Lars berättar: Anställda inom industrin rustas för omställning

Fordonsindustrin står inför stora förändringar i samband med att antalet elektriskt framdrivna fordon ökar. Industrianställda erbjuds därför utbildning, för att få ökad kunskap om elektriska drivlinor.

Utbildningen är en del i projektet Nästa generations drivlinor, som handlar om att skapa förutsättningar för att den svenska fordonsindustrin snabbt ska kunna ställa om produktionen mot elektriska drivlinor.

Kompetensutveckling för att bli framtida leverantör

Lars jobbar som industriell utvecklare på IDC och är ansvarig för den del av projektet som handlar om kompetensutveckling. Han ser kompetensutveckling och kopplade utbildningar som ett sätt att stötta inte bara de stora företagen utan även de små och medelstora, och som en möjlighet för nya aktörer att slå sig in på marknaden.

— För att kunna leverera och utveckla produkter måste du veta hur de fungerar. Om du skaffar dig kompetensen har du jättemöjlighet att bli en framtida leverantör. Det är en affärsmöjlighet, säger han.

Lars Tooj IDC

Lars Tööj, kontaktperson för projektet Nästa generations drivlinor, på IDC West Sweden AB.

Förändringsbara och rekomfigurerbara produktionssystem

En av kurserna, som heter Förändringsbara och rekonfigurerbara produktionssystem, ges av IDC i samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping. Den första omgången startade i höstas och hittills har 25 personer från sex olika företag deltagit.

— Som vi har hört och sett på kursvärderingar har deltagarna varit mycket nöjda, säger Carin Rösiö på Jönköping University.

— Vi skapar utvecklingsmöjligheter när vi samarbetar mellan industrin och högskolan, säger projektledare Lotten Svensson, biträdande avdelningschef på Institutionen för Ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Omställning till elektriska drivlinor är nödvändig

Idag kan man se en ökad produktvariation och minskade produktlivscykler inom tillverkningsindustrin, vilket gör att det blir nödvändigt att utveckla system som redan från början är förberedda för att kunna anpassas för att hantera många olika produkttyper och variationer.

Lars Tööj menar att omställningen till elektriska drivlinor är ofrånkomlig.

— Tittar vi regionalt är det fantastiskt viktigt. Det är ju nödvändigt också i ett globalt perspektiv. Vi vill inte fortsätta med fossilt bränsle.

Han ser risker med att vänta för länge med att förbereda för omställningen.

Risken blir att industriinnehållet minskar i Sverige. Det vi inte gör, det gör någon annan.

 


Kursen Förändringsbara och rekonfigurerbara produktionssystem ger fem högskolepoäng och kan läsas parallellt med ordinarie arbete. Nästa omgång startar i januari och går att söka via antagning.se från den 15 september.

Läs mer om kursen här

Läs mer om projektet Nästa generations drivlinor

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min