På återseende, Karin Kruse

Det har blivit dags att önska Karin Kruse varmt lycka till inför kommande utmaningar. I december tar hon över som VD på Nimoverken i Hova, ett av våra delägarföretag. Vi är glada att inte säga hejdå, utan på återseende – och ha fortsatt gemensam utveckling framför oss.

Innan Karin kom till oss på IDC West Sweden AB bodde hon i Stockholm och har under många år jobbat som produktchef i olika konstellationer. Bland annat inom produktområden där affärsmodellsinnovation och produktutveckling var naturliga komponenter.

Karin, vill du berätta lite om vad du upptäckt längs din resa med IDC?

Jag tycker det är helt fantastiskt att så många olika typer av tillverkningsföretag det finns i Skaraborg. Jag tror det är många som inte känner till bredden, tillverkningsföretagen kommer ofta långt ned i värdekedjan då de är underleverantörer och är därmed inte så kända för konsumenten alla gånger. Det finns ett stort behov av stöttning ute hos företagen, och jag har många gånger reflekterat över hur mycket support det finns att få från olika aktörer, varav IDC är en.

Hur länge har din utvecklingsresa pågått och hur har den sett ut? Modell Cirkulär affärsmodell

Det har varit en kort resa, jag har jobbat på IDC i lite mer än sex månader. Mitt fokus har varit att se en helhet när det kommer till cirkulära affärsmodeller och dela den bilden med medarbetare och företag. Tillsammans med Christian Bergman har jag jobbat fram en modell och process som förklarar övergången från linjär till cirkulära arbetsmodeller, och hur vi kan jobba med industrin i de frågorna. En av de viktigaste delarna i arbetet med cirkulära affärsmodeller är helheten, att tänka på eftermarknad redan i designprocessen. Att jobba med dessa frågor tillsammans med delägarföretagen ger otroligt mycket.

Det viktigaste är att addera en ny dimension – den cirkulära

Jag har utvecklat min förmåga att sätta hållbarhetsperspektivet i ett sammanhang, särskilt i förhållande till produktutveckling. Det handlar inte om att göra om alla processer, det handlar om att förhålla sig till det på ett annat sätt. Det är egentligen inte nya saker, utvecklingen ligger i att addera en ny dimension. Jag tar också med mig de otroliga möjligheter som finns i att skapa värdekedjor hos företagen där samverkan blir avgörande för ökad konkurrenskraft.

Vad händer nu? Vad är nästa mål på resan?

Jag kommer att gå till ett av IDCs delägarföretag Nimoverken i Hova, jag startar där som VD i december. Företaget har de senaste 20 åren gjort en fantastiskt resa med att automatisera produktionen. Nu ska jag ta över stafettpinnen och fortsätta det arbete som redan är påbörjat. Det ser jag mycket fram emot.

 

Vad tar du med dig från IDC?

Jag tar definitivt med mig alla lärdomar från de fantastiska företag jag träffat, det har varit superkul och otroligt spännande att få jobba med dem. Jag har haft möjlighet att utveckla modeller som jag jobbat med sedan tidigare, och har delat med mig av det arbetet. Jag är en ”doer” och vill jobba operativt, nu får jag möjlighet till det än mer i vår egna verksamhet. Jag kommer dessutom absolut att ta kontakt med IDC för en del av det utvecklingsarbete vi kommer fortsätta driva på Nimo. Bredden i just IDCs erbjudande, allt från produktionseffektivisering, produktuveckling, affärsmodellsinnovation och strategisk kompetensförsörjning och allt däremellan, är fantastisk.

Går det att sammanfatta din känsla av IDC mer säg, tre ord?

Jag säger fortsätt fokusera vidare på engagemang, värdeskapande och affären!

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Medarbetare

Vi välkomnar fyra nya medarbetare!

Under hösten och vintern har fyra nya medarbetare startat upp sina resor här på IDC. Vi är glada att hälsa…

7 december, 2022 — Lästid 9 min

Delägare | Information

Vilket företag vinner Industripriset Skaraborg 2024?

Ta chansen att påverka vilket företag som vinner Industripriset Skaraborg 2024. Priset tilldelas ett tillverkande industriföretag i Skaraborg som agerar…

20 maj, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Jobbsprånget

Söker ni talanger med akademisk kompetens? Jobbsprånget kopplar ihop er med utrikes födda akademiker med strålande resultat. Jobbsprånget är ett…

16 maj, 2024 — Lästid 1 min

IDCs erbjudande | Projekt

Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma…

6 maj, 2024 — Lästid 5 min