Med ett starkt framtidsperspektiv öppnade Leif Pehrson, VD på IDC West Sweden, Produktionstekniska dagen 2025. Hans omvärldsspaning satte tonen för en dag där strategiska insikter, teknikutveckling och människans roll i industrins transformation stod i centrum.
Temat för dagen – Produktionsteknikens bredd – blev snabbt konkret i presentationen. Med tydliga exempel och en filosofisk underton lyfte han behovet av att svensk industri både förstår och agerar utifrån de förändringar som just nu sker i omvärlden.
– Om AI:s utvecklingskurva fortsätter som idag, når den mänsklighetens samlade hjärnkapacitet redan 2045. Vad gör vi om det sker? Det är inte en teknisk utan en strategisk fråga – och den kräver att vi vågar tänka i nya banor, sa Leif.
Industrins roll förändras
Leif Pehrson betonade vikten av beredskap: Vad behöver industrin kunna ställa om till i en krissituation? I samtalet lyftes livsmedelsproduktion som ett exempel – ett område där lantbruket, enligt Leif, ofta har de mest avancerade tekniska lösningarna.
Ny teknik förändrar vad som är möjligt: ”Vi behöver inte längre djur för att skapa kött – vi kan göra det med teknologi. Sådana produkter finns redan på marknaden i Singapore, och med den snabba utvecklingen kan Sverige snart stå inför liknande omställningar”, berättar han.
Vad ska vi spana efter och hur får vi med människan?
Publiken uppmanades att våga titta mot oväntade branscher och behov: medicin, kosmetika och livsmedel – områden där industrikompetens redan idag kan göra skillnad. Men om tekniken utvecklas snabbt, hur anpassar vi människorna?
– Vi kan utbilda i viss kompetens, men mycket handlar om hur vi agerar. Egenskaper som anpassningsbarhet, förändringsvilja, engagemang, samarbete och mångfald skapar innovation – och mellanmänsklig interaktion är nyckeln. Vi måste kunna kommunicera på riktigt inom våra organisationer.
Teknik, forskning och framtidstro – ett axplock från dagens program
Dagen fortsatte med talare Jerry Olsson, Skandia Elevator och Simon Bjurling, ABB som berättade om småvolymsautomation – dynamisk automation och robotens energimöjlighet. Följt av värdefulla insikter från våra partners ProduktionsLyftet om hur vi kan stärka förbättrings- och förnyelseförmågan inom industrin.
Rose-Mharie Åhlfeldt från Högskolan i Skövde lyfte vikten av cybersäkerhet ur ett produktionsperspektiv. I takt med att antalet ransomware-attacker ökar kraftigt, varnade hon för riskerna med att stå oförberedd – och betonade att det är en fråga om både teknik och medvetenhet.
– 58,6 % av organisationer uppnår inte ens säkerhetsnivå 1 i en femgradig modell. Det visar tydligt att vi har ett jobb att göra, sa hon.
Deltagarna fick konkreta råd, bland annat att inte betala lösensummor vid attacker, och att gå med i initiativ som cyberkollen.se för stöd och vägledning.
”Det gäller att tänka utanför X-boxen”
-Jag fick två månader på mig att utveckla och testa gamification som metod för måluppföljning. När vi jämförde resultatet ställt mot föregående år kunde vi se att de har gått från 250 övertidstimmar till 0. Med facit i hand verkar det som att gamification funkar bra inom industrin”
– Oskar Bladh,Lidköpings energi.
Antonio Scarlini från Rotage berättade om autonoma transporter. Förmiddagen avslutades med Tobias Lindblad och Jonatan Turesson från AFRY som presenterade exempel från projektet REFUSE.
AFRY delade exempel från REFUSE-projektet, och under eftermiddagen belystes effektivt underhåll, ställtidsreducering, fossilfria transporter med Volvokoncernen och cirkulära affärsmodeller från Amiga.
Årets produktionstekniker och Årets Examensarbete
Efter lunch var det dags för prisutdelning: Årets produktionstekniker och Årets Examensarbete. Anna Runnemalm från Högskolan i Skövde och Leif Pehrsson, IDC, delade ut priserna.
Se motiveringen och läs mer om årets produktionstekniker 2025 HÄR
Se motiveringen och läs mer om årets bästa examensarbete inom produktionsteknik HÄR
Sedan följde presentationer från scenen:
- Det senaste inom forskningen, Peter Thorvald, Högskolan i Skövde
- Effektivare produktion genom smart underhåll, San Giliyana, MITC
- Ställtidsreducering, Andreas Kjellgren, KS & Däldens
Eftermiddagen bjöd sedan på en presentation från Jonas Liljeblad, Volvo AB, om Volvobolagens omställning till fossila transporter. Vi fick lyssna till hur Volvos battericeller framöver kommer att tillverkas i Mariestad. Cellerna byggs ihop till moduler och slutligen till kompletta batteripack, redo att monteras i lastbilar. Ett innovativt cirkulärt system för återbruk och service säkerställer att råmaterialet får ett långt liv. När ett batteri inte längre fungerar i fordon används dess råmaterial i andra delar.
Kristian Skoog och Jonas Bäck, Amiga, var sist upp på schen och presenterade Reuse som är en cirkulär affärsmodell. De levererar produkter men tar också tillbaka dem. På detta vis får de värdefull data om vad som slits och varför, något som stärker både hållbarheten och affären.
”Det här gör det enklare för andra att bli cirkulära”, menade de, och lyfte även vikten av modulärt tänkande och samverkan. Amigas arbete har nyligen uppmärksammats med juryns hederspris i Svenska Energipriset på Elfackmässan i Göteborg – Stort grattis säger vi till Amiga!
Avslutningsvis – produktionsteknikens bredd som möjliggörare
Dagen rundades av med ett varmt tack och en uppmaning från Magnus Lindgren på Högskolan i Skövde: Ta tillvara på de möjligheter och kontakter som nätverket för produktionsteknik erbjuder.
– Vi har sett många goda exempel idag. Om du blivit inspirerad eller motiverad uppmuntrar vi dig att ta kontakt med oss – så kan vi stötta dig i dina utmaningar och hjälpa ditt företag komma närmare er vision.
Vi ser oss själva som en kopplingsdosa för industrin – en plats där idéer får testas, där erfarenheter delas och där utveckling sker tillsammans.
– Det finns möjlighet att testa Elektrolabbet, vara med i våra projekt och träffa andra som står inför liknande frågor som du. Vi lär oss av varandra. Lär känna oss – vi vill lära känna er, tillsammans kan vi göra så mycket mer.
Med de orden avslutades en dag fylld av inspiration, kunskap och gemensam framtidstro. Produktionsteknikens bredd är inte bara ett tema – det är en resurs, en riktning och en möjlighet.
Mer bilder från dagen
___________________________________________________________
Eventet arrangeras av Produktionstekniska strategiska nätverket i samverkan med IDC, Högskolan i Skövde och Science Park Skövde. Aktiviteten är ett samarrangemang av projekten Innovationsboost och Industry In West som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland, Skaraborgs Kommunalförbund och Fyrbodals Kommunalförbund. I Innovationsboost samverkar Science Park Skövde, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden, för innovation och hållbar omställning. Och i Industry In West samverkar Västsveriges IUC-bolag IUC Väst, IUC Sjuhärad, Göteborgs Tekniska College, TEK Kompetens och IDC West Sweden, för en långsiktigt hållbar industri.
FINANSIÄRER INNOVATIONSBOOST
FINANSIÄRER INDUSTRY IN WEST