Projektet Digiresan erbjuder två inriktningar – Kompetensutveckling och Företagsutveckling. Sedan starten i april 2018 har inriktningen för kompetensutveckling erbjudit en mix av utbildningar och kurser. Här berättar vi om hur resan har sett ut.
Projekttiden för Digiresan Kompetensutveckling löper från april 2018 till och med februari 2020 och börjar därmed gå mot sitt slut. Elin Overgaard, som varit delprojektledare i Digiresan Kompetensutveckling berättar om kurserna som varit och vad som erbjuds efter avslutat projekt.
Kostnadsfritt kursutbud
Digiresan Kompetensutveckling har erbjudit 24 företag kurser och utbildningar på individnivå.
-De kurser som varit mest efterfrågade är team/ledarskapsutbildningar, men även onlineutbildningar som till exempel i Excel, Svenska och Engelska. Intresset har varit stort även för LEAN, vilket det kommer vara extra fokus på i höst. Digiresan kompetensutveckling har genomförts på flera olika platser i Västra Götaland, där projektets samverkanspartners har sin hemvist. Både i Halland, Fyrbodal, Sjuhärad, Göteborg och såklart i Skövde. Det har varit fritt för varje företag att gå på så många utbildningar man vill och kurserna har varit kostnadsfria för deltagande företag. Det enda de behöver redovisa är deras nedlagda tid och eventuell restid, berättar Elin Overgaard.
Citat från deltagande företag:
Vi valde Digiresan Kompetensutveckling för att skapa möjligheter att lyfta organisationen och få bra förutsättningar för nu och framtiden.
Efter genomförda utbildningar ser vi ett större engagemang för företagets verksamhet.
Teamledarutbildningen som är genomförd har blivit ett lyft för hela produktionen, större ansvarskänsla och bättre resultat i medarbetardialogerna. Vi har även fått till oss att vår personal vill ha tydligare måluppföljning.
Kurserna har ett mycket bra innehåll inklusive bra kursledare.
Kommande utbildningar
När Digiresan Kompetensutveckling tar slut kan IDC erbjuda delägarföretagen utbildningar och event som vi arrangerar själva eller tillsammans med en samverkanspart. Under hösten 2019 koordinerar vi bland annat ledarskapsutbildningar och LEAN-kurser, berättar Elin.
-Höstens introduktion till LEAN-filosofi på Högskolan i Skövde är redan fullbokad men några platser finns kvar till Metoder & verktyg – LEAN produktion 2. För att gå den behöver du ha genomfört och fått godkänt betyg från introduktionskursen. Vi kan även passa på att tipsa om fler kurser som Högskolan håller som ingår i konceptet Virtuella fabriker. I kurserna får du ta del av den senaste forskningen inom digitalisering och optimering och ditt företag får möjlighet att ligga i framkant när framtidens smarta fabriker tar form.
Tips på kurser
- Ledarskapsutbildning Grund är en utbildning med syfte att visa hur du som ledare kan ge dina medarbetare rätt förutsättningar att nyttja sin fulla potential, att känna engagemang, ansvar och delaktighet. IBLÅ Utveckling håller i utbildningen.
- Möjligheter och fördelar med simulering som beslutsstöd. Kursen är flexibel vilket innebär att de ges på distans och går på kvarts fart. Du väljer alltså själv när du ska studera, som en tumregel kan du räkna med egenstudier på ungefär 10-14 timmar per vecka för lektioner och grupparbeten. Ges av Högskolan i Skövde.
- Integrerad virtuell driftsättning. Även denna kurs är flexibel och ges av Högskolan i Skövde.
- Förändringsbara och rekonfigurerbara produktionssystem ges av Jönköpings universitet, det finns möjlighet att läsa kursen på distans. Kontakt Carin Rösiö för mer information. 036-10 16 38
Är du intresserad av Digiresan Företagsutveckling?
Programmet Digiresan Företagsutveckling handlar om utveckling av företagets verksamhet med fokus på digitalisering. Det är en annan och kompletterande del av Digiresans erbjudande där det fortfarande finns platser kvar, jag rekommenderar alla som är intresserade att boka en plats, avslutar Elin Overgaard.