydliga nästa steg
Mattias, VD på IPUR beskriver initiativet som en ögonöppnare.
– Klimatberäkning är en strategisk fråga för oss, och vi vill ligga i framkant. Det var otroligt värdefullt och proffsigt, som alltid när IDC arrangerar workshops. Greengoat gjorde det som ofta kan kännas krångligt och abstrakt väldigt konkret och lätt att ta till sig. Klara Wellén (hållbarhetskonsult på Greengoat) är dessutom en stor inspirationskälla och ett värdefullt bollplank i vårt arbete.
Att få stöd i att formulera rätt frågor till kunder och leverantörer har haft en direkt påverkan på affärerna. Det här påverkar oss direkt. Istället för att vänta flera månader på en förändring ser vi resultat redan nu, tack vare att vi har ett verktyg i handen och en tydlig plan framåt. Snart har vi en ny dialog med Greengoat för att ta nästa steg. För oss som ett mindre företag med stora kunder är det avgörande att kunna visa att vi arbetar aktivt med hållbarhet. Detta stärker vår marknadsposition samt våra relationer med kunderna.
Att hitta drivkraften i hållbarhetsarbetet och trygghet i kunddialogen
– Jag har alltid drivits av utveckling, men miljöfrågor har varit en utmaning för mig personligen. Den här processen gjorde att jag kopplade ihop de två områdena, vilket gav mig en ny drivkraft, som jag också kan förmedla vidare i min organisation. Det känns inte längre som ett oöverstigligt projekt. För oss inom tillverkning är det viktigt att hitta en tydlig affärsnytta i det vi gör, och nu ser vi hur det här arbetet faktiskt skapar värde
Sa Martin Fröding, Platschef på Nordic Interior Productions som ser stor potential i att kombinera utveckling och hållbarhet.
Gunilla Karlsson på Åbergs Plåt berättade kort efter uppstartsträffen att en kund hade frågat om företaget har en hållbarhetsrapport enligt GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol).
– Det kändes väldigt bra att kunna svara att vi har kommit igång. Tidigare fick jag enkäter från leverantörer utan att riktigt förstå syftet, men nu känner jag igen frågorna och kan ställa motfrågor. Det gör oss tryggare i våra kunddialoger, säger Gunilla.

”Nu vet vi exakt vad vi ska göra just nu och vad som händer härnäst. Det gör att vi kan arbeta mer strukturerat och effektivt. Det här är ett högaktuellt ämne, och vi märker att det redan efterfrågas av våra kunder.” Gunilla Karlsson, Åbergs plåt
En inspirerande start på en viktig resa
Nu tar alla deltagande företag nästa steg genom att samla in och analysera relevant data utifrån sina målsättningar. Med stöd och coachning från Greengoat skapar vi de bästa förutsättningarna för att lyckas med det löpande hållbarhetsarbetet. På IDC tror vi att kunskap växer när den delas, och därför ses vi igen i april på ASSAR Circular Labs för en inspirerande återträff med temat ”Lessons learned”.
Syftet? Att reflektera, utbyta insikter och inspirera varandra – så att vi tillsammans kan hitta lösningar som driver hållbarhet och cirkularitet framåt.
Vi ser fram emot spännande diskussioner och nya idéer!
Aktiviteten anordnas inom ramen för projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund. I projektet samverkar Science Park Skövde, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden. För innovation och hållbar omställning.