Circular Hub

Projektet för cirkulärt mode och hållbara miljöer

Plattformen vill lyfta pågående projekt och forskningsmiljöer. Genom en samlad drivkraft och samordnade åtgärder kan tillväxten och kunskapen lyftas inom cirkulär ekonomi. Projektet sker i samverkan mellan Science Park Borås och IDC West Sweden AB.

Syfte

Syftet med projektet är skapa en plattform för cirkulärt mode och hållbara miljöer. Plattformen ska fungera som en möjliggörare och katalysator för utveckling av textil-, inrednings-, och möbelsektorerna i Västsverige och deras värdekedjor. Särskild vikt läggs på små och medelstora företag i regionen.

Mål

Circular Hub har som vision och övergripande mål att placera Västsverige som en världsledande partner och förebild inom cirkulär ekonomi. Målet är även att få en minimering av miljöpåverkan avseende textil, mode, inredning och möbler.

Praktisk genomförande

Projektet kommer genom en Do-Tank verka för att företag, innovatörer och andra aktörer kan delta och påbörja satsningar för att förbättra produktiviteten, vidareutveckla sin hållbarhetsprofil och uppnå ytterligare tillväxt. Circular Hub kommer även att tillhandahålla lättillgängliga verktyg och metoder för att möjliggöra produkt- och affärslösningar, som bygger på principerna för cirkulär och hållbar ekonomi. Målet är att genom praktiskt genomförande få en betydande minskning av koldioxid och annan relevant miljöpåverkan.

Fyra aktiviteter

Fyra huvudaktiviteter kommer bidra till att Circular Hub kan uppnå sitt huvudmål: Projektledning, See, Learn och Do. Projektledning är den administrativa hörnstenen i plattformen som ska de till att plattformen och dess aktiviteter flyter på enligt plan.

Målgrupp

Målgruppen är små- och medelstora företag existerande och under utveckling inom textil, mode, inredning och möbler vilket också inkluderar verksamheter som design, tillverkning, handel och distribution.

Samverkanspartner

Det finns många cirkulära projekt inom Västra Götalandsregionen samt nationellt. Några projekt som är prioriterade inom arbetet för hållbara miljöer är:

Besök gärna circularhub.se

Finansiärer

Projektet Circular Hub sker i samverkan mellan IDC West Sweden AB och Science Center i Borås. Finansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Borås Stad, Boråsregionen – Sjuhärads kommunalförbund, Högskolan i Borås och Skaraborgs kommunalförbund. Science Park Borås inriktar sig på att arbeta med projektets del om cirkulärt mode och IDC inriktar sig på delen om hållbara miljöer. Fokus ligger på arbete inom Västra Götalandsregionen samt samverkan med Halland. Projektet är förankrat i alla led, såsom Västra Götalandsregionen, branschorganisationerna, näringsliv, utbildningsaktörer, forskningsinstitut och akademi.

 

Vill du veta mer?

Hör av dig till Cecilia om du vill ha mer information eller har andra frågor om projektet.

Industriell utvecklare

0500-50 25 06

Cecilia Karlsson

Industriell utvecklare

Det fantastiska med IDC är att vi har en arbetsplats där vi verkligen är med och påverkar. Att vara en del av att utveckla vår region är en härlig känsla. Att samtidigt omges av mycket kompetenta kollegor och en ständig omvärldsbevakning är så roligt och utvecklande, jag lär mig något nytt varje dag!

Jag började här hösten 2016 i rollen som upphandlings och utbildningskoordinator i projektet Kompetensnavet. Efter en föräldraledighet fortsatte jag sedan som projektledare i projektet Circular Hub. Tidigare har jag haft koordinerade roller inom marknadsföring och försäljning, bland annat inom maskinuthyrnings- och belysningsbranschen med en examen från IHM Business School.

När jag inte jobbar umgås jag med min familj, klurar på nästa inrednings- eller trädgårdsprojekt eller sätter mig på yogamattan. Att få bjuda över vänner på en smarrig middag gör mig glad, allra helst om vi planerar nästa spännande resa. Att resa till nya länder och kontinenter för att ta del av andra kulturer och njuta av vacker natur är något som ligger mig varmt om hjärtat. Just därför valde jag en jordglob till mitt personliga foto. Den står för mitt brinnande intresse av att utforska världen och att få sätta fötterna på den afrikanska röda jorden igen är något jag längtar efter.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 06

NYHETER OM PROJEKTET Circlar hub

Information | Medarbetare

Så kan din kommun jobba mer cirkulärt

Det senaste numret av tidningen ”Kommunal ekonomi” har tema cirkulär ekonomi och reder ut många av begreppen inom cirkulär ekonomi…

2 april, 2020 — Lästid 6 min

Delägare | Projekt

Treefurn ser många möjligheter med återbruk

Bland slitna plankor travade på hög för att torka träffade vi Urban Sandsjö, VD på Treefurn i Tibro. Med inlevelse…

25 februari, 2020 — Lästid 7 min

Projekt

Tips för mer cirkulär design

I början av november arrangerade projekt Circular Hub ett seminarium där inbjudna talare från inredningsbranschen pratade om hur vi kan…

8 november, 2019 — Lästid 2 min

Delägare | Projekt

Så jobbar Lundbergs Möbler och White Arkitekter med cirkulär ekonomi

Projekt Circular Hub har träffat Lundbergs Möbler i Tibro och White Arkitekter i Göteborg som sedan länge har ett samarbete. Båda har erfarenheter inom cirkulär ekonomi och vi fick höra deras tankar kring hur man kan få in mer av det cirkulära i samhället i stort och i verksamheterna.

21 maj, 2019 — Lästid 9 min

Delägare | Projekt

OFFECCT använder mindre material för att göra mer

Anders Englund jobbar som designchef på OFFECCT i Tibro, ett av IDCs delägarföretag. OFFECCT har redan hunnit få lång erfarenhet…

23 april, 2019 — Lästid 5 min

Okategoriserad

Cirkulärt arbete skapar affärsnytta

Att arbeta med cirkulära affärsmodeller skapar konkurrenskraft och många affärsmässiga fördelar, berättade Tobias Jansson, Circular Economy, under sin föreläsning p…

22 februari, 2019 — Lästid 5 min

Kvinna i fåtölj

Medarbetare

Vi hälsar Cecilia välkommen tillbaka

Cecilia Karlsson har varit föräldraledig under ett år men är nu tillbaka hos oss och redo för nya utmaningar. Innan…

12 september, 2018 — Lästid 3 min