Premiär för ASSAR Industrial Innovation Arena

Sveriges viktigaste mötesplats för industrin är nu invigd; ASSAR Industrial Innovation Arena. Här ska näringsliv, akademi och samhälle förenas i forskning och teknikutveckling. Miljön kommer att ha fokus på utveckling av produktion, produktionsmetoder och produktionsteknik samt präglas av mångfald och jämställdhet – en mötesplats där man tillsammans skapar en hållbar industri.

Under invigningen var Beata Wickbom konferencier och alla de fem initiativtagarna till satsningen; Högskolan i Skövde, Gothia Science Park, IDC West Sweden AB, Volvo Cars och Volvokoncernen fanns representerade och höll invigningstal.

En naturlig mötesplats

En sak hade initiativtagarna gemensamt under sina tal, alla var överens om att vi inte kan göra allt som krävs för att hänga med i framtida teknologi själva, vi behöver samverka. Och då blir ASSAR den naturliga mötesplatsen.

Industri 4.0

I utvecklingsmiljön finns alla tekniker för industri 4.0 vilket innebär en rad teknologier och koncept inom automation, processindustriell it och tillverkningsteknologier. Målet med industri 4.0 är kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering.

Vad händer nu?

Vi lät Tobias Björck som är koordinator på ASSAR berätta lite om vad som händer efter invigningen.
– På sikt kommer miljön bland annat kunna ta emot studiebesök, hålla temaaktiviteter och konferenser. Vi vill till exempel kunna förlägga kreativa möten med workshop Material ConneXion.

Tobias Björck berättar om hur ASSAR byggs upp.

ASSAR väcker inspiration

Framför allt kommer vi genom samarbete med högskolan och våra nätverk på IDC kunna hjälpa våra delägarföretag i sin verksamhetsutveckling och i deras planer för teknikutveckling. Förhoppningen är att företag ska komma till ASSAR för att bli inspirerade och själva starta upp projekt som möjliggör samverkan mellan initiativtagarna till ASSAR, vilket på sikt kommer främja tillväxten bland Skaraborgs industriföretag, fortsätter Tobias.

3D-skrivare på Material ConneXion

Lagom till invigningen har IDC en 3D-skrivare i aktivitet på Material ConneXion, där företag kan prova tekniken med sina egna produkter. Modellen är en ZYYX pro och klarar att skriva ut i material som antingen är flexibla, kemitåliga eller fiberarmerade.

Petter Reuterholt demonstrerade IDCs 3D-skrivare ZYYX pro.


Invigningsdagen i bilder:

 


Ett par snabba frågor om ASSAR

Läs hela intervjun med Tobias och mer om mötesplatsen på ASSARs hemsida.

Tobias-Bjorck_01-1-950x480

Tobias Björck

Gå till www.assarinnovation.se

Vem är ASSAR till för?

Jag vill påstå att ASSAR är till för alla som har något intresse av tillverkande industri och produktionsfrågor. Målgrupperna är flera, störst fokus är det på små och medelstora företag inom teknik och tillverkningsindustri.

Vad kan jag som småföretagare få ut av ASSAR?

Du kan låta dig inspireras genom ett besök i en spännande miljö och bekanta dig med ny teknik, nya människor och den forskning som bedrivs – eller så kan du delta på seminarium. Målet är att ge små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin en unik möjlighet att stärka sin konkurrenskraft. Det kan du som småföretagare göra genom de erbjudanden miljön tillhandahåller. Det handlar mycket om att bygga ny kunskap och öka utvecklingstakten i ditt företag.

Vad är egentligen nyttan med ASSAR?

Nyttan med ASSAR, rent konkret, är att vi kommer att tillgängliggöra ny teknik och forskning för människor i tillverkningsindustrin på ett sätt vi inte haft möjlighet till förut. Genom initiativet kraftsamlar vi tillsammans för att stärka vår gemensamma konkurrenskraft i Skaraborg med fokus på industriell utveckling, forskning, innovation och utbildning.

Med de fem initiativtagarna till ASSAR i ryggen är vi en stark samverkanspart på en internationell arena till andra forsknings- och utvecklingsnoder, vilket ger oss förutsättningar att skapa världsledande tillverkningsindustri.

Vill du veta mer om ASSAR?

Hör av dig till Tobias eller Tanja.

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation

Här kommer du snart kunna läsa lite mer om just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Industriutvecklare innovation

0500-50 25 28

Tanja Lundberg (föräldraledig)

Industriutvecklare innovation

Här kommer du snart kunna läsa lite mer just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 28

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Produktionstekniska dagen 2021

Torsdagen den 27 maj arrangerades Produktionstekniska dagen 2021 och även detta år var det ett helt och hållet digitalt event…

27 maj, 2021 — Lästid 11 min

Johan Lundahl - industriell dynamik

IDCs erbjudande | Projekt

Industriell Dynamik — fri rådgivning för industrin

Står du inför en utmaning och behöver experthjälp? Vi på IDC är en del av expertnätverket Industriell Dynamik. Små och…

31 maj, 2021 — Lästid 4 min

Information | Projekt

Stort intresse för nätverket Cirkulär kommun

Cirkulär ekonomi, främst med fokus på möbler och arbetskläder, är högt på agendan i många kommuner. Sedan i november 2020…

15 juni, 2021 — Lästid 5 min

IDCs erbjudande | Projekt | Samverkan

ASSAR – ett bollplank för industrin

För att möta de globala trenderna och utmaningarna som industrin står inför växte ASSAR fram; en arena som stödjer den…

8 juni, 2021 — Lästid 3 min