Stöd i finansieringsfrågor
Vi har många års erfarenhet av att hjälpa företag i processen kring ansökan av finansieringsstöd vilket brukar vara till stor hjälp för våra delägarföretag. Vi delar inte ut några egna pengar men vi har en bra översikt över vilka möjligheter till finansiering som finns tillgängliga för våra delägarföretag. Vi rådgör gärna kring vilka finansieringslösningar som kan vara aktuella och stöttar även i ansökningsprocessen.
Cirkulära affärsmodeller – C-voucher
Är du intresserad av att gå från en linjär till en cirkulär affärsmodell? Projektet C-voucher har utvecklat en verktygslåda för omställning till cirkulära affärsmodell. Verktygslådan kan användas av dig som utvecklar program eller insatser till företag.
C-voucher är ett projekt som under 3 års tid gav stöd åt företag för omställningen till en cirkulär affärsmodell. Under projekttiden utvecklades en verktygslåda innehållande bland annat:
- Beskrivning av programupplägg och stöd till företag.
- Metod för att identifiera utmaningar inom olika branscher i utvecklandet av cirkulära affärsmodeller.
- Profil och kompetens som krävs av konsulter som hjälper företagen i utvecklingen.
- Mallar för rapportering och beskrivning av cirkulär affärsmodell och teknisk lösning i företagen.
Allt detta och mycket mer hittar du på C-vouchers community, medlemskapet är gratis. Som medlem får du fri tillgång till mallar och dokument som kan hjälpa dig att utforma, genomföra och följa upp stöd till företag som vill utveckla en cirkulär affärsmodell.
Läs mer om C-voucher
Konsultchecken – ska ge företag ny kompetens
Konsultchecken ska stärka och förnya företaget inom områden där man saknar eller har bristande kompetens. Det kan vara inom områden som rör ökad försäljning, marknadsplan, marknadsutvidgning, exportförsäljning, produktutveckling (varor och tjänster) eller organisationsanpassning för tillväxt. Projekttiden ska vara koncentrerad- högst ett år lång och bidra till att utveckla företaget. Stödet är på max 150 000 kr, och får användas för att täcka högst 50 procent av kostnaderna för att anlita extern konsulthjälp. Ansökningar under 10 000 kr behandlas inte. Stödet kan sökas året om. Stödet ges av Västra Götalandsregionen.
Läs mer om Konsultchecken
FoU-kort – en lösning för att finansiera utvecklingsarbete
Västra Götalandsregionen erbjuder stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och kompetens för att utveckla tjänster, varor och processer. Hösten 2020 är utlysningen en del av Västra Götalandsregionens satsning för att stötta näringslivet i spåren av pandemin Covid-19, därmed välkomnas även tillverkande företag där det sökande företaget i sig är ett SME men som genom sina ägare inte faller inom definitionen SME. Upp till 700 000 kr i FoU-stöd kan lämnas. Resultatet ska ge tydliga konkurrensfördelar till exempel i form av utveckling av ny kunskap, förbättrad pris/prestanda i förhållande till konkurrenter, stärkta immateriella tillgångar eller lägre tillverkningskostnad.
Stödet är en del av ett VGR-projekt för projekt och utvecklingsinsatser i små och medelstora företag.
Läs mer om FoU-kortet och aktuella utlysningar här
Fou-korten delas upp i två, FoU Bas och FoU Avancerat. FoU Bas är en snabb lösning för att utreda hur en större FoU-insats kan läggas upp, du kan ansöka om 10 000 – 50 000 kronor. FoU Avancerat kan sökas vid två utlysningar per år, maxbelopp är 700 000 kronor.
Läs mer om FoU-kortet
Läs om Furhoffs Rostfria som använt FoU-kortet
Affärsutvecklingscheck – för extern kompetens och utveckling
Affärsutvecklingscheckar är Tillväxtverkets stöd till små företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrenskraft. Just nu finns affärsutvecklingscheckar inom internationalisering och digitalisering att söka. Stödet hanteras av Västra Götalandsregionen.
Internationaliseringscheckar – för dig som vill nå nya internationella marknader
Har du en produkt eller tjänst som du vill ta vidare till en internationell marknad? Om du driver ett företag med 2–49 anställda kan du söka en affärsutvecklingscheck för att förbereda internationaliseringen. Affärsutvecklingscheckar är vårt stöd för att stärka konkurrenskraften i små företag. Checkarna används för att ta in extern kompetens som kan hjälpa företag att nå nya internationella marknader.
Läs mer om internationaliseringscheckar här
Digitaliseringscheckar – för dig som vill ta vara på digitaliseringens möjligheter
Vill ni stärka er konkurrenskraft genom digitalisering? Affärsutvecklingscheckar ger små företag möjlighet att ta in extern kompetens i denna typ av utvecklingsarbete. Checkarna riktar sig till företag som vill växa, har 2-49 anställda och en omsättning på minst 3 miljoner kronor. Kompetensen ska vara ny för företaget och projektet ska vara nivåhöjande – det vill säga gälla utveckling utöver den vanliga verksamheten. Projektet ska öka företagets digitala mognad och skapa nya värden i företaget. Det kan handla om allt från att ta fram en digital strategi till att identifiera nya affärsmodeller och digitalisera företagets verksamhet och processer. Det är viktigt att företaget har en långsiktig idé om hur man vill utveckla sin verksamhet, och om hur digitalisering kan bidra till detta.
Läs mer om digitaliseringscheckar
Klimatklivet – lokala klimatinvesteringar
Klimatklivet hjälper lokala aktörer att satsa på smarta lösningar som minskar klimatpåverkan. Investeringsstödet kan bland annat ges till projekt inom transporter, energieffektivisering, infrastruktur, avfall, fjärrvärme och informationsspridning. Stödet ges av Länsstyrelsen Västra Götaland.
Vem kan söka klimatinvesteringsstödet?
Alla förutom privatpersoner kan söka investeringsstödet, till exempel kommuner, företag, landsting, organisationer och stiftelser. Stödet ges till de åtgärder som ger störst klimatnytta per investerad krona.
Läs mer om Klimatklivet