Möbelbruket

Projektet som ger nytt liv åt gamla möbler. Möbelbrukets främsta och mest utmanande uppgift är att industriellt förädla möbler så att de lever vidare i flera generationer.

Kanske har du suttit på en stol i väntan på att laga en tand eller vilat händerna på ett bord under en konferens. Fullt funktionsdugliga möbler av god kvalité har i många år kasserats på grund av sitt utseende.

Projektets syfte och mål – cirkularitet och hållbarhet

Syftet är att större volymer offentliga möbler, som annars riskerar att bli kasserade, tas om hand i ett cirkulärt flöde med professionell insamling, rekonditionering och återförsäljning. Möbler som blivit över hos olika verksamheter ska ges en andra chans till att passa in bland nytillverkade. Det är viktigt är att möblerna ska uppfylla krav för offentlig miljö som brandsäkerhet och hygien.

Möbelbruket återbrukar möbler som
funnits länge i den offentliga miljön.

Jenny Ekman, projektledare Möbelbruket

Hösten 2016 genomfördes Möbelbrukets pilotfas där ett kluster av återtillverkare inom tapetsering och ytbehandling byggts upp. Projektet har ett treårigt projektupplägg från 2017.

stolar möbelbruket

Möbelbruket som kommersiell verksamhet

Målet efter projektperioden är en ekonomiskt hållbar verksamhet som bygger på industriellt återbruk av kvalitetsmöbler för offentlig miljö.

Målet är som med alla projekt som miljönämnden stödjer att Möbelbruket ska övergå från ett innovations- och demonstrationsprojekt till en bestående och ekonomiskt bärkraftig verksamhet som drivs på kommersiell grund.

Helena L Nilsson, regionutvecklingsdirektör Västra Götalandsregionen

Bilder från Möbelbrukets Instagramkonto

Beskrivning av projektet – återbruk för offentlig miljö

Möbelbruket genomför storskaligt återbruk av möbler för offentlig miljö via tillverkande industriföretag. Det är Möbelbrukets främsta och mest utmanande uppgift, att förädla möbler så att de lever vidare många generationer mer.

Nya affärsmöjligheter med cirkulära system

Möbelbruket skapar nya affärsmöjligheter för möbelföretag i branschen. Cirkulära system utvecklas för ny affärsutveckling som ger erfarenheter till produktutveckling, även i andra branscher. För kunderna blir ökat återbruk vinster för både miljön och plånboken.

IDC Skövde Möbelbruket

Målgrupp och samverkanspartners

Möbelbruket drivs av IDC West Sweden AB i Skövde och genomförs i samverkan med möbel- och inredningsklustret i Tibro med omnejd. Projektet löper 2017 – 2019.

Finansiärer

Möbelbruket är ett miljöprojekt finansierat av Västra Götalandsregionen.
Läs mer om programmet Cirkulärt mode och hållbara miljöer på Västra Götalandsregionens hemsida.

Västra götalandsregionen logotyp


möbelbruket M

Mer från Möbelbruket

För mer information och bilder från projektet, besök Möbelbrukets hemsida och Instagram.

mobelbruket.se   Instagram

SaveSave

Vill du veta mer?

Hör av dig till oss om du vill ha mer information eller har andra frågor om projektet.
Vi har även ett showroom på Inredia i Tibro. Adress: Inredia, Brovägen 26, 543 35 Tibro

 

Industriell utvecklare

0500-50 25 23

Jenny Ekman

Industriell utvecklare

Jag började på IDC som projektledare för Möbelbruket i november 2016. Innan det, under 2015, var jag verksamhetsledare på Inredia, men jobbade parallellt med Möbelbruket på uppdrag av IDC. Jag är utbildad konstnär och har en master i Fri konst från Akademin Valand och har tidigare jobbat frilansande med olika uppdrag, bland annat som teckningskonsult inom skapande skola och kultursekreterare på Tibro kommun.

Mitt uppdrag som projektledare för Möbelbruket är att vara en positivt bidragande påverkare för möbelindustrin inför den omställning framtiden kräver till ett mer hållbart och cirkulärt tänk. I projektet ingår att konkret skapa kommersiellt hållbar verksamhet för återbruk av möbler i offentlig miljö.

I framtiden kommer vi behöva jobba mer med värdet i saker, att se bortom det som är slitet, fult och uppfattas som skräp, och istället se det funktionella, se potential i råmaterialet. Att kunna ge allt material ett ännu längre liv!

Det roligaste med jobbet är att få vara med och påverka framtiden litegrann till det bättre och att få förverkliga något från idé till verklighet. Det är också spännande och roligt därför att man inte vet innan exakt hur projektet kommer ta form, det får växa fram efter hand. Faktiskt väldigt likt processen i konstprojekt eller konstverk. Att jobba på IDC och med Möbelbruket kan båda sammanfattas som utvecklande, framtidsfokuserat och roligt.

Med mig på mitt personliga foto har jag en blandning av böcker. De får symbolisera mitt intresse för litteratur. Jag läser, lyssnar mycket på ljudböcker och följer gärna med i samhällsdebatter. Men det blir även matlagning och bakning tillsammans med familjen på fritiden. Och så gillar jag ju färg, interiör och bygga grejer. Vi renoverar alltid, både sommarstugan och villan i Tibro!

 

 

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Industriell utvecklare

0504-40441

Stefan Lundberg

Industriell utvecklare

Här kommer du snart kunna läsa lite mer om just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0504-40441

VD

0500-50 25 01

Thomas Nilsson

VD

Här kommer du snart kunna läsa lite mer om just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 01

Kommunikatör

0500-50 25 13

Anna German

Kommunikatör

Här kommer du snart kunna läsa lite mer just denna fantastiska medarbetare. Sidan är under uppbyggnad.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 13