Miljönämnden studerade återbruk i Tibro

Representanter från Miljönämnden – Västra Götalandsregionen, Regionutvecklingsnämnden och Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har besökt Tibro och Möbelbruket för att se hur ett miljöprojekt inom cirkulär ekonomi drivs och vilka resultat det kan ge.

Jobbar för ett mer cirkulärt samhälle

Miljönämnden jobbar bland annat för att samhället ska försöka minska avfallsmängderna och övergå till att bli mer och mer cirkulärt. Som en del i deras uppföljningsarbete har de besökt Tibro och miljöprojektet Möbelbruket, men även varit och tittat på andra projekt där man återvinner bland annat inventarier från operationssalar.

Viktigt med samverkan

Representanter under besöket var Kristina Jonäng, regionråd och ordförande i Miljönämnden, Ulf Eriksson, vice ordförande i Regionutvecklingsnämnden och Gunilla Druve Jansson, ordförande i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Alla var imponerade av det starka kluster av småföretag som finns i Tibro och den samverkan som råder dem emellan. Den här samverkan är viktig att se nyttan med förklarade Ulf Eriksson. Det är det vi kan bli världsledande på, att vara stark tillsammans. Det har varit lite av ledstjärnan när vi jobbar politiskt på Miljönämnden, att stötta den här typen av samhällsutveckling, säger Ulf.

Miljönämnden besökte bland annat Facctory i Tibro och VD Jukka Tallbacka, (tvåa från höger), berättade om hur de gjort en omtapetsering av 77 stycken Sjuanstolar.

Cirkulära möbler

Under besöket fick representanterna träffa bland annat Peter Reit på Lundbergs Möbler som berättade om deras produktion av bord och stolar och hur de börjat jobba mer med cirkulär ekonomi. Peter betonade hur viktigt det är med närhet till sina underleverantörer i jobbet mot en mer cirkulär produktion, i och med att de tillverkar allt själva. Lundbergs Möbler känner även av en ökad efterfrågan på möbler producerade på ett cirkulärt hållbart sätt. Kunden har börjat efterfråga ett mervärde på produkterna och en flexibilitet i användningen i en större utsträckning än vad de gjort tidigare berättar Peter. Tack vare samarbetet med Möbelbruket och den naturliga utbildning som projektet gett har jobbet mot en cirkulär ekonomi kunnat utvecklas i snabb takt.

Peter på Lundbergs Möbler berättade om deras jobb med att producera cirkulära möbler.

Innovativa materialval

Ett studiebesök gjordes även på Tibro Hantverksakademi där eleverna visade upp ett par projekt som de jobbat med under en tid. Bland annat provar de att stoppa stolsitsar med havreskal. Metoden är en undersökning för att se om en restprodukt från ett odlat material skulle kunna ersätta polyeter i framtiden, samtidigt som skalen får ytterligare ett användningsområde innan det slutligen förbränns till biogas. Projektet med havreskal var i startskedet ett samarbete med Material ConneXion som har världens största materialbibliotek med hållbara och innovativa material och tillverkningsmetoder. Eleverna på Hantverksakademin har även fått uppdraget att försöka använda kasserade bilbälten till stolsitsar.

Utmaningar med renovering

På Stolfabriken mötte VDn James Minard upp oss i dörren och tog med oss på en rundvandring runt hela fabriken. Från där virket kommer in, det sågas, monteras och slutligen ytbehandlas. James förklarade även hur Möbelbrukets stolar tas om hand och renoveras och att det kan dyka upp utmaningar vid rekonditioneringen av gamla stolar. Idag har vi maskiner för att få allt exakt likadant, det fanns inte då dessa tillverkades, vilket gör att varje stol måste mätas var för sig för att få till exempel ny klädsel att passa.

James Minard, VD på Stolfabriken visade nytillverkning och renovering av stolar.

Lärorikt med studiebesök

Efter besöket i Tibro var miljönämndens representanter mycket nöjda och tacksamma över att studiebesöket blev av. Kristina Jonäng tyckte dagen var lärorik och nyttig då de inte sett projektet Möbelbruket i annat än dokument tidigare. Då är det svårt att ha en bild av vad man ska få se, säger Kristina. Jag visste, som sagt att det skulle bli intressant, men med det fina programupplägget, med alla studiebesök, blev det verkligen en fullträff!

Jag har länge tänkt åka till Tibro, eftersom jag mest sett projektet om Möbelbruket i olika texter inför beslut, men aldrig i verkligheten.

Kristina Jonäng om sitt besök i Tibro.

Vill du veta mer?

Hör av dig till Jenny om du vill veta mer om Möbelbruket.

Industriell utvecklare

0500-50 25 23

Jenny Ekman

Industriell utvecklare

Jag började på IDC som projektledare för Möbelbruket i november 2016. Innan det, under 2015, var jag verksamhetsledare på Inredia, men jobbade parallellt med Möbelbruket på uppdrag av IDC. Jag är utbildad konstnär och har en master i Fri konst från Akademin Valand och har tidigare jobbat frilansande med olika uppdrag, bland annat som teckningskonsult inom skapande skola och kultursekreterare på Tibro kommun.

Mitt uppdrag som projektledare för Möbelbruket är att vara en positivt bidragande påverkare för möbelindustrin inför den omställning framtiden kräver till ett mer hållbart och cirkulärt tänk. I projektet ingår att konkret skapa kommersiellt hållbar verksamhet för återbruk av möbler i offentlig miljö.

I framtiden kommer vi behöva jobba mer med värdet i saker, att se bortom det som är slitet, fult och uppfattas som skräp, och istället se det funktionella, se potential i råmaterialet. Att kunna ge allt material ett ännu längre liv!

Det roligaste med jobbet är att få vara med och påverka framtiden litegrann till det bättre och att få förverkliga något från idé till verklighet. Det är också spännande och roligt därför att man inte vet innan exakt hur projektet kommer ta form, det får växa fram efter hand. Faktiskt väldigt likt processen i konstprojekt eller konstverk. Att jobba på IDC och med Möbelbruket kan båda sammanfattas som utvecklande, framtidsfokuserat och roligt.

Med mig på mitt personliga foto har jag en blandning av böcker. De får symbolisera mitt intresse för litteratur. Jag läser, lyssnar mycket på ljudböcker och följer gärna med i samhällsdebatter. Men det blir även matlagning och bakning tillsammans med familjen på fritiden. Och så gillar jag ju färg, interiör och bygga grejer. Vi renoverar alltid, både sommarstugan och villan i Tibro!

 

 

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela Via