Grattis CEJN till Svenska Monteringspriset

CEJN AB har tilldelades det Svenska Monteringspriset för sitt arbete att med hjälp av 3D-printning och kollaborativa robotar automatisera monteringen av sina produkter.

Svenska Monteringspriset delas varje år ut till en person eller grupp som utvecklat en organisation, produkt, system eller annat som utgör ett föredöme och bidrar till utvecklingen inom monteringsområdet.

Automatiserad montering

Filip Palmkvist och Robert Turesson tog emot priset för det arbete de tillsammans med sitt team har utvecklat, inom såväl arbetssätt som teknik, för att automatisera montering av CEJNs produkter. CEJN tillverkar kopplingar till en rad olika applikationer, och montering utgör en stor del av verksamheten. I projektet har Filip och Robert drivit fram utvecklingen av ett monteringssystem med flexibilitet och skalbarhet i fokus. De har använt sig av kollaborativa robotar och 3D-printning där de snabbt kunnat testa olika typer av gripdon för att säkerställa dess säkerhet och precision.

Vad betyder det här arbetet för CEJN framåtriktat?

Gunnar Hellichius är Production manager på CEJN och berättat lite mer om utmärkelsen och vad deras arbete med utvecklingen av monteringssystemet innebär för deras fortsatta utveckling.

– Filip Palmkvists och Robert Turessons arbete har bidragit till att CEJN idag har en ny plattform att stå på gällande vidare utveckling av produktionen och är ett föredöme för svensk industri. Utmärkelsen Svenskt monteringspris är ett bevis på att den strategiska satsning som CEJN har genomfört de senaste åren, på ökad kompetens hos medarbetare tillsammans med ett stort tekniksteg inom produktion, har gett resultat, vilket vi är oerhört nöjda och stolta över.

Kompetens och styrka för ökad konkurrenskraft

CEJN har idag både kompetens och förmåga att själva konstruera och bygga allt från enkla Poka–Yoke lösningar till mer avancerade monteringsstationer vilket ger en enorm styrka att öka konkurrenskraften på CEJNs stora sortiment, berättar Gunnar. Utmaningen har varit att få en kostnadseffektiv montering även på små till medelstora årsvolymer. Arbetet har även bidragit till att förslitningsskador hos montörer kan undvikas i framtiden.

Utmärkelsen Svenskt Monteringspris är ett bevis på att den strategiska satsning som CEJN har genomfört de senaste åren, på ökad kompetens hos medarbetare tillsammans med ett stort tekniksteg inom produktion, har gett resultat, vilket vi är oerhört nöjda och stolta över.

Gunnar Hellichius, Production manager på CEJN

Juryns motivering

Priset delades ut i samband med årets Monteringskonferens som arrangeras av Svenskt Monteringsforum. Priset består av en glasskulptur av konstnärinnan Ebba von Wachenfeldt och 20 000 kronor. Juryns motivering till årets pristagare:

”Filip Palmkvist och Robert Turesson har tillsammans utvecklat såväl arbetssätt som teknik för att automatisera montering av CEJNs produkter. De har haft flexibilitet och skalbarhet som tydliga ledstjärnor och därvid nyttjat nya tekniker som kollaborativa robotar och 3D-printning. Den första installerade cellen har lett till väsentligt lägre produktionskostnad och förbättrad produktfunktion. Ett ergonomiskt problem har lösts på ett sätt som företaget kan tillämpa på många produkter. Cellen visar hur automation av små serier kan vara lönsam givet att man tänker långsiktigt. Pristagarnas arbete har bidragit till att CEJN idag har en ny plattform att stå på gällande vidare utveckling av produktionen. Filip Palmkvists och Robert Turessons arbete utgör därmed ett föredöme för svensk industri”.

Från vänster: Gunnar Hellichius, Robert Turesson, Filip Palmkvist och Pierre Bellehed på CEJN AB.

Svenskt Monteringsforum är ett nätverk av personer verksamma med utveckling och problemlösning inom monteringsområdet. Svenskt Monteringsforum drivs av RISE IVF AB.

Läs om när PT nätverk besökte CEJN

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

SMED effektiviserade omställningsprocessen hos Part Precision

Part Precision i Mariestad är en ledande aktör inom finmekanik och precisionsmekanik som samverkat med oss på IDC i många…

23 oktober, 2023 — Lästid 6 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min