Digitalisering och ny teknik omformar tillverkningsindustrin i grunden. Trots att mångfald stärker innovation och hållbarhet är kvinnor fortsatt underrepresenterade.
Genom att utforska hur digital transformation kan främja jämställdhet syftar denna studie till att bana väg för en mer inkluderande och framgångsrik industri.
Högskolan i Skövde driver projektet ”Jämställdhet i tillverkningsindustrin” som syftar till att fylla kunskapsluckan genom att undersöka sambandet mellan digital transformation och jämställdhet i tillverkningsindustrin. Målet är att bidra med insikter som kan skapa en mer jämställd, inkluderande och innovativ tillverkningsindustri.
Vi välkomnar industriföretag som vill vara en del av förändringen!
Vill ditt företag bidra till studien?
Kontakta Miranda Kedbäck, Adjunkt i produktionsteknik på Högskolan i Skövde HÄR
Läs mer om projektet här
Om projektet:
Hur digital transformation formar jämställdhet inom tillverkningsindustrin
Framväxten av teknologier inom Industri 4.0 – så som AI, IoT, maskininlärning, 3D-printing och robotik – har förändrat tillverkningsindustrin i grunden. När digitaliseringen utvecklas förändras också teknikens roll, vilket ställer nya krav på samarbete mellan människan och tekniken.
Industri 5.0 bygger vidare på detta genom att sätta människan i centrum och betona samverkan mellan människa och maskin för att skapa hållbara och effektiva produktionssystem.
En avgörande faktor för branschens framtid är att attrahera fler kvinnor. Forskning visar att mångfald på arbetsplatsen bidrar till en bättre arbetsmiljö, ökad innovation och högre produktivitet. Företag med en större andel kvinnor som tekniker och ledare presterar inte bara bättre ekonomiskt, utan utvecklar också mer hållbara produktionssystem.
Trots detta är tillverkningsindustrin fortfarande mansdominerad, där kvinnor endast utgör 20–25 % av arbetskraften globalt – och ännu färre på ledande positioner. Löneskillnader mellan könen är också fortsatt betydande. Eftersom jämställdhet är en central del av hållbar utveckling (vilket betonas i FN:s mål nr 5) är det viktigt att undersöka hur digital transformation kan antingen främja eller hindra utvecklingen mot en mer inkluderande industri.
Samtidigt finns det fortfarande begränsad forskning kring jämställdhet inom Industri 4.0 och 5.0.
Frågor om studien eller projektet?
Kontakta Miranda Kedbäck, Adjunkt i produktionsteknik på Högskolan i Skövde HÄR