Ljusgårda berättar - från start till framtid

Ljusgårda i Tibro ägnar sig åt toppmodern inomhusodling av sallad. Företaget har en klimatcertifierad anläggning som kan styra luft, ljus och vatten för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta.

Se den inspelade presentationen av Ljusgårda som Erik Lundgren, affärsutvecklare på Ljusgårda, höll för det Produktionstekniska nätverket.

 Startade inomhusodling i ett garage

I Ljusgårdas fabrik i Tibro får plantorna växa upp i en sluten miljö, med precis rätt förutsättningar för att de ska må bra. Tack vare att det inte finns några skadedjur behövs inga bekämpningsmedel. Vattensystemet är cirkulärt vilket gör att vattenförbrukningen är drygt 90% lägre än vid traditionell odling. Eftersom plantan inte har besprutats behöver den inte sköljas eller på andra sätt behandlas efter skörd. Det gör att salladen håller mycket längre. Ljusgårda började med inomhusodling, i ett garage, för cirka tre år sedan under 2017 – 2018. Då med ett hemmabyggt system av Gardena-kopplingar, filter och vanliga avloppsrör. Erik Lundgren berättar mer.

—  Där, i garaget, drog vi faktiskt in vårt startkapital som gjorde att kunde måla upp vår affärsplan. Idag har vi en modern innovativ odlingteknik där vi odlar vertikalt med ledljus som ger plantorna rätt förutsättningar för att växa. Vattensystemet cirkulerar där vi återanvänder allt som inte plantorna tar upp. Även näringen till plantorna cirkulerar och återanvänds. Unikt för vårt sätt att odla är vi byggt upp vår odling i en produktionsprocess som redan är automatiserad och standardiserad. Till skillnad mot andra vertikalodlare som byggt upp en odling anpassad för att kunna automatisera efter hand. Nu siktar vi på att bygga upp fler produktspecifika fabriker för vertikalodling, berättar Erik Lundgren.

Utveckling tack vare kunskap i regionen

En av de saker som är unik för Ljusgårdas verksamhet är produktionen som vuxit snabbt på tre år.

— Vi har på kort tid byggt upp och utvecklat en storskalig produktion med hjälp av innovationer inom både teknikutveckling, odling och AI/machine learning. Det har vi till stor del vår region att tacka för som är fantastisk vad gäller praktisk erfarenhet av industrialisering, automation och hur man bygger upp en effektiv produktion, säger Erik Lundgren.


Om Produktionstekniska nätverket

Nätverket drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena och träffas ungefär fyra gånger per år. Ofta ute hos deltagande företag där också tid läggs på något gott exempel att visa. I detta nätverk är man med och bidrar aktivt med både kunskap och möjlighet att påverka beslut inom produktionstekniska ämnen i Skaraborg. Nätverket drivs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Våra nätverk är ett naturligt sätt för oss att klustra och skapa engagemang i syfte att långsiktigt stärka våra delägarföretag och tillgodose deras behov. Vi jobbar för samverkan i allt vi gör. En stor del av våra nätverk drivs genom projektet ASSAR Industrial Innovation Arena.

Läs mer om våra nätverk

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Delägare | Information | Samverkan

Möjlighet att rekrytera från Skellefteå

Hitta nya medarbetare och hjälp samtidigt till att behålla värdefull kompetens i Sverige. Flera aktörer samarbetar just nu för att…

18 december, 2024 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Grattis Skeby Gårdar! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2024 gick till Skeby Gårdar AB, för sin förmåga att helhjärtat satsa på landsbygden har de utmanat konventionella…

15 november, 2024 — Lästid 3 min

Delägare | IDCs erbjudande

Möt oss på Elmia Subcontractor

IDC hälsar alla industriföretag, intressenter och leverantörer välkomna till IUC-montern på Elmia subcontractor 2024. En mötesplats där nätverkande och hållbar…

8 november, 2024 — Lästid 1 min