Lars berättar: Anställda inom industrin rustas för omställning

Fordonsindustrin står inför stora förändringar i samband med att antalet elektriskt framdrivna fordon ökar. Industrianställda erbjuds därför utbildning, för att få ökad kunskap om elektriska drivlinor.

Utbildningen är en del i projektet Nästa generations drivlinor, som handlar om att skapa förutsättningar för att den svenska fordonsindustrin snabbt ska kunna ställa om produktionen mot elektriska drivlinor.

Kompetensutveckling för att bli framtida leverantör

Lars jobbar som industriell utvecklare på IDC och är ansvarig för den del av projektet som handlar om kompetensutveckling. Han ser kompetensutveckling och kopplade utbildningar som ett sätt att stötta inte bara de stora företagen utan även de små och medelstora, och som en möjlighet för nya aktörer att slå sig in på marknaden.

— För att kunna leverera och utveckla produkter måste du veta hur de fungerar. Om du skaffar dig kompetensen har du jättemöjlighet att bli en framtida leverantör. Det är en affärsmöjlighet, säger han.

Lars Tooj IDC

Lars Tööj, kontaktperson för projektet Nästa generations drivlinor, på IDC West Sweden AB.

Förändringsbara och rekomfigurerbara produktionssystem

En av kurserna, som heter Förändringsbara och rekonfigurerbara produktionssystem, ges av IDC i samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping. Den första omgången startade i höstas och hittills har 25 personer från sex olika företag deltagit.

— Som vi har hört och sett på kursvärderingar har deltagarna varit mycket nöjda, säger Carin Rösiö på Jönköping University.

— Vi skapar utvecklingsmöjligheter när vi samarbetar mellan industrin och högskolan, säger projektledare Lotten Svensson, biträdande avdelningschef på Institutionen för Ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Omställning till elektriska drivlinor är nödvändig

Idag kan man se en ökad produktvariation och minskade produktlivscykler inom tillverkningsindustrin, vilket gör att det blir nödvändigt att utveckla system som redan från början är förberedda för att kunna anpassas för att hantera många olika produkttyper och variationer.

Lars Tööj menar att omställningen till elektriska drivlinor är ofrånkomlig.

— Tittar vi regionalt är det fantastiskt viktigt. Det är ju nödvändigt också i ett globalt perspektiv. Vi vill inte fortsätta med fossilt bränsle.

Han ser risker med att vänta för länge med att förbereda för omställningen.

Risken blir att industriinnehållet minskar i Sverige. Det vi inte gör, det gör någon annan.

 


Kursen Förändringsbara och rekonfigurerbara produktionssystem ger fem högskolepoäng och kan läsas parallellt med ordinarie arbete. Nästa omgång startar i januari och går att söka via antagning.se från den 15 september.

Läs mer om kursen här

Läs mer om projektet Nästa generations drivlinor

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt

Ingenjörstudenter visar vägen för framtidens kompetensförsörjning genom Yrkestrainee Skaraborg

Hur kan industrin få in ny kompetens, nya perspektiv och samtidigt stärka kopplingen till utbildning? Ingenjörsstudenter har genom projektet Yrkestrainee…

8 april, 2025 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Förstudie: Industriell symbios - Bibliotek för restråvara och spill

Specialsnickerier i Skaraborg har börjat omvandla restflöden till värdefulla resurser.Vi pratar industriell symbios – en gemensam resa mot hållbarhet, cirkulär…

3 juni, 2025 — Lästid 6 min

Okategoriserad | Projekt

När teknik möter syfte – Saleryds växer hållbart med Industry In West

Hur går man från teknikfokus till hållbar affärsutveckling utan att tappa fart? Saleryds AB visar vägen. Deras resa är ett…

3 juni, 2025 — Lästid 5 min

Nätverk | Samverkan

Årets examensarbete inom produktionsteknik tilldelas Louis de Koster och Miguel Ángel Álvarez

Priset för bästa examensarbete inom produktionsteknik 2025 går till Louis de Koster och Miguel Ángel Álvarez för deras arbete ”Energy…

26 maj, 2025 — Lästid 1 min