Almedalsveckan har utvecklats till att bli Sveriges, kanske världens, största öppna politiska mötesplats. Veckans evenemang är öppna för alla som vill diskutera och debattera samhällsfrågor. Dialogen är central i genomförandet av veckans evenemang. Evenemangen under Almedalsveckan genomförs i Visby innerstad.
Möbelbruket, ett av IDCs projekt inom miljö och återbruk, kommer att delta som debattör genom arrangören Göteborgs Universitet via Västsvenska arenan. Jenny Ekman och Stefan Lundberg kommer att tala under seminariet.
Beskrivning av samhällsfrågan
Möbler är mode, mode är nu. Men hållbara möbler och inredningar kräver att nutid knyts ihop med dåtid och framtid. Hur och vem värderar och bestämmer livslängden för våra möbler och de saker vi omger oss med? Vad och vem driver omställningen från nytt till reparation, återbruk och redesign?
Slit och slängmentalitet och olyckliga slut
Privatpersoner, företag och myndigheter lägger årligen stora belopp på möbler och inredning. Att forma och inreda våra rum på bra sätt har stor betydelse för vårt välbefinnande. Rådande slit och slängmentalitet ställer krav på ständig förnyelse och produktions- och konsumtionsförlopp slutar för det mesta olyckligt, på soptippar och i förbränningsugnar. I den stora mängden värdelöst finns dock små strimmor av värdefullt, som tas omhand, ställs undan och bevaras – på museer till exempel.
Möbler, inredning och hållbart återbruk – ett långt och lyckligt liv i den cirkulära ekonomin
Relationer utan slutdestinationer
Så kallad cirkulär ekonomi lär oss att vår relation till material, saker och möbler inte behöver ha slutdestinationer. Men hur kan omställningen till en cirkulär ekonomi se ut, och vilka praktiska, ekonomiska, sociala och ekologiska möjligheter finns? Vilka värden kan det gamla, det brukade, det uttjänta ha? Vad är utrymmet för reparation, återbruk, delande, redesign och upcycling? Vilka utmaningar finns i småskaligt respektive storskaligt återbruk, och hur funkar det inom olika marknader?