Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industri-och teknikbranschen.
Under Karriärlunchen knyts kontakter som är viktiga för att vi ska kunna lösa framtidens utmaningar. De deltagande företagen ställer upp som sponsorer och betalar för sin egen samt två studerandes trerätters lunch. Innan deltagarna slår sig ner för att äta och lära känna varann ställer företagen ut i en minimässa där de får möjlighet att presentera sig och sin verksamhet. Karriärlunchen är ett initiativ av Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden.
Presentation av företag och idéer
I år deltog 16 företag, 24 gymnasieelever från TC-certifierade skolor i Skaraborg och 8 ingenjörsstudenter från Högskolan i Skövde med under lunchen. Många elever och studenter kom väl förberedda. De hade läst på om företagen och visste precis vilka de ville prata med. De företag som ställde ut var nöjda med mässan och flera av IDCs delägare fanns på plats. Deltagande företag denna Karriärlunch var:
- Cejn
- Prisma Tibro
- Daloc
- Furhoffs Rostfria
- Skandia Elevator
- Emballator Tectubes
- Elos Medtech
- Volvo GTO
- Learning well
- Dafgårds
- Brodit
- Elektroautomatik
- Ljusgårda
- Metsä Tissue
- Parker
Träffa potentiella arbetsgivare
Efter mässan var det dags för en trerätters lunch och möjlighet att lära känna varann ytterligare och utforska framtida möjligheter, behov och visioner. Företagen får här tillfälle att träffa framtida arbetskraft, Högskolan i Skövde får tillfälle att prata med kommande studenter och studenterna får möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare. Ungdomarna får chans att utforska vilka fantastiska möjligheter de har i framtiden och lunchen bidrar också till ett närmare samarbete mellan utbildning och näringsliv.
Vill säkra kompetensförsörjningen
– Skaraborg är en delregion med hög sysselsättning inom tillverkande industri där utvecklingen sker i extremt hög fart just nu och behovet av omställning i verksamheten är enormt. Viktigt att visa upp det för våra eventuella framtida medarbetare. Skaraborg står också inför gigantiska etableringar inom framför allt teknikbranschen vilket kommer innebära en kompetensförsörjning delregionen aldrig tidigare stått inför. Industri och teknikbranschen har identifierat behovet av stora insatser under 15 år framåt för att möjliggöra den omställningen området kräver. Vi vill visa våra ungdomar att de valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden och vilka möjligheter de har i framtiden inom industri och teknik. Vi vill också bidra till mer samverkan mellan skola och näringsliv, säger Lotta Engelbrektsson, processledare för Teknikcollege Skaraborg.