Premiär för ASSAR Industrial Innovation Arena

Sveriges viktigaste mötesplats för industrin är nu invigd; ASSAR Industrial Innovation Arena. Här ska näringsliv, akademi och samhälle förenas i forskning och teknikutveckling. Miljön kommer att ha fokus på utveckling av produktion, produktionsmetoder och produktionsteknik samt präglas av mångfald och jämställdhet – en mötesplats där man tillsammans skapar en hållbar industri.

Under invigningen var Beata Wickbom konferencier och alla de fem initiativtagarna till satsningen; Högskolan i Skövde, Gothia Science Park, IDC West Sweden AB, Volvo Cars och Volvokoncernen fanns representerade och höll invigningstal.

En naturlig mötesplats

En sak hade initiativtagarna gemensamt under sina tal, alla var överens om att vi inte kan göra allt som krävs för att hänga med i framtida teknologi själva, vi behöver samverka. Och då blir ASSAR den naturliga mötesplatsen.

Industri 4.0

I utvecklingsmiljön finns alla tekniker för industri 4.0 vilket innebär en rad teknologier och koncept inom automation, processindustriell it och tillverkningsteknologier. Målet med industri 4.0 är kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering.

Vad händer nu?

Vi lät Tobias Björck som är koordinator på ASSAR berätta lite om vad som händer efter invigningen.
– På sikt kommer miljön bland annat kunna ta emot studiebesök, hålla temaaktiviteter och konferenser. Vi vill till exempel kunna förlägga kreativa möten med workshop Material ConneXion.

Tobias Björck berättar om hur ASSAR byggs upp.

ASSAR väcker inspiration

Framför allt kommer vi genom samarbete med högskolan och våra nätverk på IDC kunna hjälpa våra delägarföretag i sin verksamhetsutveckling och i deras planer för teknikutveckling. Förhoppningen är att företag ska komma till ASSAR för att bli inspirerade och själva starta upp projekt som möjliggör samverkan mellan initiativtagarna till ASSAR, vilket på sikt kommer främja tillväxten bland Skaraborgs industriföretag, fortsätter Tobias.

3D-skrivare på Material ConneXion

Lagom till invigningen har IDC en 3D-skrivare i aktivitet på Material ConneXion, där företag kan prova tekniken med sina egna produkter. Modellen är en ZYYX pro och klarar att skriva ut i material som antingen är flexibla, kemitåliga eller fiberarmerade.

Petter Reuterholt demonstrerade IDCs 3D-skrivare ZYYX pro.


Invigningsdagen i bilder:

 


Ett par snabba frågor om ASSAR

Läs hela intervjun med Tobias och mer om mötesplatsen på ASSARs hemsida.

Tobias-Bjorck_01-1-950x480

Tobias Björck

Gå till www.assarinnovation.se

Vem är ASSAR till för?

Jag vill påstå att ASSAR är till för alla som har något intresse av tillverkande industri och produktionsfrågor. Målgrupperna är flera, störst fokus är det på små och medelstora företag inom teknik och tillverkningsindustri.

Vad kan jag som småföretagare få ut av ASSAR?

Du kan låta dig inspireras genom ett besök i en spännande miljö och bekanta dig med ny teknik, nya människor och den forskning som bedrivs – eller så kan du delta på seminarium. Målet är att ge små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin en unik möjlighet att stärka sin konkurrenskraft. Det kan du som småföretagare göra genom de erbjudanden miljön tillhandahåller. Det handlar mycket om att bygga ny kunskap och öka utvecklingstakten i ditt företag.

Vad är egentligen nyttan med ASSAR?

Nyttan med ASSAR, rent konkret, är att vi kommer att tillgängliggöra ny teknik och forskning för människor i tillverkningsindustrin på ett sätt vi inte haft möjlighet till förut. Genom initiativet kraftsamlar vi tillsammans för att stärka vår gemensamma konkurrenskraft i Skaraborg med fokus på industriell utveckling, forskning, innovation och utbildning.

Med de fem initiativtagarna till ASSAR i ryggen är vi en stark samverkanspart på en internationell arena till andra forsknings- och utvecklingsnoder, vilket ger oss förutsättningar att skapa världsledande tillverkningsindustri.

Vill du veta mer om ASSAR?

Hör av dig till Tobias eller Tanja.

Industriell utvecklare

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriell utvecklare

Här kommer du snart kunna läsa lite mer om just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Industriell utvecklare

0500-50 25 28

Tanja Lundberg

Industriell utvecklare

Här kommer du snart kunna läsa lite mer just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 28

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar
”Tibro har mycket att bidra med till Skaraborgs gemensamma utveckling”

Samverkan

”Tibro har mycket att bidra med till Skaraborgs gemensamma utveckling”

Genom ett samarbete med IDC och andra aktörer finns många möjligheter att ta till vara på våra gemensamma krafter i Skaraborg. I Tibro finns stora möjligheter för industrin att utvecklas med hjälp av bland annat digitalisering och automation.

16 maj, 2019

Robotlyftet – utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering

IDCs erbjudande | Projekt

Robotlyftet – utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering

Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF). Målet med satsningen är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Satsningen omfattar 100 miljoner kronor fram till och med 2021 och består av flera olika delar.

12 juni, 2019

Så jobbar Lundbergs Möbler och White Arkitekter med cirkulär ekonomi

Delägare | Projekt

Så jobbar Lundbergs Möbler och White Arkitekter med cirkulär ekonomi

Projekt Circular Hub har träffat Lundbergs Möbler i Tibro och White Arkitekter i Göteborg som sedan länge har ett samarbete. Båda har erfarenheter inom cirkulär ekonomi och vi fick höra deras tankar kring hur man kan få in mer av det cirkulära i samhället i stort och i verksamheterna.

21 maj, 2019

Så skapar IDC nytta för industrin i Skaraborg

IDCs erbjudande | Projekt

Så skapar IDC nytta för industrin i Skaraborg

Under vår utvecklingsdag Mitt Europa, som visar på hur EUs investeringar används och gör nytta i regionen, presenterade vi ett urval av våra insatser. Vi jobbar för att bidra till industrins utveckling och vår verksamhet styrs av Europeiska, nationella och regionala strategiska dokument, program och handlingsplaner.

5 juni, 2019