Årets produktionstekniska dag lockade cirka 150 besökare som fick ta del av den senaste forskningen, ny teknik och en rad inspirerande och engagerande föreläsningar.
Ledande kunskapsregion
Moderatorer var Anna Syberfeldt från Högskolan i Skövde och Matías Urenda från Uppsala universitet. Inledningsvis pratade Lisa Lindgren, VD på Balthazar Science Center och Tobias Björck, koordinator på ASSAR Innovation Arena om Västra Götaland som en ledande kunskapsregion. Regionen ska vara en region för alla, en region där vi tar globalt ansvar och en region som syns och engagerar. Balthazar ska bidra genom att stimulera intresset för teknik och naturvetenskap och få fler att välja tekniska utbildningar. ASSAR och Balthazar blir en mötesplats för unga och gamla där kunskap kan utbytas mellan generationerna.
ASSAR & Balthazars presentation
Produktionstekniska nätverkets workshop
PT Nätverk presenterade sin workshop om framtidens industri 2030:
Vår framtid är mer funktionsbaserad, där våra systemlösningar kräver en större grad av samverkan och en hög rekonfigurerbarhet.
PT Nätverks framtidsspaning.
Tre pristagare under produktionstekniska dagen
Efter lunch delades pris ut till årets produktionstekniker och årets examensarbete inom produktionsteknik. Årets produktionstekniker blev Alexander Blomqvist från Part Precision Sweden AB som hade nominerats för sitt projekt i längdsvarvning. Prissumman var 10 000 kronor. Nomineringen löd:
Med stor ödmjukhet och nyfikenhet har vinnaren utvecklat produktionstekniken inom längdsvarvning. Arbete har lett fram till stor utveckling inom tillverkningstekniken. Framförallt för komplicerade detaljer inom precisionsmekanik för dentala applikationer med svarvade hål ned till 0,21 mm och toleranser på 3-4 my har vinnaren hjälpt kunden att förbättra både sin kvalité och kapacitet. Genom detta arbete har vinnaren utvecklat de interna produktionsprocesserna och säkrat rätt kvalité samt minskat produktionstiderna med upp till 50%.
Priset för årets examensarbete 2018 inom produktionsteknik gick till Kimmy Enarsson och Linus Nordström som läser produktionsingenjörsprogrammet på Högskolan i Skövde. De delar på prissumman
10 000 kronor. Nomineringen löd:
På en konkurrensutsatt marknad finns ett kontinuerligt behov av att undersöka, utvärdera och implementera nya arbetssätt och metoder som kan bidra till en fortsatt hög konkurrenskraft för svensk industri. Årets examensarbete har visat hur virtuella modeller kan användas för att emulera och verifiera PLC- och robottkod vid driftsättning av produktionsutrustning, så kallad virtuell driftsättning. Genom detta arbetssätt kan tiden för i driftsättning reduceras avsevärt.
Det här priset betyder jättemycket för min yrkesstolthet.
Alexander Blomqvist om sitt pris för årets produktionstekniker.
Attraktiv arbetsgivare
Anna Dyhre höll en engagerande och tankeväckande föreläsning om att vara en attraktiv arbetsgivare. Många springer på i gamla hjulspår och reflekterar inte över hur företaget uppfattas av andra samtidigt som det är viktigt att tänka på hur de befintliga medarbetarna trivs. Läs även en intervju vi gjorde med Anna tidigare i våras.
Presentationer
Fortsättningen på dagen innehöll föreläsningar från flera företag som delade med sig av erfarenheter, framsteg och vilka möjligheter som finns med ny teknik. Här följer några av de presentationer som hölls under dagen.