Material ConneXion bjuder in till nytt nätverk

Det finns en rad metoder att jobba med för att bli mer cirkulär, till exempel genom produktutveckling och att tillverka nya produkter av sitt eget eller andras spillmaterial. Att komma vidare i sitt arbete kräver ibland lite efterforskning och att man har ett bra nätverk. Material ConneXion tar nu därför initiativ till ett produktutvecklingsnätverk.

Under höstens första Industrifrukost på ASSAR höll Christian Bergman, från Material ConneXion Skövde, en presentation om hur vi kan tänka för att ta vara på det spill som kan uppstå i tillverkningsindustrin. Deltagarna fick under frukosten även tips och information om det nya nätverket. Här berättar Christian mer om vad nätverket kommer göra.

Vem vänder sig nätverket till?

Vi riktar oss främst till små och medelstora företag som jobbar med produktutveckling och som vill utveckla sitt arbete inom ekologisk hållbarhet. Är ditt företag av större storlek eller ingår i en större koncern är även du välkomna att delta, ju större blandning vi blir desto mer värdefullt erfarenhetsutbyte.

Vilka effekter ska nätverket ge?

Vår förhoppning är att stärka innovationsförmågan och konkurrenskraften vad gäller produktutveckling och cirkulärt arbete bland industriföretagen i Skaraborg. Vi kommer bidra till kompetensutveckling och bilda ett kontaktnät där man kan få hjälp och stöttning av andra. Att träffas på riktigt emellanåt stärker samverkan i gruppen och vi vill göra trevliga och inspirerande träffar.

Att sprida idéer och kunskap och öppna upp för fler samarbeten ger oss möjligheten att tillsammans öka graden av cirkularitet.

Christian Bergman, Material ConneXion

Christian Bergman från Material ConneXion bjuder in till ett produktutvecklingsnätverk.

Vad kommer ni göra?

Vi kommer att hålla tematiska träffar där vi tittar på olika metoder eller trender inom hållbar produktutveckling, teknik eller material. Vi kommer även arrangera studiebesök – hos  deltagande företag eller andra. Tanken är att deltagarna i nätverket är med och påverkar innehållet.

Hur ger nätverket nytta till ett litet/medelstort tillverkande industriföretag?

Vi blir starkare tillsammans! Genom att utbyta erfarenheter och tips, och inspireras av arbetssätt inom olika branscher kan man få nya idéer, effektivare produktutveckling, minska spill och lösa upp knutar lättare.

Dela med dig av dina idéer

Material ConneXion bjuder även in till ett samarbete för att lyssna av hur industrin jobbar med sitt spill eller produktutveckling. Att sprida idéer och kunskap och öppna upp för fler samarbeten ger oss möjligheten att tillsammans öka graden av cirkularitet.

Kontakta Christian för att få en inbjudan till första nätverksträffen

Fler hållbara tips

Under Industrifrukosten berättade Christian om hur det ekologiska hållbarhetsarbetet kan se ut. Tillverkningen börjar i design och konstruktionsstadiet av produkten. Det man kan tänka på redan där är att minimera materialåtgången, möjliggöra separering och modularisering samt använda så rena material som möjligt. Christian tipsade om en sida på nätet: Excess Material Exchange, som fungerar som en dejtingsajt för använda material. Skicka in ditt material och få det bedömt och matchat med någon som vill använda det. Andra möjliga vägar är att jobba med återvinning – recycling eller upcycling vilket innebär att skapa nytt av något som egentligen skulle kasserats.

Finansiell hjälp

Behöver du hjälp med finansieringen av dina idéer? Här är några möjliga vägar:

C-Voucher: Är till för dig som är intresserad av att gå från en linjär till en cirkulär affärsmodell. Genom projektet C-voucher kan du få rådgivning och stöd från en tjänstedesigner för att utveckla ditt företags idé kring en cirkulär affärsmodell.

FoU-kort: Västra Götalandsregionen erbjuder stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och kompetens för att utveckla tjänster, varor och processer. Upp till 700 000 kr i FoU-stöd kan lämnas.

Klimatklivet: Hjälper lokala aktörer att satsa på smarta lösningar som minskar klimatpåverkan. Investeringsstödet kan bland annat ges till projekt inom transporter, energieffektivisering, infrastruktur, avfall, fjärrvärme och informationsspridning. Stödet ges av Länsstyrelsen Västra Götaland.

Här kan du läsa mer om finansiering


Produktutvecklingsnätverket drivs av ASSAR  och IDC West Sweden AB. våra finansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden, Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och Skövde kommun. Vi har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.

Vill du veta mer?

Hör av dig till Christian om du vill veta mer om produktutvecklingsnätverket.

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

0761-30 43 69

Christian Bergman

Industriutvecklare innovation | Cirkularitet

Kontaktuppgifter

  • 0761-30 43 69

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Delägare | IDCs erbjudande

Möt oss på Elmia Subcontractor

IDC hälsar alla industriföretag, intressenter och leverantörer välkomna till IUC-montern på Elmia subcontractor 2024. En mötesplats där nätverkande och hållbar…

8 november, 2024 — Lästid 1 min

IDCs erbjudande | Samverkan

CT-skanning stärker kvalitetssäkringen på ToWe Elektronik

ToWe Elektronik i Skövde tillverkar kretskort och kablage i små och medelstora serier. Genom att samarbeta med Högskolan i Skövde…

8 oktober, 2024 — Lästid 3 min

Delägare | IDCs erbjudande | Projekt

Ta klivet och börja klimatberäkna

Att göra klimatberäkningar gör det lättare för ditt företag att förstå er påverkan på klimatet. Genom att analysera och mäta…

26 september, 2024 — Lästid 5 min