Möbelbruket utmanar i hackathon

Möbelbruket deltog i det första av två hackathons vid namn, Re:invent & Re:make hackathon i Stockholm i mitten av september.

Bland deltagarna fanns arkitekter, inredningsarkitekter, produktdesigners, affärsutvecklare, marknadsförare och hållbarhetsstrateger. Uppgiften var att utifrån tre verkliga utmaningar hitta smarta lösningar som ökar återbruket av inredningsprodukter och bidrar till en cirkulär ekonomi.

Utmaningar pitchas för ökat återbruk inom inredningsprodukter

Hacket samlade ett 30-tal deltagare som under två intensiva dagar jobbade för att få fram nya lösningar för ökat återbruk inom inredningsprodukter. Jenny Ekman, projektledare för Möbelbruket, deltog genom att pitcha utmaningar inom affärsutveckling och marknadsföring. Inte mindre än alla de tre vinnande lagen i hacket hade tagit sig an Möbelbrukets utmaning. Övriga utmaningar formulerades av Kompanjonen och Interface.

möbelbruket stolar

Furnitire As A Service – idéer för hållbarhet

Efter hårt och intensivt arbete presenterade åtta team sina idéer inför en jury bestående av experter inom hållbarhet, inredning, produktdesign, innovation och affärsutveckling. Den vinnande idén blev Furniture As A Service – en uthyrningstjänst där offentlig inredning fungerar som en service istället för en produkt. Tjänsten skapar ett cirkulärt system av dagens möbler som även går att följa via en digital märkning. Bakom idén står två studenter; Therese Lundborg och Stina Edlund. Find a chair och Re:tur delar andra plats.

Möbelbruket – ett miljöprojekt i uveckling

För Möbelbruket var deltagandet i hacket en möjlighet som gavs efter givande möten under Almedalen. Det är ett av många steg på Möbelbrukets utvecklingsresa mot att bli en ekonomiskt hållbar verksamhet som bygger på industriell återtillverkning av kvalitetsmöbler för offentlig miljö.

Det känns jätteroligt att ha fått möjligheten att lyfta Möbelbruket i detta hackathon. Fantastiskt kreativa lösningar och nya tänk presenterades under demodelen som kan bli vägledande för Möbelbrukets kommande utveckling.

Jenny Ekman, projektledare Möbelbruket

Re:invent & Re:make hackathon anordnas av LINK arkitektur tillsammans med flera projektpartners. Projektet är en del av RE:Source, Sveriges största forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.


För dig som vill veta mer om vad ett Hackathon är

”Hackathons” är en snabbt växande eventform där fokuset ligger på skapande och kreativitet. Allt deltagande bygger på frivillighet. De går kortfattat att beskriva som ”låt oss träffas och bygga något riktigt häftigt ihop på kort tid!”.

Pitch – hack – demo

Eventet inleds med ett ”pitchande”, snabba presentationer av idéer eller frågeställningar man vill skapa utifrån. Pitchen följs sedan av huvuddelen, själva ”hackandet”. Det handlar om att förstå ett system och kunna anpassa det till att göra det man vill göra. Oftast är det ett rent tekniskt system, som ett programmeringsspråk, men man kan lika gärna hacka en marknad, en organisation eller varför inte en diet eller en livsstil – eller som i det här fallet en utmaning inom cirkulär ekonomi. Att hacka något innebär att man hittar kluriga genvägar, att man är kreativ och nytänkande.

Ett bra hack är en intellektuell utmaning som kräver ett öppet sinne men också djup kunskap om ett visst ämne. Därför görs det bäst i en grupp bestående av individer med olika bakgrund – något som ett bra hackathon ser till att skapa förutsättningarna för.

Sista delen – resultatet

En stor del av syftet med ett hackathon, för deltagarna, handlar om att bygga något på kort tid. Man vill testa en idé, genomföra en förändring av något slag eller bara visa upp hur duktig man är på något. Därför avslutas nästan alla hackathons med en ”demo”. Ibland finns det en jury inblandad som delar ut ett pris. Demon och ett eventuellt pris är viktigt för att skapa extra motivation och nerv.

Det var ett väldigt roligt sätt att lösa problem tillsammans med andra där man satte kreativiteten i fokus.

Jenny Ekman, projektledare Möbelbruket

Vill du veta mer?

Hör av dig till Jenny om du vill veta mer om Möbelbruket och aktiviteter i projektet.

Industriell utvecklare

0500-50 25 23

Jenny Ekman

Industriell utvecklare

Jag började på IDC som projektledare för Möbelbruket i november 2016. Innan det, under 2015, var jag verksamhetsledare på Inredia, men jobbade parallellt med Möbelbruket på uppdrag av IDC. Jag är utbildad konstnär och har en master i Fri konst från Akademin Valand och har tidigare jobbat frilansande med olika uppdrag, bland annat som teckningskonsult inom skapande skola och kultursekreterare på Tibro kommun.

Mitt uppdrag som projektledare för Möbelbruket är att vara en positivt bidragande påverkare för möbelindustrin inför den omställning framtiden kräver till ett mer hållbart och cirkulärt tänk. I projektet ingår att konkret skapa kommersiellt hållbar verksamhet för återbruk av möbler i offentlig miljö.

I framtiden kommer vi behöva jobba mer med värdet i saker, att se bortom det som är slitet, fult och uppfattas som skräp, och istället se det funktionella, se potential i råmaterialet. Att kunna ge allt material ett ännu längre liv!

Det roligaste med jobbet är att få vara med och påverka framtiden litegrann till det bättre och att få förverkliga något från idé till verklighet. Det är också spännande och roligt därför att man inte vet innan exakt hur projektet kommer ta form, det får växa fram efter hand. Faktiskt väldigt likt processen i konstprojekt eller konstverk. Att jobba på IDC och med Möbelbruket kan båda sammanfattas som utvecklande, framtidsfokuserat och roligt.

Med mig på mitt personliga foto har jag en blandning av böcker. De får symbolisera mitt intresse för litteratur. Jag läser, lyssnar mycket på ljudböcker och följer gärna med i samhällsdebatter. Men det blir även matlagning och bakning tillsammans med familjen på fritiden. Och så gillar jag ju färg, interiör och bygga grejer. Vi renoverar alltid, både sommarstugan och villan i Tibro!

 

 

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23

Dela Via