Miljönämnden studerade återbruk i Tibro

Representanter från Miljönämnden – Västra Götalandsregionen, Regionutvecklingsnämnden och Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har besökt Tibro och Möbelbruket för att se hur ett miljöprojekt inom cirkulär ekonomi drivs och vilka resultat det kan ge.

Jobbar för ett mer cirkulärt samhälle

Miljönämnden jobbar bland annat för att samhället ska försöka minska avfallsmängderna och övergå till att bli mer och mer cirkulärt. Som en del i deras uppföljningsarbete har de besökt Tibro och miljöprojektet Möbelbruket, men även varit och tittat på andra projekt där man återvinner bland annat inventarier från operationssalar.

Viktigt med samverkan

Representanter under besöket var Kristina Jonäng, regionråd och ordförande i Miljönämnden, Ulf Eriksson, vice ordförande i Regionutvecklingsnämnden och Gunilla Druve Jansson, ordförande i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Alla var imponerade av det starka kluster av småföretag som finns i Tibro och den samverkan som råder dem emellan. Den här samverkan är viktig att se nyttan med förklarade Ulf Eriksson. Det är det vi kan bli världsledande på, att vara stark tillsammans. Det har varit lite av ledstjärnan när vi jobbar politiskt på Miljönämnden, att stötta den här typen av samhällsutveckling, säger Ulf.

Miljönämnden besökte bland annat Facctory i Tibro och VD Jukka Tallbacka, (tvåa från höger), berättade om hur de gjort en omtapetsering av 77 stycken Sjuanstolar.

Cirkulära möbler

Under besöket fick representanterna träffa bland annat Peter Reit på Lundbergs Möbler som berättade om deras produktion av bord och stolar och hur de börjat jobba mer med cirkulär ekonomi. Peter betonade hur viktigt det är med närhet till sina underleverantörer i jobbet mot en mer cirkulär produktion, i och med att de tillverkar allt själva. Lundbergs Möbler känner även av en ökad efterfrågan på möbler producerade på ett cirkulärt hållbart sätt. Kunden har börjat efterfråga ett mervärde på produkterna och en flexibilitet i användningen i en större utsträckning än vad de gjort tidigare berättar Peter. Tack vare samarbetet med Möbelbruket och den naturliga utbildning som projektet gett har jobbet mot en cirkulär ekonomi kunnat utvecklas i snabb takt.

Peter på Lundbergs Möbler berättade om deras jobb med att producera cirkulära möbler.

Innovativa materialval

Ett studiebesök gjordes även på Tibro Hantverksakademi där eleverna visade upp ett par projekt som de jobbat med under en tid. Bland annat provar de att stoppa stolsitsar med havreskal. Metoden är en undersökning för att se om en restprodukt från ett odlat material skulle kunna ersätta polyeter i framtiden, samtidigt som skalen får ytterligare ett användningsområde innan det slutligen förbränns till biogas. Projektet med havreskal var i startskedet ett samarbete med Material ConneXion som har världens största materialbibliotek med hållbara och innovativa material och tillverkningsmetoder. Eleverna på Hantverksakademin har även fått uppdraget att försöka använda kasserade bilbälten till stolsitsar.

Utmaningar med renovering

På Stolfabriken mötte VDn James Minard upp oss i dörren och tog med oss på en rundvandring runt hela fabriken. Från där virket kommer in, det sågas, monteras och slutligen ytbehandlas. James förklarade även hur Möbelbrukets stolar tas om hand och renoveras och att det kan dyka upp utmaningar vid rekonditioneringen av gamla stolar. Idag har vi maskiner för att få allt exakt likadant, det fanns inte då dessa tillverkades, vilket gör att varje stol måste mätas var för sig för att få till exempel ny klädsel att passa.

James Minard, VD på Stolfabriken visade nytillverkning och renovering av stolar.

Lärorikt med studiebesök

Efter besöket i Tibro var miljönämndens representanter mycket nöjda och tacksamma över att studiebesöket blev av. Kristina Jonäng tyckte dagen var lärorik och nyttig då de inte sett projektet Möbelbruket i annat än dokument tidigare. Då är det svårt att ha en bild av vad man ska få se, säger Kristina. Jag visste, som sagt att det skulle bli intressant, men med det fina programupplägget, med alla studiebesök, blev det verkligen en fullträff!

Jag har länge tänkt åka till Tibro, eftersom jag mest sett projektet om Möbelbruket i olika texter inför beslut, men aldrig i verkligheten.

Kristina Jonäng om sitt besök i Tibro.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information

Vilket företag vinner Industripriset Skaraborg 2024?

Ta chansen att påverka vilket företag som vinner Industripriset Skaraborg 2024. Priset tilldelas ett tillverkande industriföretag i Skaraborg som agerar…

20 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Stort grattis årets produktionstekniker!

Årets produktionstekniker är Johan Ekblad på Lidköping Energi. Johan har med stort engagemang som miljöansvarig och leankoordinator utvecklat och implementerat…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min