På återseende, Karin Kruse

Det har blivit dags att önska Karin Kruse varmt lycka till inför kommande utmaningar. I december tar hon över som VD på Nimoverken i Hova, ett av våra delägarföretag. Vi är glada att inte säga hejdå, utan på återseende – och ha fortsatt gemensam utveckling framför oss.

Innan Karin kom till oss på IDC West Sweden AB bodde hon i Stockholm och har under många år jobbat som produktchef i olika konstellationer. Bland annat inom produktområden där affärsmodellsinnovation och produktutveckling var naturliga komponenter.

Karin, vill du berätta lite om vad du upptäckt längs din resa med IDC?

Jag tycker det är helt fantastiskt att så många olika typer av tillverkningsföretag det finns i Skaraborg. Jag tror det är många som inte känner till bredden, tillverkningsföretagen kommer ofta långt ned i värdekedjan då de är underleverantörer och är därmed inte så kända för konsumenten alla gånger. Det finns ett stort behov av stöttning ute hos företagen, och jag har många gånger reflekterat över hur mycket support det finns att få från olika aktörer, varav IDC är en.

Hur länge har din utvecklingsresa pågått och hur har den sett ut? Modell Cirkulär affärsmodell

Det har varit en kort resa, jag har jobbat på IDC i lite mer än sex månader. Mitt fokus har varit att se en helhet när det kommer till cirkulära affärsmodeller och dela den bilden med medarbetare och företag. Tillsammans med Christian Bergman har jag jobbat fram en modell och process som förklarar övergången från linjär till cirkulära arbetsmodeller, och hur vi kan jobba med industrin i de frågorna. En av de viktigaste delarna i arbetet med cirkulära affärsmodeller är helheten, att tänka på eftermarknad redan i designprocessen. Att jobba med dessa frågor tillsammans med delägarföretagen ger otroligt mycket.

Det viktigaste är att addera en ny dimension – den cirkulära

Jag har utvecklat min förmåga att sätta hållbarhetsperspektivet i ett sammanhang, särskilt i förhållande till produktutveckling. Det handlar inte om att göra om alla processer, det handlar om att förhålla sig till det på ett annat sätt. Det är egentligen inte nya saker, utvecklingen ligger i att addera en ny dimension. Jag tar också med mig de otroliga möjligheter som finns i att skapa värdekedjor hos företagen där samverkan blir avgörande för ökad konkurrenskraft.

Vad händer nu? Vad är nästa mål på resan?

Jag kommer att gå till ett av IDCs delägarföretag Nimoverken i Hova, jag startar där som VD i december. Företaget har de senaste 20 åren gjort en fantastiskt resa med att automatisera produktionen. Nu ska jag ta över stafettpinnen och fortsätta det arbete som redan är påbörjat. Det ser jag mycket fram emot.

 

Vad tar du med dig från IDC?

Jag tar definitivt med mig alla lärdomar från de fantastiska företag jag träffat, det har varit superkul och otroligt spännande att få jobba med dem. Jag har haft möjlighet att utveckla modeller som jag jobbat med sedan tidigare, och har delat med mig av det arbetet. Jag är en ”doer” och vill jobba operativt, nu får jag möjlighet till det än mer i vår egna verksamhet. Jag kommer dessutom absolut att ta kontakt med IDC för en del av det utvecklingsarbete vi kommer fortsätta driva på Nimo. Bredden i just IDCs erbjudande, allt från produktionseffektivisering, produktuveckling, affärsmodellsinnovation och strategisk kompetensförsörjning och allt däremellan, är fantastisk.

Går det att sammanfatta din känsla av IDC mer säg, tre ord?

Jag säger fortsätt fokusera vidare på engagemang, värdeskapande och affären!

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Medarbetare

"Tydligt företagsfokus och en vision för framtiden"

Leif Pehrsson tillträdde posten som VD för IDC i början av mars 2020. Precis i starten av en omtumlande period…

9 juni, 2020 — Lästid 9 min

Delägare | Samverkan

Skandia Elevator till final i EIT Manufacturings BoostUp!

Grattis Skandia Elevator i Arentorp som vann sin deltävling i BoostUp! och nu går vidare till Europafinal i december. EIT…

20 oktober, 2020 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande

Prova på Diploma Utbildningar

Företaget Diploma Utbildning har digitaliserat landets mest populära utbildningar och har mer än 250 diplomerade kurser på sin webbportal. Vi erbjuder…

20 oktober, 2020 — Lästid 1 min

Information | Tips från IDC

Cecilia tipsar: Bli en del av nätverket Tillverka i Trä

Projektet Tillverka i trä är en satsning från träbyggnadsbranschen och den träbaserade inredningsindustrin för att minska klimatpåverkan och gynna cirkulär…

19 oktober, 2020 — Lästid 2 min