Premiär för ASSAR Industrial Innovation Arena

Sveriges viktigaste mötesplats för industrin är nu invigd; ASSAR Industrial Innovation Arena. Här ska näringsliv, akademi och samhälle förenas i forskning och teknikutveckling. Miljön kommer att ha fokus på utveckling av produktion, produktionsmetoder och produktionsteknik samt präglas av mångfald och jämställdhet – en mötesplats där man tillsammans skapar en hållbar industri.

Under invigningen var Beata Wickbom konferencier och alla de fem initiativtagarna till satsningen; Högskolan i Skövde, Gothia Science Park, IDC West Sweden AB, Volvo Cars och Volvokoncernen fanns representerade och höll invigningstal.

En naturlig mötesplats

En sak hade initiativtagarna gemensamt under sina tal, alla var överens om att vi inte kan göra allt som krävs för att hänga med i framtida teknologi själva, vi behöver samverka. Och då blir ASSAR den naturliga mötesplatsen.

Industri 4.0

I utvecklingsmiljön finns alla tekniker för industri 4.0 vilket innebär en rad teknologier och koncept inom automation, processindustriell it och tillverkningsteknologier. Målet med industri 4.0 är kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering.

Vad händer nu?

Vi lät Tobias Björck som är koordinator på ASSAR berätta lite om vad som händer efter invigningen.
– På sikt kommer miljön bland annat kunna ta emot studiebesök, hålla temaaktiviteter och konferenser. Vi vill till exempel kunna förlägga kreativa möten med workshop Material ConneXion.

Tobias Björck berättar om hur ASSAR byggs upp.

ASSAR väcker inspiration

Framför allt kommer vi genom samarbete med högskolan och våra nätverk på IDC kunna hjälpa våra delägarföretag i sin verksamhetsutveckling och i deras planer för teknikutveckling. Förhoppningen är att företag ska komma till ASSAR för att bli inspirerade och själva starta upp projekt som möjliggör samverkan mellan initiativtagarna till ASSAR, vilket på sikt kommer främja tillväxten bland Skaraborgs industriföretag, fortsätter Tobias.

3D-skrivare på Material ConneXion

Lagom till invigningen har IDC en 3D-skrivare i aktivitet på Material ConneXion, där företag kan prova tekniken med sina egna produkter. Modellen är en ZYYX pro och klarar att skriva ut i material som antingen är flexibla, kemitåliga eller fiberarmerade.

Petter Reuterholt demonstrerade IDCs 3D-skrivare ZYYX pro.


Invigningsdagen i bilder:

 


Ett par snabba frågor om ASSAR

Läs hela intervjun med Tobias och mer om mötesplatsen på ASSARs hemsida.

Tobias-Bjorck_01-1-950x480

Tobias Björck

Gå till www.assarinnovation.se

Vem är ASSAR till för?

Jag vill påstå att ASSAR är till för alla som har något intresse av tillverkande industri och produktionsfrågor. Målgrupperna är flera, störst fokus är det på små och medelstora företag inom teknik och tillverkningsindustri.

Vad kan jag som småföretagare få ut av ASSAR?

Du kan låta dig inspireras genom ett besök i en spännande miljö och bekanta dig med ny teknik, nya människor och den forskning som bedrivs – eller så kan du delta på seminarium. Målet är att ge små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin en unik möjlighet att stärka sin konkurrenskraft. Det kan du som småföretagare göra genom de erbjudanden miljön tillhandahåller. Det handlar mycket om att bygga ny kunskap och öka utvecklingstakten i ditt företag.

Vad är egentligen nyttan med ASSAR?

Nyttan med ASSAR, rent konkret, är att vi kommer att tillgängliggöra ny teknik och forskning för människor i tillverkningsindustrin på ett sätt vi inte haft möjlighet till förut. Genom initiativet kraftsamlar vi tillsammans för att stärka vår gemensamma konkurrenskraft i Skaraborg med fokus på industriell utveckling, forskning, innovation och utbildning.

Med de fem initiativtagarna till ASSAR i ryggen är vi en stark samverkanspart på en internationell arena till andra forsknings- och utvecklingsnoder, vilket ger oss förutsättningar att skapa världsledande tillverkningsindustri.

Vill du veta mer om ASSAR?

Hör av dig till Tobias eller Tanja.

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min