Skandia Elevator testar ASSAR Labs

Skandia Elevator i Arentorp är branschledande inom transport av spannmål och tillverkar och levererar utrustning över hela världen. Nyligen besökte de ASSAR Labs för att testa utrustningarna ultraljudssvets och CT-skanner i syfte att utveckla sin produktionsteknik.

– Vi punktsvetsar vår galvaniserade plåt idag och det ger gaser och andra effekter som inte är önskvärda. Så vi letar efter andra tekniker att sammanfoga våra plåtar och provade att friktionssvetsa dem här i labbet. Det finns helt andra tekniker här än vad vi har tillgång till i vanliga fall och är enkelt att få både kontakt och hjälp, säger Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef, Skandia Elevator.

Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef, Skandia Elevator.

Ultraljudssvetsning är en fogningsteknik där man med hjälp av ultraljud sammanfogar två föremål. Detta görs genom att man trycker samman föremålen och sänder ut koncentrerade ultraljudsvibrationer mot en mindre yta för att åstadkomma svetsning.

– Ultraljudssvetsning används här på ASSAR för metallföremål och särskilt för att sammanfoga olika material för batteritillverkning, men tekniken fungerar även för kablar eller kan användas när man svetsar ihop solpaneler. Metoden är enkel, energisnål och värmer inte upp det material som finns runtomkring svetsområdet så mycket, säger Tobias Andersson, lektor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde.

Enkelt att få kontakt

Tyvärr visade resultatet att fogningstekniken inte fungerar på just dessa komponenter eftersom plåten var för hård. Men det i sig är en lärdom och Jerry är nöjd med samverkan.

– Här är det väldigt enkelt att få hjälp och kontakt, snabb och enkel process och vi kan sköta mycket via Teams. Vi har dessutom redan provat CT-skannern som finns här också och det gav oss värdefull information, berättar Jerry.

CT-skannern visade på kvalitetsskillnad i automatiserad och manuell svetsning

Traditionellt sett har de jobbat med manuell svetsning och för en tid sedan installerade de en kollaborativ svetsrobot. De ville se om det finns någon kvalitetsskillnad kopplat till tillverkningsmetod på en lite mer avancerad produkt, vilket det visade sig göra.

– Vi såg skillnader, den automatiserade robotprocessen uppnådde en bättre kvalitet jämfört med manuell svetsning, det var verkligen värdefullt för oss att veta, säger Jerry.

ASSAR Labs ger oss möjligheter vi inte haft förut, här finns massor av möjligheter för oss och vi har ett jättefint stöd längs med vägen. Kompetensen som finns är är enormt bra.

Hör Jerry berätta mer
Testa dina produkter i ASSAR Labs

Du är varmt välkommen till ASSAR Labs för att titta på de test­möjligheter vi erbjuder i dagsläget och komma med dina tankar om nästa steg. Lämna en intresseanmälan för att testa dina egna produkter i ASSAR Labs.

Lämna din intresseanmälan

Om ASSAR Labs

ASSAR Labs är ett initiativ som möjliggör samverkan och kunskapsuppbyggnad kring viktiga teknikområden för framtiden. Här samverkar stora och små teknik- och industribolag med akademin. Inom ramen för ASSAR Labs erbjuder vi kunskapsutbyte inom nya tillverkningsmetoder för framtida elektrifierade drivlinor; öppna workshops med visning av nya produktionstekniker eller fördjupade dialoger i våra nätverk. ASSAR Labs innehåller i nuläget en lasersvets, en CT-scanner, en fleroperationsmaskin och en produktionslinje för Hairpins.

Läs mer om ASSAR Labs


Om IDC och fordonsindustrins transformation

Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. Teknikskiftet kräver uppbyggnad av kunskapsbasen hos hela värdekedjan inom branschen. Projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik syftar till att vidareutvecklar det produktionstekniska laboratoriet ASSAR till att bli en bredare kunskapsbas för testning och verifiering, produktion av förserier samt simulering av implementering i produktion, för samtliga tillverkande företag samt teknikbolag i regionen. Projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik möjliggörs via finansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.

Läs mer om ReactEU Energilagring & Kraftelektronik

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

Workshopserie lyfter specialsnickerier mot en hållbar framtid

Under våren 2024 genomfördes en serie workshops med fokus på hållbar utveckling för specialsnickerier. Initiativet engagerade flera företag inom branschen…

31 oktober, 2024 — Lästid 6 min

Delägare | IDCs erbjudande

Möt oss på Elmia Subcontractor

IDC hälsar alla industriföretag, intressenter och leverantörer välkomna till IUC-montern på Elmia subcontractor 2024. En mötesplats där nätverkande och hållbar…

8 november, 2024 — Lästid 1 min

Delägare | Information | Samverkan

Möjlighet att rekrytera från Skellefteå

Hitta nya medarbetare och hjälp samtidigt till att behålla värdefull kompetens i Sverige. Flera aktörer samarbetar just nu för att…

18 december, 2024 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Kompetens riskerar att lämna Sverige

Kompetens riskerar att lämna Sverige när Northvolt säger upp personal. Behöver ditt företag anställa? Ta chansen att hitta nya medarbetare…

5 december, 2024 — Lästid 1 min